– Skal ta makten fra Høyre

I Porsanger har Høyre og Frp et politisk flertall og samarbeid, Arbeiderpartiet ser mulighetene for å ta tilbake makten i kommunen.

Aina Borch

Ordførerkandidat Aina Borch (Ap) er klar til å styre i Porsanger fra høsten av og har klare målsettinger.

Foto: Privat

Valglogo

Ordførerkandidat Aina Borch (Ap) sier de vil ha synlige og tydelige budskap før valget i høst, for å kunne komme i posisjon.

– Selv om vi har mange nye kandidater på listen, som meg selv som ordførerkandidat, så har vi en bredde som skal være en styrke for oss, mener Borch.

Her er alle valglistene i Porsanger for 2015

Mange nye lister

Det er to nye lister ved valget i Porsanger i høst, men Aina Borch kan ikke si noe om hvordan det vil påvirke valgresultatet.

– Det kommer til å bli en tøff start etter høsten om vi skulle styre i kommunen, men vi vil jobbe for å få kommuneøkonomien under kontroll og vi ønsker aktivitet i hele kommunen.

Borch mener skoler i Børselv og Billefjord er viktige infrastrukturtiltak, i tillegg er innholdet i skolen, god folkehelse og en tilpasset eldreomsorg viktige saker for Ap.

Ordførerkandidaten mener Finnmark kan vente med kommunesammenslåinger, men Ap skal ha prosesser fremover om hvilke retninger Porsanger kan og må gå.

– Samarbeid her er en viktig faktor for å lykkes her, mener Borch.

Tallene fra valget i Porsanger 2011

Parti

Prosent

Stemmer

Representanter

Ap

39,7 (+5,2)

763

7

H

37,2 (+15,1)

715

7 (+3)

Frp

13,4 (-11,6)

258

3 (-2)

Sp

5 (-4,2)

97

1 (-1)

SV

4,7 (-0,6)

90

1

13 av kommunestyrerepresentantene i Porsanger er menn, mens det er seks kvinner. Så mange som 1200 av de 3150 som kunne stemme i Porsanger i 2011, brukte ikke stemmeretten.

– Gir ikke fra meg ordførerstolen

Den tidligere sametingsrepresentanten Knut Roger Hanssen (H), som er ordfører i Porsanger, ønsker å bli sittende.

- Jeg ser gode muligheter for at jeg fortsatt er ordfører etter valget i høst, og mener vi har holdt valgløftene vi hadde, sier Hanssen.

Knut Roger Hanssen

Ordfører Knut Roger Hanssen vil ikke gi fra seg styringen i Porsanger.

Foto: Eilif Aslaksen / NRK

Ordføreren legger til at valgprogrammet til Høyre ikke er ferdig, men tenker at både næringsutvikling, gode skoler og en god eldreomsorg er viktig.

Kan samarbeide med alle

Selv om Høyre har styrt kommunen de fire siste årene sammen med Frp, er ikke ordføreren fremmed for at de kan samarbeide med andre etter valget i høst.

– Som for fire år siden er vi åpen for samarbeide med alle, for med alle andre kommuner i Finnmark står vi ovenfor store utfordringer fremover.

Knut Roger Hanssen sier det blir spennende med to nye lister i kommunen, men er glad for at det er politisk interesserte mennesker i kommunen, og som også stiller lister.

– Kjører vårt eget løp

Frp var tredje største parti i Porsanger ved valget i 2011, og samarbeider med Høyre i kommunestyret.

– Mange av våre saker er vedtatt i kommunestyret, men vi kommer til å kjøre vår egen valgkamp og så får vi se etter valget hvem vi vil samarbeide med, sier Torgeir Thomassen.

Torgeir Thomassen (FrP)

– Vi kommer til å fremme våre egne saker i valgkampen, sier ordførerkandidat Torgeir Thomassen (Frp).

Foto: Dan Robert Larsen / NRK Sápmi

Thomassen trekker frem eiendomsskatten som må fjernes ved at kommuneøkonomien styrkes, men trekker også frem snuhavnen, motorferdsel i utmark, hjemmetjeneste i distriktene og enklere saksbehandling, men også mye annet de vil jobbe for.

Jobber på samme sted

Torgeir Thomassen jobber i HV 17, hvor også ordførerkandidatene for SV og Senterpartiet holder til, men han ser mange muligheter og utfordringer i høst.

– Det er to nye lister og mange nye kandidater, så valget blir nok spennende, avslutter Thomassen.

Korte nyheter

 • Beklager sammenligningsfeil

  – Valgdirektoratet beklager at det har tatt tid å rette feilen i sammenlikning av partienes oppslutning mot resultatene i 2017, skriver kommunikasjonssjef Kristina Brekke Jørgensen til NRK.

  Det gikk over ni dager fra valgdagen ble avholdt til feilen var rettet fra Valgdirektoratets side.

  Feilen har vært knyttet til ny geografi etter kommune- og regionreformen. Både stortings- og sametingsvalget har vært påvirket.

  Valgdirektoratet har nå generert datagrunnlaget fra 2017 på nytt som gjør at sammenligning fra det forrige valget er korrekt. De understreker samtidig at de faktiske valgresultatene har vært riktige hele tiden og at partienes oppslutning har vært korrekte.

 • Vant pris for beste foto

  Filmskaper i Davás film, Ken Are Bongo fra Kautokeino, stakk nylig av med pris for beste foto i Mexico City Videodance filmfestival. Dette i regi av filmproduksjon med Reinfilm, og regidebutanten, sveitsiske Flavia Devonas Hoffmann. Kortfilmen Human Habitat, handler om en reise med menneskelige følelser i sving, i navigasjon med gruve og oljevirksomheten i Finnmark. Filmen kan streames fra desember, etter at den er blitt vist i alle filmfestivaler først.

 • Ávvir og Ságat mister lesere

  Tall fra Mediebedriftenes Landsforening (MBL) viser at 8 av 11 aviser i Finnmark har positive opplagstall i første halvår av 2021 sammenlignet med første halvår i 2020. Ávvir og Ságat er blant to av de tre avisene som synker i opplag. De har mistet henholdsvis 31 og 41 lesere. Finnmarken har økt mest i opplag med 177 nye avislesere.

  Avisbunke, bunke med aviser
  Foto: Dan Robert Larsen / NRK