– Tør ikke juble ennå

Johan Vasara (25) har gjennomgått skikkelige opp- og nedturer de siste dagene. Det har vært stor usikkerhet om han er kommet inn i Sametinget eller ikke.

Reporter Piera Balto

Ap-Vasara tør ikke slippe løs jubelen selv om det påstås at han er inne på Sametinget, og at resultatet er endelig.

Den unge Ap politikeren møter opp i NRK Sápmi sitt radiostudio kort tid etter at gratulasjonene igjen begynte å strømme inn. Han har fått beskjed om at han er inne på Sametinget igjen.

Før intervjuet starter sier Vasara spøkefullt at journalisten må skynde seg med intervjuet mens han fortsatt er sametingspolitiker. Han tør ikke helt tro på det selv om forsikringene er mange.

Johan Vasara

Mandag ettermiddag var Johan Vasara (Ap) inne på Sametinget igjen, etter tre døgn med usikkerhet.

Foto: Lisa Marie Anti / NRK

– Jeg tør nok ikke å juble før innkallingen til det første møtet kommer, for først da er det sant, sier Vasara.

Resultatene var ikke riktige

Noen dager etter valget ble resultatene for Ávjovárre valgkrets kunngjort, og der kom det fram at Vasara var inne som åttende representant i kretsen, men det tok ikke lang tid før kontrabeskjeden kom. Fredag var Vasara ute igjen.

Mandag ettermiddag får Johan Vasara beskjed fra både Sametinget og valgkretsen om at han faktisk er inne, og at resultatene er skikkelig sjekket og endelige.

– Jeg innrømmer at det skal bli godt å legge disse valggreiene bak seg, og heller konsentrere seg om samepolitikken, forteller Vasara til NRK Sápmi.

– Ikke bra for omdømmet

Selv om den unge politikeren fra Kautokeino nå i ettertid fleiper og flirer når han snakker om det han har opplevd, så har han også et alvorspreg over seg, og innrømmer at det har vært både slitsomt og en stor påkjenning med dette rotet.

Dette kan ikke være bra for Sametingets navn og rykte, mener Vasara. Han offentliggjorde via sosiale medier at han forlater politikken, og tar opp studiene igjen. Dette sa han i ren skuffelse, forteller han mandag ettermiddag.

Feilen har bestått i feil under opptellingsarbeidet og kunngjøring av resultatene i valgkretsen.

Nå når de endelige tallene er klare, så kommer det fram at Ávjovárri har en ganske høy frammøteprosent sammenlignet med de andre valgkretsene. Over 74 prosent av de son er i valgmantallet, har stemt i denne kretsen.

Ávjovárri (valgkrets 2) består av kommunene Kautokeino. Karasjok og Porsanger i Finnmark.

De som er kommet inn i kretsen er:

  • Laila Susanne Vars, Árja
  • Inger Eline Eriksen, Árja
  • Marit Kirsten Anti Gaup, Ap
  • Johan Vasara, Ap
  • Aili Keskitalo, NSR
  • Mathis Nilsen Eira, NSR
  • Isak Mathis O. Hætta, Fastboendes liste
  • Per A. Bær, Flyttsamelista

Var representant i tre døgn

Laila Nystad

Laila Nystad (NSR) opplevde å være inne på Sametinget i tre døgn, før det bar rett ut igjen.

Foto: Privat

Den som kanskje er aller mest skuffet er Laila Nystad (32) fra Lakselv i Porsanger kommune. Hun var inne i tre døgn, men i dag måtte hun innse at hun var ute igjen.

– Det er trist, men ikke noe å gjøre med. Stemmene er telt opp, og resultatet er endelig, sier Nystad.

Norske Samers Riksforbund (NSR) fikk fredag ettermiddag gladmeldingen om at de hadde fått inn enda ett mandat på Sametinget. Mange jublet, men presidentkandidat Aili Keskitalo var skeptisk.

Nystad sier at de trodde på resultatene, og hun legger ikke skjul på at hun er skuffet, men understreker at det er valgresultatet som bestemmer mandatfordelingen, og rett skal være rett.

– Det hadde vært skikkelig gøy å komme inn på sametinget, men slik ble det altså ikke, sier Nystad.

Hun tror at hun ville gjort en god jobb som politiker. Interessen for samepolitikk fikk hun allerede som barn, og hun har vært aktiv i ungdomspolitikken. Hennes hjertesaker er barn og unge, spesielt rekruttering er viktig.

Nystad gir ikke opp politikken på grunn av valgklusset. Hun satser på å representere NSR som vararepresentant hvis de på plassene over henne på lista er borte.

Beklager nok en gang

Kirsten Appfjell, som er leder i valgstyret, beklager nok en gang alt rotet. Hun understreker mandag ettermiddag at alt er dobbeltsjekket, og at Vasara er inne igjen, mens Nystad fikk en noe kort karriere som sametingsrepresentant.

– Det er klart som leder i samevalgstyret så er det mitt overordna ansvar å påse at alt er helt riktig, og det mitt ansvar, og det må jeg bare beklage igjen at denne her feilen har skjedd, sier Appfjell til Ođđasat.

En uke etter valget er fire av sju valgkretser telt opp.