Hopp til innhold

– Småkraftverk er ikke så uskyldige

– Bygdas kjennemerke forsvinner, og den samiske realiteten forsvinner, sier naturvernforkjemper. Men lokalbefolkninga vil ha det planlagte småkraftverket. For det gir goder til folket.

Miljøvernforkjemper er redd for at Muskens kjennemerke forsvinner, men lokalbefolkninga ser ikke noe

Miljøvernforkjemper er redd for at Muskens kjennemerke, fossen fra Ruossavágge, forsvinner, men lokalbefolkninga ser ikke noe galt i det.

Foto: Sander Andersen / NRK

– Midt i kjerna av det samiske området i Tysfjord ofres all natur til kortsiktig profitt, så det er betydelig skade for den samiske sak og samiske realitet. Her skal vi ha et ord med i laget. Vi lar oss ikke overkjøre av utenbys kapitalkrefter som kommer på rent rov og ran og tar naturressursene. Vi har ingenting igjen for det. For meg er det avgjørende at det samiske samfunnet i Tysfjord stiller spørsmålet hva i verden har vi igjen for dette. Er det sånn vi skal bygge vår identitet og fremtid på?

Det sier medlem av Norges naturvernforbund, tysfjerdingen Tom Eirik Ness. Ness er i harnisk over at det i Tysfjord er planer om å bygge ytterligere 4-5 lignende anlegg.

Tom Eirik Ness er redd småkraftverk.

Tom Eirik Ness frykter småkraftverk.

Foto: Jona Are Nilsen / NRK

Uskyldig

Det er Nord Salten kraft AS som er i gang med planer om å etablere småkraftverk av elva fra Ruossavágge i Musken i Tysfjord.

Planene er å bygge en inntaksdam 150 meter nedenfor elveutløpet av Ruossavákkjávrre. Derfra føres vannet i et 1000 millimeters rør ned til Hiejttegiedde der turbinen anlegges. En anleggsvei bygges fra Musken opp til inntaksdammen.

Nord Salten kraft har forpliktet seg til en minstevannføring på 210 liter i sekundet fra 1. mai til 30. september.

Tom Eirik Ness reagerer på dette som høres så uskyldig ut.

– Småkraftverk høres veldig uskyldig ut, men de ødelegger mer enn man tror. De gjør betydelige skader i form av at de ødelegger vassdrag, at det kommer dammer og det kommer store naturinngrep av anleggsveier og slikt. De må jo ha gravemaskiner inn i området der skal bygge ut. Jeg vil si dette gjør stor skade i urørt natur. Hvis Musken og de andre stedene hadde vært berørte områder fra før med industri og sånt, men her snakker vi om noe av Norges mest uberørte fjord- og fjellområder. Det lokalbefolkninga sitter igjen med er miljøregninga med skadene, og noen få grunneiere stikker av med en betydelig gevinst.

Endelig skjer det noe

Men lokalbefolkninga i Musken ser fram til at det endelig skjer noe i den lille bygda halvveis inn i Hellmofjorden.

Karl Gunnar Mikkelsen gleder seg over at det skjer noe positivt i heimbygda si.

Karl Gunnar Mikkelsen gleder seg over at det skjer noe positivt i heimbygda si.

Foto: Sander Andersen / NRK

– Et kraftverk gjør ikke skade. På mange steder over hele Norge har de jo slikt, så da må det vel gå i Musken også. Jeg ser ikke noe galt i det.

Det uttaler Karl Gunnar Mikkelsen fra Musken. Mikkelsen er ikke redd for at kjennemerket til Musken forsvinner. Og minst redd er Mikkelsen for at sjøørreten og laksen i elva skal forsvinne. Han har heller tro på økt temperatur i elva etter at den passerer turbinen, og det igjen bidrar til at fisken går opp tidligere.

– Hva gjør vel det? Fossen kan da forsvinne, men vi får jo vei til Ruossavágge. I tillegg blir det lettere for oss å komme oss opp dit når vi skal til fjells. I tillegg er det jo noen som får noen kroner for dette også.

– Og som jeg forstår det vil ikke fisken i elva forsvinne. Elva i Musken er så kald, og derfor har vi sen oppgang der. Som jeg forstår det øker temperaturen litt, og det gjør situasjonen bedre.

– Det minket jo med fisk da de tok hovedelva til kraft på Hamarøy-sida. Så jeg er ikke redd for at fisken forsvinner med dette. Vannet blir jo der, selv om det først renner gjennom en turbin.

Korte nyheter

  • Skånland: Besøksforbud på sykehjem grunnet omgangssyke

    Ifølge et tips Harstad Tidende har fått tips om at Skånland sykehjem i Tjeldsund kommune er stengt for besøkende på grunn av et smitteutbrudd.

    En pårørende av beboer på et sykehjem i Tjeldsund kommune i Sør-Troms mener sykehjemmet i Skånland er avstengt på grunn av smitteutbrudd.

    Det skriver Harstad Tidende.

    – Jeg skulle besøke noen som bor der, men fikk ikke komme inn. Det har vært stengt for besøk en ukes tid, sier tipseren til Harstad Tidende fredag ettermiddag.

    Ifølge ordfører i Tjeldsund kommune, Robin Ridderseth, er det ikke en farlig situasjon.

    – Det minner mest omgangssyke, og er ikke et alvorlig utbrudd. Det er likevel innført besøksrestriksjoner, som oppheves i løpet av helgen, sier ordføreren til NRK.

  • Vestre lea ođđa dearvvašvuođaministtar

    Stáhtaráđis gonagaslaš šloahtas odne lea stáhtaministtar, Jonas Gahr Støre, almmuhan iežas stáhtaráđđemolsašumiid.

    Jan Christian Vestre lea ođđa dearvvašvuođaministtar.

    Romsalaš Cecilie Myrseth lea nammaduvvon ealáhusministtarin ja Marianne Sivertsen Næss lea ođđa guolástusministtar.

    Marianne Sivertsen Næss lea Hámmerfeastta ovddeš sátnejođiheaddji ja dál son lea vuosttas háve nammaduvvon stáhtaráđđin.

    Ekstraordinært statsråd
    Foto: Stian Lysberg Solum / NTB
  • Bekreftet: Vestre blir ny helseminister

    Jan Christian Vestre blir helseminister etter Ingvild Kjerkol. Cecilie Myrseth blir næringsminister, mens Marianne Sivertsen Næss blir fiskeriminister.

    Vestre (Ap) kommer fra jobben som næringsminister. Det blir Myrseth (Ap) fra Troms som overtar etter ham. Sivertsen Næss (Ap) fra Finnmark er et nytt fjes i regjeringen og kommer fra rollen som leder av energi- og miljøkomiteen på Stortinget.

    De tre ble presentert på Slottsplassen etter et ekstraordinært statsråd på slottet fredag.