NRK Meny
Normal

– Trist for stedet og hele kommunen

Elleve måneder etter oppstart av asylmottaket får de ansatte beskjed om at mottaket skal legges ned. – En trist situasjon, sier ordføreren.

Aktivitetsleder Roy Arne Westermann sier nedleggelsen får alvorlige konsekvenser. – Å miste 15 årsve

Aktivitetsleder Roy Arne Westermann sier nedleggelsen får alvorlige konsekvenser. – Å miste 15 årsverk er mye for et lite samfunn som Kjøpsvik. Og jeg vil tro at en del må forlate Kjøpsvik og Tysfjord. Her er Westermann til venstre sammen med Hilde Johansen og Knut Gunnar Thindberg.

Foto: Sander Andersen / NRK

30. november er siste dag for de som har bodd her til da, og det er også siste dag for de som jobber ved Kjøpsvik mottak for enslige mindreårige i Tysfjord.

For de ansatte ved senteret var det en tung beskjed å få.

Hilde Johansen hadde fast arbeid som sykepleier på stedets sykehjem. Johansen fikk ikke permisjon fra sin stilling i Tysfjord kommune for å ta jobb ved senteret. Derfor sa hun opp jobben. Om tre måneder er hun imidlertid uten jobb.

– Jeg var jo ikke overrasket at de skulle legge ned mottak med så stor ledig kapasitet i Norge, men det er jo trasig at det er oss. Jeg har da jobb her ennå ei stund, og vet ikke hva skal jeg gjøre etter dette. Jeg har nemlig ikke annen jobb å gå til. Jeg tok jo sjansen på å si opp fordi det var noe jeg ville bidra med, men er imidlertid ikke bekymret for min egen del. Andre har det nok verre, sier Hilde Johansen.

Johansen er én av 22 ansatte ved Kjøpsvik mottak som nå går ut i arbeidsledighet.

Mange banker på

Senterleder Knut Gunnar Thindberg har jobb å gå tilbake til, men synes det er begredelig å legge ned et mottak når så mange banker på.

– Det er jo trasig at vi skal legges ned, og det er trasig for mange andre også. Spesielt når man tenker at det er så mange ledige plasser i Norge, og så står det millioner utenfor dørene som ønsker en plass å bo, og som ønsker bedre forhold. Når vi har kapasitet er det jo forferdelig at vi ikke kan bruke dem på et ordentlig vis, sier senterleder Knut Gunnar Thindberg.

Senterleder Knut Gunnar Thindberg synes det er begredelig at mottak legges ned når millioner står ut

Senterleder Knut Gunnar Thindberg synes det er begredelig at mottak legges ned når millioner står utenfor og banker på.

Foto: Sander Andersen / NRK

Om tre måneder er det over og ut for mottaket i kommunesenteret med rundt 800 innbyggere.

Senterleder Knut Gunnar Thindberg sier at de har over 15 årsverk på mottaket i Kjøpsvik.

– Flere av dem sliter med å få seg jobb etterpå. Mange flyttet hit til stedet på grunn av denne jobben, og vi har folk som har kjøpt seg hus her. Så det er mange parter som blir berørte, sier han

Trist situasjon

Ordfører Tor Asgeir Johansen fortviler, men trøster seg med at senteret er der, og at det er klart for nye grupper av asylsøkere dersom behovet er der.

– Vi var glad for å få sårt tiltrengte arbeidsplasser til Kjøpsvik og Tysfjord. Så jeg synes det er en særdeles trist situasjon nå. Vi var jo så optimistiske når det ble kjørt i gang da vi allerede hadde kompetanse på dette området i Kjøpsvik siden vi har hatt mottak her tidligere, sier ordføreren.

Ordfører Tor Asgeir Johansen sier kommunen er beredt til å ta i mot, om det skulle behov for det.

Ordfører Tor Asgeir Johansen sier kommunen er beredt til å ta i mot, om det skulle behov for det.

Foto: Sander Andersen / NRK

Tor Asgeir Johansen sier kommunen ønsker å bidra i de kriser som man var vitne til i verden.

– Vi var veldig glad for at ting kom på plass, og glad for arbeidsplassene som da kom. Så dette har store konsekvenser for et lite sted som Kjøpsvik, og for en liten kommune som Tysfjord, sier ordføreren, og legger til at mottaket i Kjøpsvik er godkjent og rigget for 40 brukere

– Så Tysfjord kommune er godt beredt på en eventuell ny runde.