– Sametinget har bruk for oss

Fremskrittspartiets (Frp) store samepolitiske mål er å legge ned Sametinget. Stadig flere samer ser ut til å støtte dette standpunktet.

Hans Eriksen

Sametingsreprentant Hans Eriksen er fornøyd med at Frp har fremgang i ny meningsmåling.

Foto: Eilif Aslaksen / NRK

Fremskrittspartiet (Frp) er det fjerde største partiet på Sametinget, viser en meningsmåling som Opinion Perduco utførte for NRK i slutten av oktober i år.

Bare Arbeiderpartiet (Ap) med 29,5 prosent, Norske Samers Riksforbund (NSR) med 24,4 prosent og Høyre (H) med 9,2 prosent er større.

I meningsmålingen får Frp en oppslutning på 8,9 prosent, som er en fremgang på 2,1 prosentpoeng sammenlignet med målingen i mai i år. Hvis det hadde vært valg nå så ville Frp fått inn fire mandater på Sametinget. Dette er èn mer enn det partiet har i inneværende periode.

– Dette er en veldig gledelig meningsmåling og det viser klart at velgerne har tiltro til oss og at mange samiske velgere støtter vår politikk, sier Frps sametingsrepresentant Hans Eriksen.

– Et helt unødvendig parlament

Eriksen har klare tanker om hvorfor de samiske velgerne støtter nettopp Frp.

– Jeg håper jo at vi har gjort en så god jobb i Sametinget at folk har lagt merke til oss og at de derfor vil at vi skal fortsette der. Jeg tror at årsaken er at vi også på Sametinget har fremmet det som er vår hjertesak, nemlig at Sametinget må legges ned. Vi har også ytret ønske om at Finnmarkseiendommen (FeFo) forsvinner, tror Eriksen.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Sametinget, plenum

Frp mener at Sametinget er et overflødig organ, som bare fordyrer statsforvaltningen og skaper splid.

Foto: Dan Robert Larsen / NRK

Han mener at det er behov for Frp på Sametinget, til tross for at partiet vil legge ned samenes eget folkevalgte organ.

– Frp er et parti som er i landet forørvig og vi gir inntrykk av det som er folkemeningen. Vi gir uttrykk for de politiske meningene som eksisterer utenfor Sametinget. Det må også gjennomsyre Sametinget fremover. Frp er et parti i fremgang og som attpåtil kan komme i regjering, sier Eriksen.

Blå fremgang på Sametinget

Frp og H er klare til å overta regjeringsmakten i Norge hvis de oppnår like stor oppslutning under stortingsvalget høsten 2013 som det partiene har hatt på de siste nasjonale meningsmålingene. Disse målingene viser at partiene får flertall på Stortinget og at den rødgrønne regjeringen i så fall må gi fra seg makten.

Også på Sametinget er det blå fremgang. Høyre får en oppslutning på 9,2 prosent, som er en økning på 1,2 prosentpoeng sammenlignet med målingen i mai i år. H og Frp ville fått tilsammen sju mandater hvis det var valg nå. Dette er tre mandater mer enn i inneværende periode.

Ellen Kristina Saba

Ellen Kristine Saba (H).

Foto: Eilif Aslaksen / NRK

Ellen Kristine Saba (36) i Tana er en av Høyre-politikerne som jobber med å få økt oppslutning partiet på Sametinget. Hun tror imidlertid ikke at Høyre-leder Erna Solberg vil gå med på Frps krav om å legge ned Sametinget .

– Erna er veldig lydhør for det samiske. Vi kommer til å ha en dialog med partiet og ikke minst henne selv. Jeg er helt sikker på at hun vil lytte mer på meg enn på Siv Jensen. Erna har alltid hatt en goodvill for det samiske, og det kommer hun til å ha også i framtida, sier hun.

Saba tror Frp i regjering etter hvert vil innse at Norge har et urfolk, som man ikke kan tukle med.

jensensolberg

Siv Jensen (Frp) og Erna Solberg (H).

Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Scanpix

Hans Eriksen på sin side tror ikke løpet er kjørt når det gjelder nedleggelse av Sametinget i tilfelle H og Frp skulle danne regjering.

– Jeg vet ikke hva Erna Solberg mener eller hva Høyre egentlig mener om den saken. Vi får snakke med Høyre hvis vi kommer i den posisjonen at vi skal danne regjering sammen. Da er vi også nødt til å drøfte hva vi skal gjøre med Sametinget, sier Eriksen.