– TV-spill er sosialt og moro

I helgen møttes spilleglade ungdommer på studenthuset i Kautokeino, hvor de spilte tv-spill døgnet rundt. – Spilling er sosialt og morsomt, sier deltaker.

TV-spill

Ante Eira syns at tv-spill er sosialt og veldig morsomt.

Foto: John Einar Jonsen Eira / NRK Sápmi

– Spilling med tv-spill er sosialt og morsomt. Og det er et fint tidsfordriv, spesielt om vinteren når det er kaldt og mørkt. Og i tillegg er det veldig morsomt å spille med venner, og i uka spiller jeg mellom 10 og 15 timer. Vi spiller som oftest over nett, hvor vi også kan snakke sammen, sier Ante Eira (18), fra Kautokeino.

I helga møttes spillglade ungdommer på sudenthuset i Kautokeino, hvor de hadde bootcamp, som kan forklares med at folk samles for å spille sammen over nett. Ante Eira sier at det har vært morsomt.

– I helga har vi hatt bootcamp, og det har vært veldig morsomt å treffe igjen venner. Jeg har ikke sett de siden skolen sluttet, sier han.

Viktig for ungdommen

Leder i Sami Gamers, sier at slike treff er viktig for ungdommen.

Aslak Anders Gaino og Ante Eira

Leder i Sami Gamers, Aslak Anders Gaino og Ante Eira.

Foto: John Einar Jonsen Eira / NRK Sápmi

– Vi arrangerer slike mini-LAN engang iblant, og i helga var det mellom 10 og 12 som spilte. Men det har vært ca. 25-35 ungdommer innom i helga. Ungdom har interesse for spilling, og da kommer de. Nå har de spilt hele helga her på studenthuset, sier han.

Sami Gamers har hatt to store LAN før, hvor ungdom fra hele Finnmark hadde møtt opp for spille. Nå skal de arrangere et slikt LAN for tredje gang.

– Vi har planer om å arrangere et stort LAN for tredje gang, som heter SameLAN V.3. Jeg er usikker på datoen, men i neste uke skal vi ha planleggingsmøte hvor vi bestemmer datoen, sier Gaino.

Gaino tror at det kommer mye folk når de arrangerer et stort LAN for tredje gang.

– Jeg tror ungdom kommer til Kautokeino da. Jeg har lært mye de to gangene vi har arrangert slike LAN. Man må arrangere konkurranser i slike spill som alle spiller, og ha gode premier. Så jeg håper ungdom fra hele Sápmi kommer, når vi vi arrangerer SameLAN for tredje gang.

– Vi har hatt pengepremier når vi har arrangert LAN, og når vi skal arrangere for tredje gang, så vi håper at vi klarer å øke pengepremien til 50.000 kr, sier han.

Støtte fra kommunen

Aslak Anders Gaino sier at Kautokeino kommune gir foreningen økonomisk støtte, for de mener at det Sami Gamers gjør, er viktig.

– Kommunen støtter oss bra, siden de liker at dette er arrangementer for ungdom og når det er rusfritt arrangement. Så vi får mye ressurser fra kommunen, forteller han.

Ante Eira har vært med i Sami Gamers siden de startet opp i 2011. Han tror at Sami Gamers klarer å arrangere store LAN-treff, siden det er så mange flittige mennesker som jobber.

– Jeg tror Sami gamers vil klare å arrangere store Lan-treff i flere år, når folk gidder å jobbe. Og jeg syns at folk er flinke til å jobbe så vi kan arrangere slike LAN-treff, sier han.