Hopp til innhold

– Tungt å være her uten familien

Urfolksaktivisten Dmitry Berezhkov (35) venter på svar på sin asylsøknad i et asylmottak i Oslo. Samtidig venter familien hans på ham i Tromsø.

Dmitry Berezhkov

Dmitry Berezhkov håper å få bli i Norge, der han føler seg tryggere enn i hjemlandet Russland.

Foto: Thor Erling Brenne / Frilans

Tromsø

Dmitry Berezhkov har de siste årene bodd i Tromsø.

Foto: Dan Robert Larsen / NRK

– Det er veldig tungt å være her uten familien min. Jeg savner dem hver dag og håper å få være sammen med dem i Tromsø så fort som mulig, sier Berezhkov til NRK.

Urfolksforkjemperen fra Kamtsjatka lengst øst i Russland leverte tidligere denne uka sin asylsøknad til Utlendingsdirektoratet (UDI).

Mens han venter på svaret på sin søknad skal han bo i Torshov statlige transittmottak i Oslo. Mottaket har siden oktober 2009 hatt en avtale om transitt med prioritert saksbehandling. Antall plasser er redusert til 130 og UDI har flyttet alle saksbehandlingsfunksjonene inn på mottaket for å sikre koordinering og raskere flyt i saksbehandlingen.

Berezhkovs kone og to år gamle sønn bor i Tromsø. Der var han student da han ble arrestert av norsk politi i juni i år.

På vei fra urfolkskonferanse

Berezhkov har de siste årene vært student i institutt for samiske studier ved universitetet i Tromsø. Han holdt på med et mastergradsstudium da problemene startet i sommer.

Han har gjennom hele sitt voksne liv jobbet for rettighetene til sin egen urfolkgruppe itelmen. Denne lille folkegruppen holder til på den fjellrike russiske halvøya Kamtsjatka helt øst i Russland like nord for Japan.

En gang i tiden var opp til 50.000 mennesker denne gruppen, men er nå redusert til litt over tretusen. De fleste livnærer seg for tiden slik de har gjort gjennom hundrevis av år, i et ursamfunn som baserer seg på fiske og fangst.

Dmitry Berezhkov var visepresident i Raipon, som er en paraplyorganisasjon for urfolk i Russland.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Landskap fra Kamtsjatka i Russland

Det er et spennende landskap i Kamtsjatka, der Dmitry Berezhkov opprinnelig kommer fra.

Foto: Arne Nævra

Urfolksaktivisten ble 13. juni i år anholdt av norsk politi på veg fra urfolkskonferansen i Alta, etter at norske myndigheter hadde mottatt en utleveringsbegjæring fra russiske mundigheter.

Russiske myndigheter anklager Dmitry Berezhkov for svindel og underslag. KGBs etterfølger, SSB, ville ha ham til å vitne mot to andre i den russiske urfolksorganisasjonen Raipons ledelse, men Berezhkov nektet. Han hevder selv at beskyldningene er fabrikkert.

Russlands krav om utlevering har siden 27. februar i år versert mellom Kripos og andre politietater, Justisdepartementet, ambassaden i Moskva og Utenriksdepartementet - før politiet aksjonerte i midten av juni.

To dager etter anholdelsen ble det i en kjennelse i Nord-Troms tingrett slått fast at Berezhkov ikke skulle utleveres til Russland. Nylig leverte han asylsøknaden sin i Oslo.

– Ikke lurt å reise tilbake til Russland

– Det vil ikke være særlig lurt av meg å reise tilbake til Russland. Da vil jeg nemlig bli arrestert og satt i fengsel, forklarer Berezhkov.

Berezhkov mener at russiske myndigheter bruker beskyldninger om forskjellige lovbrudd som et middel til å undertrykke opposisjonen. Han viser også til den nye loven som kom i fjor, der alle organisasjoner som mottar pengestøtte fra utlandet er å anse som spionorganisasjoner.

