NRK Meny
Normal

– Styret tar opp saken i neste uke

Reiseregningsrotet til tidligere sametingsrepresentant for lista "Samer bosatt i Sør-Norge" er en vanskelig sak for listas sametingsrepresentant.

Marie Therese Nordsletta Aslaksen
Foto: Eilif Aslaksen / NRK

– Det har jo vært en trist og veldig beklagelig sak for hele partiet. Det er en veldig vanskelig sak, men vi skal prøve å rydde opp i det i "Samer bosatt i Sør-Norge" (SBS). Vi skal ha styremøte i neste uke og da er det jo styret som tar stilling til hva vi gjør med denne saken videre, forklarer sametingsrepresentant Marie Therese Nordsletta Aslaksen.

Aslaksen er med i styret til SBS. Det samme er Johan Mikkel Sara, som nylig anmeldte seg selv til politiet etter NRKs avsløringer av innholdet i hans reiseregninger fra 2009. Sara leverte anmeldelsen mot seg selv mandag 28. februar ved Sentrum politistasjon i Oslo.

NRK kjenner til at dersom han ikke hadde gjort det, ville Sametinget ha anmeldt Johan Mikkel Sara.

– Skal rydde opp

Bakgrunnen til denne saken er NRKs avsløringer om reiseregningene til Johan Mikkel Sara . Han fikk utbetalt nesten 47.000 kroner i 2009 fra Sametinget. Dette var kjøregodtgjørelse for å ha kjørt Oslo-Karasjok tur/retur sju ganger i forbindelse med ulike sametingsmøter.

Johan Mikkel Sara

Johan Mikkel Sara.

Foto: Eilif Aslaksen / NRK

I dag redegjorde sametingspresident Egil Olli (Ap) Sametingets plenum om denne skandalen. Etter denne redegjørelsen var Aslaksen en av representantene som ba om ordet.

– Vi beklager sterkt at det har skjedd. Vi beklager sterkt at Johan Mikkel Sara har oppgitt gale opplysninger i reiseregningene, sa hun på Sametingets talerstol .

Aslaksen lover at styret i SBS skal rydde opp til tross for at dette ikke er noen lett oppgave.

– Først så må vi jo få alle fakta på bordet. Jeg forventer en redegjørelse fra Johan Mikkel (Sara) om saken. Så er det opp til styret å hvordan vi velger å løse og rydde opp i dette, forklarer Aslaksen.

Forventer du at han trekker seg fra styret?

– Jeg skal ikke forskuttere noe som helst. Det er det opp til styret å gjøre, svarer Aslaksen.

Sara er også vararepresentant for deg til Sametinget. Synes du at han burde trekke seg fra det og?

– Det er jo et veldig vanskelig spørsmål. Det skal vel ganske mye til før man kan trekke seg som vararepresentant, men vi får se i neste uke når samles hvordan vi løser problemen som vi har, sier Marie Therese Nordsletta Aslaksen.