Hopp til innhold

– Skuterkjøring gjør livet verdt å leve i nord

Ungdommen i nord vil ha mer politi på fjellet om nettene. Forskningen forteller også at «skuterfeelingen» betyr svært mye.

Skuterkjøring

Ny forskning om snøskuterkjøring i nord.

Foto: Kai Erik Bull

– Det haglet med superlativer. Det betyr frihet, å være på fjellet med familien, treffe kompiser - og ikke minst det å koble ut fra alt annet. Det gjør det verdt å leve her oppe i nord. Kjøringen betyr enormt mye; mye mer enn det jeg trodde, forteller forsker Grete Mehus til NRK.

Hun har sett grundig på forholdet snøskuterkjøring og ungdom i Finnmark, Troms og Svalbard. Nylig forsvarte hun doktorgradsavhandlingen sin ved Universitetet i Tromsø.

Savner «skuterfeelingen»

Konklusjonen er blant annet at snøskuterkjøring betyr mye for ungdommen i nord.

– Guttene fortalte at dem gjennom året savnet «skuterfeelingen». Etter hvert forsto jeg at det var en følelse av total avslapping og frihet, og det å beherske kjøringen og skuteren fullt ut, forteller Mehus til NRK.

Forskeren sier det finnes tre typer skuterkjørere.

Grete Mehus

Grete Mehus disputerte 11. desember i år. Hun er førsteamanuensis ved Høgskolen i Finnmark.

Foto: Høgskolen i Finnmark

– Største gruppen er de som kjører slik man skal. Deretter har man en gruppe gutter som av og til kjører på grensa, og så har man en minimal gruppe som driver på med senrisikotaking; det vil si de som tar ekstrem stor risiko. Av og til er det noen gutter som kjører helt på grensen, sier hun.

Jentene vil ha mer politi

Gjennom forskningen dokumenteres det også at det foregår en del uvettig kjøring.

Reinpolitiet bistår politiet ved brann

Ungdommen vil ha mer synlig politi. Spesielt om nettene er det viktig å politiet er tilstede viser ny undersøkelse.

Foto: Elvi Rosita Norvang

– Uvettig kjøring er blant annet å kjøre fort forbi hverandre og lage spor i løypene som blir vanskelig å håndtere for andre, og som kan føre til at andre velter der.

– Mange mener at politiet må være mer nærværende på fjellet om natta. Det er da det er en del promillekjøring og ekstrem risikotakning. Dette kan dempes dersom politiet er tilstede. Det er spesielt jentene som er opptatt av dette, sier Mehus.

Hun sier at ungdommen selv er opptatt av at man skal være trygg i forbindelse med snøskuterkjøring.

Politimester Torbjørn Aas i Vestfinnmark sier til forskning.no at ungdommens perspektiver er nyttige . Han kommer imidlertid ikke med noen konkrete planer.

– Politiet økte sin innsats i skuterløypene i helgene i deler av distriktet våren 2012, men vi må også prioritere dette opp mot andre politioppdrag, sier han.

Sammenlignet med båtlivet i sør

– Blant annet mener mange at det er viktig å merke løypene bedre. Hvis sporet rett og slett er farlig eller at det er råker i området, er eksempler på hva ungdommen viser til.

Båtliv

Illustrasjonsfoto.

Foto: Bendiksby, Terje / SCANPIX

Mehus forteller at flere i undersøkelsen trakk fram parallellen til båtlivet sør i landet.

– En del sammenlignet skuterkjørereglene med båtlivet. Hva om man kunne kjøre båt fra Oslo til Drammen og så ta opp båten i tilhengeren og kjøre et stykke nedover kysten, og så sette ut båten igjen. Slike sammenligninger fikk jeg høre om, forteller hun.

Korte nyheter

  • Skånland: Besøksforbud på sykehjem grunnet omgangssyke

    Ifølge et tips Harstad Tidende har fått tips om at Skånland sykehjem i Tjeldsund kommune er stengt for besøkende på grunn av et smitteutbrudd.

    En pårørende av beboer på et sykehjem i Tjeldsund kommune i Sør-Troms mener sykehjemmet i Skånland er avstengt på grunn av smitteutbrudd.

    Det skriver Harstad Tidende.

    – Jeg skulle besøke noen som bor der, men fikk ikke komme inn. Det har vært stengt for besøk en ukes tid, sier tipseren til Harstad Tidende fredag ettermiddag.

    Ifølge ordfører i Tjeldsund kommune, Robin Ridderseth, er det ikke en farlig situasjon.

    – Det minner mest omgangssyke, og er ikke et alvorlig utbrudd. Det er likevel innført besøksrestriksjoner, som oppheves i løpet av helgen, sier ordføreren til NRK.

  • Vestre lea ođđa dearvvašvuođaministtar

    Stáhtaráđis gonagaslaš šloahtas odne lea stáhtaministtar, Jonas Gahr Støre, almmuhan iežas stáhtaráđđemolsašumiid.

    Jan Christian Vestre lea ođđa dearvvašvuođaministtar.

    Romsalaš Cecilie Myrseth lea nammaduvvon ealáhusministtarin ja Marianne Sivertsen Næss lea ođđa guolástusministtar.

    Marianne Sivertsen Næss lea Hámmerfeastta ovddeš sátnejođiheaddji ja dál son lea vuosttas háve nammaduvvon stáhtaráđđin.

    Ekstraordinært statsråd
    Foto: Stian Lysberg Solum / NTB
  • Bekreftet: Vestre blir ny helseminister

    Jan Christian Vestre blir helseminister etter Ingvild Kjerkol. Cecilie Myrseth blir næringsminister, mens Marianne Sivertsen Næss blir fiskeriminister.

    Vestre (Ap) kommer fra jobben som næringsminister. Det blir Myrseth (Ap) fra Troms som overtar etter ham. Sivertsen Næss (Ap) fra Finnmark er et nytt fjes i regjeringen og kommer fra rollen som leder av energi- og miljøkomiteen på Stortinget.

    De tre ble presentert på Slottsplassen etter et ekstraordinært statsråd på slottet fredag.