NRK Meny
Normal

Enige: – Spennende blir det

Nå starter kampen om de usikre velgerne. 36 prosent av sametingsvelgerne vet ennå ikke hvem de skal stemme på.

Aili Keskitalo, Vibeke Larsen og Laila Susanne Vars i debatt

Aili Keskitalo (f.v.), Vibeke Larsen og Laila Susanne Vars. Bildet er fra den første presidentkandidatdebatten i februar i år.

Foto: Siv Eli Vuolab / NRK

– Jeg er selvsagt veldig glad for at NSR fortsatt øker sin oppslutning. Det gir motivasjon og optimisme. Det er også den trenden jeg har fått inntrykk av når jeg har snakket med velgerne, sier NSRs presidentkandidat Aili Keskitalo til NRK.

Sammenlignet med valgresultatet i 2009 går Norske Samers Riksforbund fram med 5,7 prosentpoeng. Målingen viser 26,7 prosent oppslutning. For første gang i løpet av den siste fire års perioden er NSR større enn Ap, men bare med fattige 0,1 prosent.

– Jeg synes resultatet er bra når man vet at vi har styrt i mer enn fire år, kommenterer Aps presidentkandidat Vibeke Larsen.

Arbeiderpartiet har ligget stabilt høyt på meningsmålingene; rundt valgresultatet for fire år siden. Oppslutningen er på 26,6 prosent nå.

– Gir ikke eksakt bilde

Tråere går det for Árja. Partiet har sittet i sametingsrådet med Ap de fire siste årene. Laila Susanne Vars var visepresident fram til 1. mai i år, og Odd Iver Sara overtok vervet.

Toril Bakken Kåven

Toril Bakken Kåven, Nordkalottfolket.

Foto: Sigve Nedredal / NRK
Aud Helene Marthinsen

Aud Marhinsen, Frp.

Foto: Elvi Rosita Norvang / NRK
Ellen Kristina Saba

Ellen Kristina Saba, Høyre.

Foto: NRK
Helge Guttormsen

Helge Guttormsen, Sp.

Foto: Senterpartiet

Vars er nå presidentkandidat for Árja:

– Meningsmålinger gir ikke et eksakt bilde for oss som ikke stiller liste i alle valgkretser. Árja hadde ti prosent i oppslutning ved siste valg. Det var bra for et helt nytt parti. Jeg håper selvsagt at resultatene etter valget vil vise at Árja får inn flere enn de tre representantene vi har i dag, sier Vars til NRK.

Árja oppslutning er sju prosent ifølge den siste målingen.

Mange usikre velgere

De tre presidentkandidatene setter nå alle kluter til for å kapre de usikre velgerne. Sentio-målingen viser at hele 36 prosent ennå ikke vet hvem de skal stemme på.

– Det er en måned igjen til valgdagen, og mye kan skje. Vi vil derfor fortsette med å være tydelige med å kommunisere vår politikk, sier Aili Keskitalo.

Også Aps Vibeke Larsen er opptatt av disse velgerne.

– Dette er velgere som bestemmer seg i løpet av tiden som kommer, og kanskje til og med på selve valgdagen. Derfor er det viktig å være synlig og fremme politikken og visjonen vår for det samiske samfunnet, sier Larsen.

– Jeg ser muligheter for at vi skal klare å få en del av disse velgerne til å stemme på Árja, sier Laila Susanne Vars.

Aps presidentkandidat er ikke overrasket av tendensen til NSR. Derimot sier Vibeke Larsen dette om fremgangen Frp har hatt siden målingen i april:

– Det bekymrer meg mer. Vi vet at Frp-politikken ikke er noen god utvikling for det samiske samfunnet. Jeg liker ikke at dem begynner å bli for stor.

– Får tilbake velgere

Aili Keskitalo tror velgerne vet at NSR tør å være tydelige, og at partiet stiller krav.

– Dette har manglet på Sametinget de siste årene, og jeg tror folk vi ha forandring på det punktet. Jeg tolker meningsmålingen slik at flere og flere er enige i det trengs ny politisk styring på Sametinget der lokalsamfunnene blir hørt og der politikerne er tydelige overfor myndighetene.

Hun tror også at mange velgere som stemte på mindre partier ved forrige valg, har kommet tilbake til NSR.

En ting er alle tre enige om:

– Det blir et spennende valg.

– Våre forslag skaper debatt

Nordkalottfolket har tidligere bare stilt liste i en valgkrets; Nordre valgkrets. Foran høstens valg stiller det også i Sør-Norge valgkrets.

Lista holder omtrent samme nivå som ved valget for fire år siden.

– Det er selvfølgelig kjempehyggelig å se at stadig flere liker vår politikk. Vi får nok gehør for å være tydelige på enkelte saker. Vi tør å fremme en balanse mellom næringer i nord, og påpeke at reindrifta har for mye makt gjennom lovgivningen, sier toppkandidat i Nordre valgkrets, Toril Bakken Kåven til NRK.

Hun sier de våger å snakke om likeverd mellom samer og kvener.

– Og vi tør å si høyt at det er viktigere med lovendringer og effektivisering, enn med mer penger. Folk legger også merke til at vi tør å sette oss i førersetet; vi kommer med forslag som ofte skaper debatt i media. Det har vi sett både med kvensaken, næringssaker, åndelighet og forslag om flere lovendringer for å skape bolyst og skaperglede. Dette tror vi har gjort utslag, samtidig som vi har stått stødig og stått for det vi har ment over flere år, sier Bakken Kåven.

Fremskrittspartiets gruppeleder og førstekandidat i Gáisi valgkrets, Aud Marthinsen er fornøyd.

– Alle målinger som går opp er ikke noe å klage over, men vi har is i magen siden dette ikke er valg men en meningsmåling. Selvsagt håper vi på å få flere enn rre inn etter valget, sier hun til NRK.

Høyres toppkandidat i Østre valgkrets, Ellen Kristina Saba, sier velgerne jevnt over gir partiet større tillit nå enn i 2009.

– Det er noe som skjer også resten av landet. To mandater vil gjøre Høyre større på Sametinget enn noen gang. Det er likevel rom for enda bedre oppslutning, og vi skal jobbe knallhardt for å få det til, sier Saba til NRK.

Sp: – For tidlig for oss

Senterpartiets presidentkandidat og listetopp i Nordre valgkrets, Helge Guttormsen sier de tar resultatene i målingen på alvor.

– Denne gallupen kom nok litt for tidlig for oss i Sp. Vi synes målingen er litt overraskende i forhold til valgresultatet i 2009 på 4,9%. For Sp har denne gangen forsøkt å være synlig i valgkampen, men vi har nok ikke lyktes fullt ut med dette i forhold til de store partiene NSR og Ap, eller til Arja, sier han til NRK.

Guttormsen sier oppslutningen om Frp og Høyre ikke er overraskende.

Dette er et speilbilde av oppslutningen og høye galluptall også til stortingsvalget, sir han.