NRK Meny
Normal

– Thank you, Grande Prairie!

Lederen for den samiske delegasjonen i Arctic Winter Games 2010 er imponert over gjennomføringen av lekene.

Flaggbærere på avslutningsseremonien til AWG med teksten "Thank you, Grande Prairie".

Flaggbærere på avslutningsseremonien til AWG 2010 med teksten 'Thank you, Grande Prairie'.

Foto: Dan Robert Larsen / NRK

"Thank you, Grande Prairie! Thank you for the best games ever!"

Lederen for den samiske delegasjonen i Arctic Winter Games, Aslak Paltto, velger å gjøre tidligere president i Den internasjonale olympiske komite (IOK)
Juan Antonio Samaranch sin beskrivelse av de olympiske vinterlekene i Lillehammer 1994 til sin egen, når han skal beskrive gjennomføringen av årets AWG i Grande Prairie.

Paltto mener at arrangørene av AWG 2010 har gjort en formidabel jobb til beste for alle deltagerne, lederne og andre som har vært i byen under lekene.

– Utrolig positive mennesker

Aslak Paltto.

Aslak Paltto.

Foto: Dan Robert Larsen / NRK

Aslak Paltto har snakket med de samiske ungdommene som har deltatt, foreldrenene som har fulgt lekene, trenerne og lederne, og alle har bare positive tilbakemeldinger å komme med om oppholdet her i Grande Prairie.

– I slutten av den uka lekene her har vart har jeg forhørt meg med ungdommene om hva de synes om oppholdet her og måten de er tatt imot. Jeg har vært med som leder både i lekene i 2008 og årets AWG. Da har det vært fint for meg å høre ungdommene fortelle om hvor fantastiske årets leker har vært, sier Aslak Paltto.

(artikkelen fortsetter under bildet)

Unge dansere i den heidundrende avslutningsseremonien i AWG 2010.

Unge dansere i den heidundrende avslutningsseremonien i AWG 2010.

Foto: Dan Robert Larsen / NRK

Aslak Paltto sier at han allerede har gitt tilbakemeldinger til arrangørene og til ledelsen av AWG International om arrangementssuksessen den samiske troppen har vært vitne til.

AWG-ilden ble høytidlig slukket lørdag kveld.

AWG-ilden ble høytidlig slukket lørdag kveld.

Foto: Dan Robert Larsen / NRK

– Enkelt sagt er måten menneskene i Grande Prairie tar imot fremmede gjester på den største suksessfaktoren. Selv om folk i Yellowknife også var hyggelige, (der AWG ble arrangert i 2008), så var det enda bedre her i Grande Prairie. Jeg vil tro at de som besøkte Canada for første gang trolig ble både overveldet og overrasket over all vennligheten de ble møtt med her, tror Paltto.

Den samiske AWG-lederen er også imponert over at mer enn 2500 frivillige har stilt opp til alle døgnets tider for å få avviklet lekene så prikkfritt som overhode mulig.

Dårligste medaljehøst noen gang

Samene deltar bare i to av de tjueen idrettsgrenene, som er med i AWG. Disse grenene er langrenn og innendørs fotball.

Se alle skiresultatene fra AWG 2010 (ekstern lenke)

Se alle fotballresultatene fra AWG 2010 (ekstern lenke)

Sametingspresident Egil Olli deler ut sølvmedaljene til skuffede samiske fotballjenter.

Sametingspresident Egil Olli deler ut sølvmedaljene til skuffede samiske fotballjenter.

Foto: Dan Robert Larsen / NRK

De samiske utøverne har i løpet av uka vunnet tre gull, fem sølv og to bronse. Dette er den dårligste medaljehøsten til Sápmi siden de første gang deltok i lekene i 2004.

