– Skyt heller kyllinger

Fefo anbefaler jegere å skyte rypekyllinger i stedet for voksne ryper under høstens rypejakt i Finnmark.

Rype i fjellet
Foto: Steinar Lote / NRK

Denne anbefalingen kom etter årets kartlegging av rypebestanden i Finnmark, som Finnmarkseiendommen (Fefo) gjennomførte fra 5. til 20. august.

Even Borthen Nilsen

Utmarksforvalter ved Finnmarkseiendommen, Even Borthen Nilsen.

Foto: Privat

– Ungfugl har dårligere vinteroverlevelse

Utmarksforvalter ved Fefo, Even Borthen Nilsen kan informere om at takseringsresultater viser litt under middels tettheter av lirype og middels kyllingproduksjon på Finnmarkseiendommen denne høsten.

FeFo oppfordrer fortsatt til måtehold, og ber jegere styre avskytingen mot ungfugl, som har dårligere vinteroverlevelse enn voksenfugl.

På Fefo:s nettsider kan man lese at det innføres dagskvoter for alle jegere og moderate begrensninger i tillatt jakttrykk for bosatte utenfor Finnmark.

Under middels tetthet

Takseringene viser at det er noe under middels til middels tettheter av lirype i år. Samlet i hele Finnmark viser beregninger 10 ryper per km² og 3,8 kyllinger per høne.

Regionvis sammenstilling viser variasjon i tetthet av fugl og i produksjon ( tabell 1 ), og innenfor de enkelte regionene er det til dels svært store variasjoner.

Til NRK-Sápmi forteller Borthen Nilsen at indre-Finnmark har fått en oppgang av rypebestand og det samme har kysten av Vest-Finnmark, mens det i Øst-Finnmark er en liten nedgang.

Isak Th. Triumf

Isak Th. Triumf (Sámi bivdo- ja meahcástansearvi.)

Foto: Roger Manndal / NRK Sápmi

– Ikke noe gullår

Isak Th. Triumf, som representerer den samiske jakt- og utmarksnæringsorgnasisasjonen Sámi bivdo- ja meahcástansearvi (SBMS), tror det kan bli et godt rypeår i Kautokeino, men det ligger etter hans vurdering ikke an til å bli et såkalt «gullår».

– Rypebestanden i år er nok større enn i fjor. Jeg har selv sett mye ryper, men har også fått høre fra multebærplukkere om at de har observert en del ryper på vidda, sier Triumf.