Hopp til innhold

– Samisk taper alltid for norsk. Særlig når barna begynner på skolen

Det lulesamiske samfunnet etterlyser større satsing på lulesamisk språk allerede fra barnehagen av, og livet ut.

Hugo kalstad

Forelder Hugo Kalstad har barn i barnehagen og på skolen.

Foto: Sander Andersen / NRK

Forelder Hugo Kalstad opplever at det lulesamiske språket taper i kampen mot norsk.

Kampen om hvilket språk som brukes i hverdagen.

– Minste barnet kom fra barnehagen en dag og sa til meg på samisk at jeg måtte løfte «bielggetjuvdev» (det lulesamiske ordet for tommelen). Da la gutten til at det ikke er «bielggetjuvdde», men «tommel».

Denne episoden har brent seg fast i minnet hans som et håndfast eksempel. Et eksempel på at norsk vinner over samisk.

Skal løfte språkene

Utfordringene for det lulesamiske språket står fremdeles i kø, etter mange års innsats.

Det kom frem i et møte i Tysfjord mellom Sametinget og det lulesamiske samfunnet på fredag. Sametinget fortalte om sin storsatsing «Språkløftet» som skal styrke de samiske språkene, og ville høre om behovene i lulesamisk område:

Utfordringene strekker seg fra barnehagen av, via skole og hverdagsliv, helt til man havner på eldrehjem. Slik kan man oppsummere tilbakemeldingene.

– Vi erkjenner at alle tiltak og ordninger ikke kan være lik for alle de samiske språkene og områdene. Vi ønsker at språksatsingen til Sametinget skal passe best mulig, sier sametingspresident Aili Keskitalo.

Aili Keskitalo

Sametingspresident Aili Keskitalo reiser gjennom hele Sápmi for å prate om Språkløftet, Sametingets storsatsing.

Foto: Sander Andersen / NRK

– Samisken taper

Trebarnsfaren Hugo Kalstad var på møtet, og sier at det er trist og trasig de gangene samisken taper for norsk i den samiske barnehagen.

– Vanligvis er det bra i barnehagen. Men når det brukes norskspråklige vikarer, så kan vi merke det på barnet.

– I hele samfunnet er det slik at hvis en eller to ikke forstår samisk, så slår alle over til norsk, forklarer Kalstad.

Og spesielt på skolen merker de det.

– Samisken taper alltid for norsk. Særlig når barna begynner på skolen. Enda de går i den samiske klassen. Også lekespråket blir norsk, både når de trener fotball eller deltar på andre aktiviteter.

Kalstad mener at samfunnet trenger flere arenaer hvor samisk brukes.

Hugo Kalstad merker at når barna vokser opp, og etter hvert får et bedre ordforråd på samisk, så kan også det by på problemer for foreldrene.

– Språket mitt er ikke avansert nok til å diskutere og prate på samisk etter hvert når barna blir større. Så vi voksne må lære og bruke språket mer.

Korte nyheter

 • – Ikke greit i det hele tatt

  Ordfører Ida Pinnerød i Bodø reagerer sterkt på hendelsen i hjembyen der en fem år gammel gutt ikledt samekofte blir møtt med hets i barnetoget.

  Først skal en voksen mann ha kommet bort og fortalt 5-åringen at han ikke kunne bruke flagget. Litt senere går gutten og mora forbi noen voksne menn som tydelig skal ha sagt «æsj». Og like etter er det to damer som peker og snakker om kofta hans ganske høylytt.

  Til slutt er det en yngre gutt som kommer bort og roper at dette er Norge, og at det er Norges bursdag.

  – Jeg syns det er helt forferdelig. Jeg er oppriktig lei meg for at ungene skal oppleve sånt, og at folk i det hele tatt skal oppleve sånt. Men det at en femåring utsettes for denne type, ja – det som egentlig er rasisme. Det er ikke greit i det hele tatt, og selvfølgelig er vi nødt til å ta tak i det.

  Bodø 17 mai
  Foto: Sigurd Steinum / NRK
 • Conifa-cupen må nok avlyses i år

  Årsaken er at den lokale arrangøren i Nice ikke har gitt lyd fra seg om de er klare til å arrangere Conifa-EM i fotball i år eller ikke. Det bekrefter president i FA Sápmi Håkan Kuorak, som sier til NRK at de ikke får kontakt med arrangøren i Nice.

  – Arrangøren har satt lokket på siden 26. april. Ingen vet noe om hvorfor. Ei heller Conifa. Og det finnes heller ikke noen offentlig avlysning. Vi får bare ikke kontakt med arrangøren, sier Kuorak.

  Årets Conifa EM for menn skulle gå av stabelen 3. til 12. juni i Nice i Frankrike. Elleve lag skulle delta. Nå vil Kuorak prøve å få til et alternativ. Men også det ser ut for å bli utfordrende.

  – Når seriespillene er slutt i Norge og Sverige skal vi prøve å få til en turnering med tre-fire lag.

  Håkan Kuorak er klar på at dette vil skade Conifas navn veldig mye.

  – Vi prøver å finne ut av hva man gjør framover. Advokat er innkoplet, og Conifa undersøker om man skal gå til rettslige skritt etter dette.

  – Alle er like undrende Media i Frankrike har også forsøkt å få svar, og hotellet som var booket har selv avbooket alt. De har også gjort forsøk på å få tak i arrangøren, uten å lykkes.

  Kuorak understreker at dette ikke vil få følger for damenes World Championship 2022 som går av stabelen i India først i juli.

  – Dame-Vm går som vanlig, sier Kourak som nå begynner å planlegge 2023 EM, og 2024 Conifa-VM.

  Håkan Kuorak
  Foto: Dan Robert Larsen / NRK
 • – Jus gildet, de nohká árbevirolaš luossabivdu

  Deatnolaš Viktor Trosten lohká Kárášjoga sátnejođiheaddji árvalusa gieldit luossabivdu Deanu čázádagas 7 jahkái, fuones árvalussan. – Jus gildet, de gal nohká árbevirolaš luossabivdu. Buođđun ja golgadeapmi váldá luosaid main leat heajos genat. Albma luosat mat gođđet, eai mana buđđui. Jus mannet, de mannet čađa buođu, dadjá Trosten

  Viktor Trosten bivdimin
  Foto: Harry Johansen / NRK