Hopp til innhold

– Skjebnedag for fiskerne

Finnmarksfiskerne frykter at båtene blir liggende på land hvis deres rettigheter til tradisjonell fiske ikke stadfestes.

Fiskebåter
Foto: Nils Henrik Måsø / NRK

Brødrene Arne og Svein Pedersen er redde for at torskefiske bare blir for de rike i framtiden. Det kan bli sånn at kun de med en solid konto har råd til å kjøpe seg kvoter, sier fisker Arne Pedersen fra Vestre-Jakobselv i Finnmark.

Arne Pedersen

Arne Pedersen på torskefiske

Foto: Nils Henrik Måsø / NRK

Selv om brødrene i dag kan fiske, så er det slett ikke sikkert at de kan det i framtiden. De venter i spenning på om Sametinget klarer å få myndighetene til å gå med på at fiskerne i Finnmark har tradisjonelle rettigheter.

– Sametinget kan ikke kompromisse bort kystfiskernes rettigheter, sier fisker Arne Pedersen.

Olli møtte fiskeriministeren

I dag hadde Sametinget et konsultasjonsmøte med fiskeridepartementet.

Det timeslange forhandlingsmøtet gav ingen konkrete resultater, bortsett fra et løfte om et nytt forhandlingsmøte. Det er ikke bestemt når dette møtet blir.

Fiskeriminister Lisbeth Berg Hansen hadde ikke så veldig mye å si etter møtet. Hun lover å komme med flere opplysninger etter neste møte. Det eneste hun kunne si var at både hun og Sametinget hadde fått høre hverandres synspunkter.

Olli og fiskeriministeren

Sametingspresident Egil Olli, fiskeriminister Lisbeth Berg Hansen og Sametingets visepresident Laila Susanne Vars

Foto: Nils Henrik Måsø / NRK

Sametingspresident Egil Olli (Ap) sier bestemt at Sametinget ikke har tenkt å diskutere om kystfiskerne har rettigheteri Finnmark eller ikke, for det mener han at fiskerne har. Olli er klar for videre konsultasjoner.

– Jeg er tilfreds på den måten at det var en veldig god dialog, og vi var enige om å fortsette den gode dialogen, sa presidenten etter det korte møtet i dag.

Opposisjonen også med

Også opposisjonen i Sametinget var med på gårsdagens forhandlinger mellom
Fiskeridepartementet og Sametinget.

Sametingsrepresentant Geir Tommy Pederesen fra Norske Samers Riksforbund finner grunn til å pressisere at deres ufravikelige krav om egne rettigheter til fiskere i sjøsamiske områder var utgangspunktet for forhandlingene i går.

Korte nyheter

  • Haglund juoiggada John Stone Fire ođđa luođis

    Les på norsk.

    Bernt Mikkel Haglund juoiggada John Stone Fire (John Steinar Baal). Luohtti álmmuhuvvo bearjadaga, čakčamánu 13. Beaivve.

    Haglundii bođii Luohti go oinnii John Stone Fire juoiganoasis, dán jagáš Sámi Grand Prix:as.

    – John Stone Fire lei okta sis geain rahpasit vuostáiválde mu, go fárrejin ruovttuluotta Guovdageidnui 25 jagi áigi, dadjá Bernt Mikkel Haglund preassadieđáhusas.

    Bernt Mikkel Haglund lea komponeren ja buvttadan luđiid ja sámi musihka. Almmuheapmi lea oassin «24»- nammasaš skearrus, masa Norgga Sámediggi ja Sámeráđđi leaba juolludan doarjaga.

    John Steinar Bål deltar i SGP
    Foto: NRK / Danil Roekke
  • Åpner for navnebytte på Knut Hamsun Videregående skole

    I forbindelse med fremtidig skolestruktur tar enkelte i det samiske miljøet til ordet for at det ikke er samsvar mellom å være ressursskole for lulesamisk og samtidig ha navn etter en kontroversiell forfatter.

    Det skriver nordsalten.no.

    Nylig bestemte fylkesrådet for å ikke legge ned studiespesialiserende tilbud på skolen i Hamarøy, noe som hadde påvirket tilbudet på samisk undervisning og kultur.

    – Fylkeskommunen har gjort et grep der de ønsker at Knut Hamsun skal være en ressursskole for det lulesamiske språket, og det er ønsket fremover også, uttaler Fylkesrådsleder Svein Øien Eggesvik (Sp).

    Flere er kritiske til at navnet på skolen er problematisk for deler av den samiske befolkningen.

    – I forhold til sannhets- og forsoningsprosessen som skal gå videre, så vi er villige til å gå inn å se navnet, hvis det er et problem at skolen heter Knut Hamsun, uttaler Eggesvik.

    Sametingsråd Mikkel Eskil Mikkelsen er tydelig på at han forventer at skolen og fylkeskommunen tar en prosess på navnet og klargjør hvilke verdier de framhever med å ha Knut Hamsun sitt navn på skolen.

    – Forfatterens er godt kjent som nazist og ikke minst hans litteratur som har satt samene i skyggen, og ikke fremmet dem, sier Mikkel Eskil Mikkelsen og forventer en navnedebatt.

    Ordfører Britt Kristoffersen forteller at navnet ikke har vært politisk behandlet, og at det hittil ikke har vært navnedebatt, men at hun gjerne deltar i debatt.

    – Bør man skifte navn eller skal vi beholde det som det er, så må man veie for og imot. Kan også tenke seg navnet Nord-Salten og det samiske navnet Nuortta-Sálto, sier Britt om eventuell navneendring.

     Maja Kristine Jåma, ordfører i Hamarøy Britt Kristoffersen Løksa og fylkesrådsleder Svein Øien Eggesvik
    Foto: Bård Eriksen / Nordsalten
  • Unnán miesážat riegádan dán jagi

    Ii goassege ovdal leat nu unnán miesážat juohke álddus ja vuotnjalis riegádan, go dán jagi. Nu čállá Ságat.

    Norgga instituhtta luonddudutkamis (NINA) muitala ahte goddemiesážat lohkuhuvvo jahkásaččat 24 guovlluin Norggas, ja oidnet ahte Dovre guovllus leat unnán miesit dán jagi.

    Dán jagi leat erenomáš vuollegis logut. Seammás oidnet ahte lea vuollegis njuovastandeatta miesážiin. Seniordutki Brage Bremset Hansen oaivvilda ahte miessebuvttadus loguin ja njuovastandeattus sáhttá leat čanastus.

    – Lea guhkit áiggi leamašan vuollegis riegádanlogut. Mii eat dieđe manne logut leat nu vuollegaččat, sáhttet leat máŋga siva dasa. Danne fertet mii háhkat eanet dieđuid, dadjá Hansen, Seniordutki NINAs, preassádieđáhusas.

    Simle sammen med reinkalven sin.
    Foto: Nils John Porsanger / NRK