– Ødeleggende for Sametinget

Parlamentarisk leder i Norske Samers Riksforbund (NSR) sier at saken med reiseregningene til tidligere sametings-topp er den største politiske skandalen i Sametingets historie.

Aili Keskitalo

Parlamentarisk leder i NSR, Aili Keskitalo, vil ta et oppgjør med cowboy-kulturen på Sametinget.

Foto: Eilif Aslaksen / NRK

– Jeg er rystet og forferdet over nyheten om at en sametingsrepresentant skal ha tilstått å svindlet Sametinget for penger. Hvis dette stemmer, så er det mer enn å strekke regelverket, det er bevisst og planlagt svindel gjentatte ganger, sier Aili Keskitalo (NSR).

Sametingets tidligere visepresident Johan Mikkel Sara troppet mandag kveld opp hos politiet i Oslo. Politikeren, som representerte lista «Samer bosatt i Sør-Norge (SBS)» på Sametinget, valgte selv å gå til politiet.

Han leverte en skriftlig anmeldelse - mot seg selv . Årsaken er NRKs avsløringer av innholdet i hans reiseregninger fra 2009.

– Et grovt tillitsbrudd

Keskitalo var president fra 2005 til 2007, med Johan Mikkel Sara som visepresident. Kjemien dem i mellom stemte imidlertid dårlig og derfor sprakk samarbeidet bare etter to år.

Nå er hun veldig skuffet over det tillitsbruddet, som Sara etter hennes mening har overfor både politikerkolleger, velgerne og andre impliserte.

Johan Mikkel Sara og Aili Keskitalo

Johan Mikkel Sara og Aili Keskitalo under en pressekonferanse i 2007.

Foto: Eilif Aslaksen / NRK

– Det er et grovt brudd på tilliten mellom Sametinget og representantene og mellom Sametinget og velgerne, på Sametingets reisereglement og på Sametingets etiske retningslinjer. Det er fullstendig uakseptabelt, og sannsynligvis den største politiske skandalen i Sametingets historie, sier Keskitalo.

Bakgrunnen for saken er at den tidligere sametings-toppen sendte sju reiseregninger i forbindelse med ulike møter i Sametingets regi i 2009. Han hevdet å ha kjørt med sin egen bil tur/retur Oslo-Karasjok.

Tilsammen mottok han 46.978 kroner i kjøregodtgjørelse.

– Olli forsøker å bagatellisere saken

Etter at NRK offentliggjorde saken i februar , tok Sara selv kontakt med Sametinget. I denne dialogen erkjente Sara at han ved flere anledninger tok fly til en adskillig lavere pris enn han fikk i kjøregodtgjørelse.

Sametingspresident Egil Olli

Sametingspresident Egil Olli (Ap).

Foto: Sigve Nedredal / NRK

– Han har selv valgt å gå til politiet, og dermed tilstått noe som han ikke burde ha gjort. Jeg synes det er positivt at han tar initiativ til å rydde opp, sier sametingspresident Egil Olli (Ap) til NRK.

Olli sier at denne saken ikke kommer til å ha noen innvirkning på det valgtekniske samarbeidet som Arbeiderpartiet har med "Samer bosatt i Sør".

Aili Keskitalo misliker sametingspresidentens holdning sterkt.

– Det er merkelig at president Egil Olli forsøker å bagatellisere saken. Anmeldelsen har ikke kommet fordi Sara har angret seg, men fordi media over lengre tid har arbeidet med og avdekket saken, påpeker Keskitalo.

Den parlamentariske lederen i NSR mener at Sametinget må ta et realt oppgjør med denne ukulturen.

– Jeg mener at Egil Olli og Arbeiderpartiet nå må ta et oppgjør med denne "Cowboy-kulturen", som fortsatt synes å prege Sametinget. Det må de gjøre selv om de har gjort seg avhengige av politisk støtte fra lista Samer bosatt i sør, som Sara har grunnlagt og fortsatt er en sentral tillitvalgt i. Hvis dette oppgjøret uteblir, er det ødeleggende for Sametinget, advarer Keskitalo.