Hopp til innhold

– Snøen brant da læstadianismen spredte seg i nord

– Det er blitt sagt at læstadianismen spredte seg så fort blant samene i nord på 1840-tallet, at snøen brant, forteller førsteamanuensis Roald E. Kristiansen ved historie- og religionsfakultetet på UiT, Norges arktiske universitet i Tromsø.

Lars Levi Læstadius

Lars Levi Læstadius var en svensk prest født i Jäkkvik.

Foto: Wikipedia

På 1800-tallet var det en ung samisk dame «Milla», nord i Sverige som endret presten Lars Levi Læstadius sin tankegang, dermed oppsto trosretningen Læstadianismen.

En ung samisk dame i Karesuanttu i svensk Lappland endret presten Lars Levi Læstadius sine tanker om kristendommen på 1840-tallet. Dermed var den nye vekkelsenes trosretningen, Læstadianismen, i full fart inn blant samene og kvenene i nord, denne trosretningen har spredt til mange land.

– Læstadianisme er luthersk kirkelig vekkelsesbevegelse

Førsteamanuensis Roald E. Kristiansen ved historie- og religionsfakultetet på UiT, Norges arktiske universitet i Tromsø, forteller at denne vekkelsen oppsto i Karesuando nord i Sverige, og at den ennå lever i beste velgående i mange land.

– Denne vekkelsesbevegelsen var det presten Lars Levi Læstadius (1900–1861) i svensk Lappland som startet. Dermed var den nye vekkelses trosretningen Læstadianismen, i full fart inn blant samene og kvenene i nord.

Roald Kristiansen

Førsteamanuensis Roald E. Kristiansen ved historie- og religionsfakultetet på UiT, Norges arktiske universitet i Tromsø, forteller hvordan læstadianismen spredte seg, først i de samiske områdene i nord, og senere også til utlandet.

Foto: Privat

Talte på forsamlinger med billedspråk

På begynnelsen av 1800-tallet var det nedgangstider i reindriften, og folk var fattige. Mange hadde stort forbruk av alkohol. Det førte til tyverier og slåsskamper. Det var da presten Lars Levi Læstadius så at han var nødt til å gjøre noe med dette.

– Lars Levi Læstadius utstyrte sine predikanter med egne prekentekster, men det var ikke så mye dommedagsforkynnelse i tekstene. Han oppfordret folk til å våkne opp fra sløvhet og umoral, og engasjementet hans smittet.

Vekkelsesbevegelsen spredte også til Amerika

Læstadianismen spredte seg raskt til Finland og Norge, men det stoppet ikke bare der. Kristiansen forteller at folkeflyttinger har ført læstadianismen til Amerika, men også til Kina. I Norge finnes det en stor forsamling av førstefødte læstadianere Oslo, men også i Porsgrunn/Skien området, samt i Trondheim.

– Det mest fremtredende i læstadianismen er det forholdet man har til Gud via en medtroende. Man går til en medtroende og ber om syndenes forlatelse, slik får man gjort opp med sine synder, og da har man renset opp sitt forhold til Gud, avslutter Kristiansen.

Korte nyheter

  • Meteorologalaš instituhtta: – Ále cahkket dola

    Les på norsk.

    Meteorologalaš instituhtta váruha olbmuid dolastallamis.

    Meahccebuollinvárrehus Finnmárkku mátta- ja nuortaguovlluin lea dál fiskat. Várrehusas čuožžu ahte eana álkit buollá, ja stuorra guovllut sáhttet váikkuhuvvot.

    – Ále cahkket dola. Čuovo báikkálaš eiseválddiid rávvagiid. Gearggusvuođaaktevrrat galget árvvoštallat doaibmabijuid ja gearggusvuođa dárbbu dađistaga, čállá varsom.no várrehusdieđáhusas.

    Dieđáhus bistá duorastaga čakčamánu 12. b. rádjai.

    Varsel fra Meteorologisk institutt for sørøstlige deler av Finnmark 9. september 2024.
    Foto: Meteorologisk institutt
  • Meteorologisk institutt: – Ikke bruk ild

    Meteorologisk institutt melder at det farevarselet for skogbrannfare i sørøstlige deler av Finnmark er utvidet.

    I det gule farevarselet står det at vegetasjon lett kan antennes og store områder kan bli berørt.

    – Ikke bruk ild. Følg lokale myndigheters instruksjoner. Behov for forebyggende tiltak og beredskap skal vurderes fortløpende av beredskapsaktører, skriver varsom.no i farevarselet.

    Varselet er gyldig fram til torsdag 12. september.

    Varsel fra Meteorologisk institutt for sørøstlige deler av Finnmark 9. september 2024.
    Foto: Meteorologisk institutt