Hopp til innhold

– Trist at hjelpa til ofrene ikke har nådd fram

– Det er trist å høre at terrorofrene på Utøya ikke har fått den hjelpa som de burde ha fått fra Karasjok kommune, sier helse- og omsorgssjef Randi Johansen Paltto.

Randi Johansen Paltto

Helse- og omsorgssjefen i Karasjok, Randi Johansen Paltto, mener at kommunen har brukt 22. juli-midlene i henhold til retningslinjene.

Foto: Trygve Hongset / NRK

I gårsdagens Brennpunkt-dokumentar «Sårene fra Utøya» ble det avslørt at mye av pengene som ble bevilget til psykososial oppfølging, ikke ble brukt som forutsatt. Dokumentaren viser eksempler på kommuner hvor rammede etter terrorangrepet mener oppfølgingen har vært mangelfull og noen steder nesten «ikke-eksisterende».

Helse- og sosialsjefen i Karasjok forteller at hun i ettertid har undersøkt saka nærmere, og mener at tildelte penger er brukt etter formålet.

12 ungdommer fra Karasjok deltok på Utøya i 2011. Det høye antallet har ført til at Karasjok i løpet av tre år har fått 2,3 millioner kroner av Staten for å hjelpe de som er berørt av terroren.

Kjenner seg ikke igjen

Tuva Svendsen

Tuva Svendsen (19) er en ofrene som ikke kjenner seg i den beskrivelsen som kommer fram i rapporten fra Karasjok om bruken av skjønnsmidlene som kommunen har fått.

Foto: Dan Robert Larsen

Karasjok kommune har rapportert til fylkesmannen om hvordan pengene er blitt brukt.

Men problemet er at ofrene fra Karasjok ikke kjenner seg igjen i denne beskrivelsen.

– Det er vanskelig å forstå hvordan kommunen i sin rapport kan påstå at pengene er blitt brukt for å hjelpe oss, sier Tuva Svendsen (19) fra Karasjok til NRK Sápmi.

Hun en av de som skulle ønske at hun fikk mer hjelp til å komme over traumene på Utøya.

– Ikke alle har deltatt

Helse- og sosialsjef Randi Johansen Paltto synes det er trist hvis folk føler seg oversett. Etter hennes mening har kommunen forsøkt å nå frem til alle berørte med de tiltakene som har vært opprettet.

– Men ikke alle har deltatt. Så langt som jeg har klart å undersøke, har vi per i dag ingen åpne saker og som ikke har fått oppfølging, sier Paltto.

– Urettferdig sammenligning

I Brennpunkt-dokumentaren kom det også fram positive sider. Tromsø er ett eksempel på dette.

Kommunen opprettet en samtalegruppe for Utøya-ungdommene allerede høsten 2011. Dette har vært et samarbeidsprosjekt mellom Tromsø kommune og Universitetet i Nord-Norge (UNN).

I løpet av de tre årene som er gått etter 22. juli-terroren, har gruppa hatt nesten 60 samlinger ledet av to psykiatriske sykepleiere.

Helse- og omsorgssjefen i Karasjok, Randi Johansen Paltto, mener at store kommuner som Tromsø, har større muligheter til å etablere slike krisetiltak.

– Små kommuner har ikke samme mulighet til å få tak i verken arbeidskraft eller den kompetanse som for eksempel Tromsø har, forklarer Paltto.

Korte nyheter

  • Skånland: Besøksforbud på sykehjem grunnet omgangssyke

    Ifølge et tips Harstad Tidende har fått tips om at Skånland sykehjem i Tjeldsund kommune er stengt for besøkende på grunn av et smitteutbrudd.

    En pårørende av beboer på et sykehjem i Tjeldsund kommune i Sør-Troms mener sykehjemmet i Skånland er avstengt på grunn av smitteutbrudd.

    Det skriver Harstad Tidende.

    – Jeg skulle besøke noen som bor der, men fikk ikke komme inn. Det har vært stengt for besøk en ukes tid, sier tipseren til Harstad Tidende fredag ettermiddag.

    Ifølge ordfører i Tjeldsund kommune, Robin Ridderseth, er det ikke en farlig situasjon.

    – Det minner mest omgangssyke, og er ikke et alvorlig utbrudd. Det er likevel innført besøksrestriksjoner, som oppheves i løpet av helgen, sier ordføreren til NRK.

  • Vestre lea ođđa dearvvašvuođaministtar

    Stáhtaráđis gonagaslaš šloahtas odne lea stáhtaministtar, Jonas Gahr Støre, almmuhan iežas stáhtaráđđemolsašumiid.

    Jan Christian Vestre lea ođđa dearvvašvuođaministtar.

    Romsalaš Cecilie Myrseth lea nammaduvvon ealáhusministtarin ja Marianne Sivertsen Næss lea ođđa guolástusministtar.

    Marianne Sivertsen Næss lea Hámmerfeastta ovddeš sátnejođiheaddji ja dál son lea vuosttas háve nammaduvvon stáhtaráđđin.

    Ekstraordinært statsråd
    Foto: Stian Lysberg Solum / NTB
  • Bekreftet: Vestre blir ny helseminister

    Jan Christian Vestre blir helseminister etter Ingvild Kjerkol. Cecilie Myrseth blir næringsminister, mens Marianne Sivertsen Næss blir fiskeriminister.

    Vestre (Ap) kommer fra jobben som næringsminister. Det blir Myrseth (Ap) fra Troms som overtar etter ham. Sivertsen Næss (Ap) fra Finnmark er et nytt fjes i regjeringen og kommer fra rollen som leder av energi- og miljøkomiteen på Stortinget.

    De tre ble presentert på Slottsplassen etter et ekstraordinært statsråd på slottet fredag.