Hopp til innhold

– Snøen brant da læstadianismen spredte seg i nord

– Det er blitt sagt at læstadianismen spredte seg så fort blant samene i nord på 1840-tallet, at snøen brant, forteller førsteamanuensis Roald E. Kristiansen ved historie- og religionsfakultetet på UiT, Norges arktiske universitet i Tromsø.

Lars Levi Læstadius

Lars Levi Læstadius var en svensk prest født i Jäkkvik.

Foto: Wikipedia

På 1800-tallet var det en ung samisk dame «Milla», nord i Sverige som endret presten Lars Levi Læstadius sin tankegang, dermed oppsto trosretningen Læstadianismen.

En ung samisk dame i Karesuanttu i svensk Lappland endret presten Lars Levi Læstadius sine tanker om kristendommen på 1840-tallet. Dermed var den nye vekkelsenes trosretningen, Læstadianismen, i full fart inn blant samene og kvenene i nord, denne trosretningen har spredt til mange land.

– Læstadianisme er luthersk kirkelig vekkelsesbevegelse

Førsteamanuensis Roald E. Kristiansen ved historie- og religionsfakultetet på UiT, Norges arktiske universitet i Tromsø, forteller at denne vekkelsen oppsto i Karesuando nord i Sverige, og at den ennå lever i beste velgående i mange land.

– Denne vekkelsesbevegelsen var det presten Lars Levi Læstadius (1900–1861) i svensk Lappland som startet. Dermed var den nye vekkelses trosretningen Læstadianismen, i full fart inn blant samene og kvenene i nord.

Roald Kristiansen

Førsteamanuensis Roald E. Kristiansen ved historie- og religionsfakultetet på UiT, Norges arktiske universitet i Tromsø, forteller hvordan læstadianismen spredte seg, først i de samiske områdene i nord, og senere også til utlandet.

Foto: Privat

Talte på forsamlinger med billedspråk

På begynnelsen av 1800-tallet var det nedgangstider i reindriften, og folk var fattige. Mange hadde stort forbruk av alkohol. Det førte til tyverier og slåsskamper. Det var da presten Lars Levi Læstadius så at han var nødt til å gjøre noe med dette.

– Lars Levi Læstadius utstyrte sine predikanter med egne prekentekster, men det var ikke så mye dommedagsforkynnelse i tekstene. Han oppfordret folk til å våkne opp fra sløvhet og umoral, og engasjementet hans smittet.

Vekkelsesbevegelsen spredte også til Amerika

Læstadianismen spredte seg raskt til Finland og Norge, men det stoppet ikke bare der. Kristiansen forteller at folkeflyttinger har ført læstadianismen til Amerika, men også til Kina. I Norge finnes det en stor forsamling av førstefødte læstadianere Oslo, men også i Porsgrunn/Skien området, samt i Trondheim.

– Det mest fremtredende i læstadianismen er det forholdet man har til Gud via en medtroende. Man går til en medtroende og ber om syndenes forlatelse, slik får man gjort opp med sine synder, og da har man renset opp sitt forhold til Gud, avslutter Kristiansen.

Korte nyheter

  • Gávdnet unnit gonagasreabbá 

    Dál orrot Finnmárkkuvuonain unnit gonagasreabbát go ovdal.

    Nu oaivvildit dutkit Mearrádutkaninstituhtas. Dán vahkku leat jahkásaš iskama čađahan Várjavuonas.

    – Dat orru nu ahte mearri lea unnon, dadjá Mearradutkaninstituhta badjeinšenevra Maria Jensen.

  • Uenige om konsultasjonsplikten

    Parlamentarisk leder i Arbeiderpartiet, Ronny Wilhelmsen er skuffet over NSR og flertallet.

    Wilhelmsen ville helst sett at flertallet fjernet premisset om hvorvidt regjeringen har brutt konsultasjonsplikten fra sitt forslag og heller lagt det i en egen merknad.

    – Vi kunne ha støttet Melkøya saken om man hadde tatt ut den tekniske biten om konsultasjon. Det er stor usikkerhet om det er konsultasjonsplikt eller ikke.

    Parlamentarisk leder for NSRs sametingsgruppe, Beaska Niillas forklarer at fra NSRs synspunkt er det klart at regjeringen har brutt konsultasjonsplikten.

    – At de mener at dette ikke er konsultasjonspliktig, synes jeg er merkelig, sier Beaska.

    – Det er klart at så store utbygginsplaner har store konsekvenser for den samiske befolkningen.

    Beaska sier at de reagerer spesielt på måten regjeringen har tatt beslutning i denne saken, uten noen informasjon på forhånd.

    Ronny Wilhelmsen
    Foto: Johan Ánte Utsi / NRK
  • Melkøyasaken er ikke konsultasjonspliktig

    Torsdag ettermiddag var elektrifiseringa av Melkøya oppe til behandling i Sametingets plenumsmøte. Vibeke Larsen ved Nordkalottfolket mener at selve avgjørelsen om å elektrifisere Melkeøya ikke er brudd på konsultasjonsloven.

    – Vi er ikke enige om med sametingsrådet at elektrifiseringa av Melkøya er konsultasjonspliktig, men vi er enige med rådet om å ikke elektrifisere Melkøya, sier Larsen.

    Etter at nyheten om at regjeringen vil elektrifisere Melkøya kom i august, har det skapt stor debatt. Sametingsrådet løftet opp saken, men det ble ikke oppnådd enstemmig vedtak om at saken har brudt konsultasjonsloven.

    Sametingspolitiker for Nordkalottfolket, Vibeke Larsen
    Foto: Frode Grønmo / NRK