– De har også klart å bytte ut hele ledelsen i RAIPON. Nå er denne organisasjonen gått over fra å være en organisasjon som kritiserer regjeringen til å bli en organisasjon som støtter alt det regjeringen gjør, påpeker Berezhkov.

Dmitry Berezhkov skal etter planene bli intervjuet av UDI om asylsøknaden på onsdag. Først da kan han si hvordan forhåpninger han har til å få bli i Norge.

Korte nyheter

  • 26 elfápmoprošeavtta dieđihuvvon Finnmárkui

    Go NVE áigemearri dievai mánnodaga dán vahkku, de ledje dieđihan 26 elfápmoprošeavtta Finnmárkui. Leat ollu eambbo ohcamušat go masa lea kapasitehta
    NVE áigu vuoruhit prošeavttaid gaskkas ovdal geasi.

    – Livččii boastut geavahit áiggi ja kapasitehta sihke NVE:i ja eará beliide meannudit buot 26 prošeavtta. Ovttas gielddaiguin mii áigut dál válljet guđiid prošeavttaiguin bargat viidáseappot. Geassemánu gaskkamuttus NVE ovddida visogova mii čájeha makkár prošeavttat besset mielde viidáset proseassas, dadjá čázádat- ja energiijadirektevra Kjetil Lund.  

    Oktiibuot leat dieđihuvvon 26 prošeavtta, mat leat juhkkon čuovvovaš logi gildii: Áltá, Bearalváhki, Báhcavuotna, Gáŋgaviika, Hámmerfeasta, Ákŋoluokta, Davvesiida, Davvenjárga, Porsáŋgu ja Čáhcesuolu. Muhtun prošeavttat gusket guovtti gildii.

  • Stor interesse for å bygge ut fornybar kraft i Finnmark

    Da NVEs frist gikk ut mandag denne uken var det meldt inn 26 kraftprosjekter i Finnmark. Det er langt flere enn det vil være kapasitet til, selv ved en kraftig oppgradering av strømnettet i fylket.

    NVE vil prioritere mellom prosjektene før sommeren.

    – Det ville være feil bruk av tid og kapasitet både for NVE og andre parter å ta alle de 26 prosjektene til behandling. I dialog med kommunene vil vi nå gjøre en prioritering av de innsendte meldingene. I midten av juni vil NVE legge fram en oversikt over hvilke prosjekter som blir med videre i prosessen, sier vassdrags- og energidirektør Kjetil Lund.  

    Før fristen 22.april ble det sendt inn 21 nye vindkraftmeldinger, og 1 prosjektbeskrivelse om utvidelse av et vannkraftanlegg. I tillegg er det tidligere sendt inn 3 vindkraftmeldinger og 1 vindkraftsøknad.

    Totalt er det meldt inn 26 prosjekter fordelt på følgende ti kommuner: Alta, Berlevåg, Båtsfjord, Gamvik, Hammerfest, Hasvik, Lebesby, Nordkapp, Porsanger og Vadsø. Noen av prosjektene berører to kommuner.

    Fullstendig liste med beskrivelse av prosjektene finner du på NVEs nettsider.

    NVE arrangerer et digitalt infomøte om arbeidet i Finnmark klokken 09.00 i dag, torsdag 25.april. Møtet er åpent for alle. Her kan du melde deg på møtet.

    Den nye 420 kv-linjen fra Balsfjord til Skaidi nærmer seg ferdig. Her kan man se linjen på Sennalandet.
    Foto: Allan Klo / NRK
  • Davvi-Norgga čáhcemagasiidnan unnán čáhci

    Ii goassige ovdal leat leamaš ná unnán čáhci Davvi-Norgga čáhcemagasiidnan go dál, nu dieđiha Europower. Elfápmoanalytihkkár Olav Botnen dadjá sivvan dása lea dat goike ja gálbma dálvi.

    – Leamaš uhccán muohta ja nu lea čáhcemagasiinnain uhccán čáhci dál, dadjá Botnen.