Under AWG 2008 i Yellowknife tok Sápmi 16 medaljer (5 gull, 5 sølv og 6 bronse). I AWG 2006 i Kenai Peninsula gjorde Sápmi det enda bedre. Da ble det 21 medaljer (5 gull, 6 sølv og 10 bronse). De beste resultatene oppnådde Sápmi under AWG 2004 i Wood Buffalo . Da ble det 23 medaljer (6 gull, 10 sølv og 7 bronse).

Indianerdansen på avslutningsseremonien var et fargerikt skue.

Indianerdansen på avslutningsseremonien var et fargerikt skue.

Foto: Dan Robert Larsen / NRK

– Det finnes forklaringer for det. Blant annet har det vært flere forfall i langrennstroppen. Det var flere som ikke kunne være med blant annet fordi noen av dem skal delta i andre store mesterskap. Den kalde vinteren har også hatt negative konsekvenser for forberedelsene til deltagerne våre. Faktisk er det mange av langrennsløperne våre som ikke har kunnet trene på ski fordi det har vært så kaldt de to-tre siste månedene, forklarer Paltto.

Paltto minner også om at jetlagen man får ved å krysse flere tidssoner kan slå ut individuelt. Noen utøvere vil ikke merke denne overgangen i det hele tatt, mens andre vil plages med søvnløshet og slapphet i flere dager. Den samiske troppen ankom AWG-byen dagen før de skulle delta i de første øvelsene.

Sápmi - en idrettslig "dverg"

De samiske utøverne har selvsagt hatt god grunn til å feire sine ti medaljer under årets AWG. Men det samiske laget ruver absolutt ikke i terrenget når det gjelder troppens størrelse eller oppnådde resultater.

Sápmi er i begge tilfeller minst - en slags idrettslig dverg.

Se medaljeoversikten i AWG 2010 (ekstern lenke)

UNG SKIKONGE: Thomas O`Harra fra Alaska.

Den tredobbelte gullvinneren Thomas O`Harra fra Alaska.

Foto: Dan Robert Larsen

Øverst på medaljestatisikken ruver nemlig Alaska i ensom majestet med sine 246 medaljer. Av disse er det 85 gull, 84 sølv og 77 bronse.

Det er kanskje ikke noe rart at det er nettopp Alaska som er best i AWG. I denne amerikanske delstaten bor det mer enn 600.000 innbyggere. Under OL i Vancouver stilte sju deltagere fra Alaska for USA: Callan Chythlook-Sifsof (Snowboard Cross), Jeremy Teela og Jay Hakkinen (skiskyting), Kikkan Randell, James Southam og Holly Brooks (langrenn) og Kerry Weiland (ishockey).

De to neste på medaljestatistikken er langt bak AWG-gigantene Alaska. Alberta North har tilsammen 141 medaljer, (41 gull, 54 sølv og 46 bronse), mens Northwest Territories har 106 (31 gull, 27 sølv og 48 bronse). Også Yukon har kommet over hundretallet med sine 101 medaljer (37 gull, 37 sølv og 48 bronse).

Nestnederste lag på medaljestatistikken er Nunavik Québec, men også de ligger milevis foran Sápmi med sine 34 medaljer (12 gull, 10 sølv og 12 bronse). Sápmi har som kjent bare 10 medaljer (3 gull, 5 sølv og 2 bronse).

Men, det viktigste er som kjent ikke å vinne, men å delta. De samiske ungdommene har sikkert mange fine minner fra sitt ukelange opphold i Grande Prairie, Alberta, under Arctic Winter Games 2010.

Kanskje til og med minner som er gode å ha med under de evindelige timene med trening frem mot neste AWG?

Her er hele medaljestatistikken:

Contingent G S B Sum
Alaska 85 84 77 246
Alberta North 41 54 46 141
Northwest Territories 31 27 48 106
Yukon 37 37 27 101
Yamal-Nenets 35 21 8 64
Greenland 18 15 15 48
Nunavut 8 16 24 48
Nunavik Québec 12 10 12 34
Saami 3 5 2 10

(Merk! Det kan være forandringer i medaljestatistikken etter at artikkelen er skrevet.)