– Samisk høgskole er viktig nasjonalt og internasjonalt

Norges utdanningsminister var full av lovord om Samisk høgskole, da den ble hyllet.

Sámi allaskuvla, studeanttat, studenter

KOSTE SEG: Studentene, lærerne, ansatte og gjester satt på reinskinn og koste seg i finværet under konserten til den samiske artisten Elle Márjá Eira.

Foto: Dan Robert Larsen / NRK

Forsknings- og høyere utdanningsminister Iselin Nybø (V) besøkte tirsdag Samisk høgskole i forbindelse med høgskolens 30-årsjubileum og den offisielle åpningen av studieåret 2019/20.

Iselin Nybø

BESØK: Forsknings- og høyere utdanningsminister Iselin Nybø besøkte Samisk høgskole under åpningen av 30 årsjubileet.

Foto: Per Inge A. Åsen / NRK

– Samisk høgskole er viktig internasjonalt også. Det handler om forskning, formidling, undervisning både på samisk og om samisk historie, kultur og utvikling, sier Nybø.

Samisk sykepleierutdanning

Et av de spennende tingene som skjer nå er at regjeringen har gitt 25 plasser fra Samisk høgskole til Norges arktiske universitet i Tromsø (UiT). Planen er å utvikle en ny samisk sykepleierutdanning.

– Sykepleierutdanningen skal etter planen starte opp høsten 2021. Arbeidet vil bli krevende innholdsmessig siden nye fagbegrep må utvikles for utdanningen, sier hun.

Et eget utvalg med representanter både fra UiT og Samisk høgskole jobber med å planlegge det nye studietilbudet. Blant annet skal de lage helt nye faglige ord og uttrykk.

Samisk sykepleierutdanning i Kautokeino vil bli på deltid over fire år.

Utdanningen vil ha det samme pensumet som norsk sykepleierutdanning, men undervisningen vil foregå på samisk.

– Spesiell skole

Veiviser og student Håkon Mudenia er en av de nye studentene ved høgskolen og han ser på det som spesielt siden det er 30 årsjubileum.

Laila Susanne Vars og Håkon Mudenia

SPESIELL DAG: Samisk høgskoles rektor Laila Susanne Vars og Veiviser og student Håkon Mudenia sier dagen i dag er spesiell.

Foto: Per Inge A. Åsen / NRK

– Det er mitt første år her på høgskolen. Det er spesielt at eksperter fra alle verdens kanter kommer hit for å forelese for oss. Jeg forventer å lære om min kultur og historie, sier han.

Mudenia skal sammen med tre andre veivisere reise langs Norge i et år for å fortelle om samer til majoritetsbefolkningen.

Ny rektor

Den nye rektoren ved Samisk høgskole, Laila Susanne Vars, mener høgskolen har en sentral posisjon i det samiske samfunnet, fordi det er både et utdannings- og forskningsinstitutt.

– Jeg er så stolt når jeg ser på alle våre studenter som har begynt her. Jeg håper at høgskolens lange erfaring tiltrekker studenter til oss, og at alle samiske ungdommer setter skolen vår som deres første prioritet, sier hun.

Elle Márjá Eira

STEMNINGSFULLT: Den samiske artisten Elle Márjá Eira opptrådte under den offisielle åpningen av den nye studieåret.

Foto: Dan Robert Larsen / NRK