Hopp til innhold

– Sametinget førte oss bak lyset

Gullik Hansen har sendt faktura med krav om en million kroner til Sametinget, etter rotet med det nye teaterbygget i Kautokeino.

Gullik Hansen

Investor Gullik Hansen sier han har snedt en snill regning til Sametinget:

Foto: Sara Ellen Anne Eira / NRK

Den 10. november 2009, presenterte Beaivváš Sámi Našunálateáther og Kautokeino kommune skissene til det nye teaterbygget.

Scenen var Thon hotell Kautokeino. Champagnen fløt, alle var der. Sametinget, kommunen, Sápmi`s kultur-elite. Og Gullik Hansen.

– Det kommer til å bli Kautokeinos operahus. Jeg tror alle i bygda vil være stolte av bygget, sa teatersjef Haukur Gunnarsson den gangen.

Nedtur etter nedtur

Champagnen flyter ikke lenger. Teateret har siden den bravøse presentasjonen, gått fra nedtur til nedtur, hva nybygget gjelder.

I november i fjor ble til slutt prosjektet til Gullik Hansen forkastet. Sametinget hadde ikke selv fulgt loven, og krevde at hele prosessen skulle startes på nytt.

Skissene til teaterbygget ble forkastet. Teateret var tilbake til startgropen, Gullik Hansen var ute av prosjektet.

Samtidig sto Sametinget klare til å skyte inn 500 000 kroner i et nytt forprosjekt.

– Ført bak lyset

Ordfører Klemet Erland Hætta, Hotellkongen Olav Thon og investor Gullik Hansen

Gullik Hansen var sentral i oppbyggingen av det nye hotellet i Kautokeino. Her med Klemet Erland Hætta og Olav Thon.

Foto: Marit Elin Kemi / NRK

Investor Gullik Hansen føler seg rett og slett lurt av Sametinget, og har derfor nå sendt en faktura på en million kroner for arbeid som er nedlagt i prosjektet.

– Vi er rett og slett blitt ført bak lyset av Sametinget, og blitt forledet til å tro at vi skulle gjennomføre det påbegynte prosjektet. Derfor har jeg sendt denne regningen som en sluttfaktura, sier Hansen til NRK.

– Kan ikke bare levne saken i ruiner

Hansen forteller at det ble gitt klare signaler fra Sametinget om at Centrum Eiendom skulle forestå og fullføre teateret:

– På et møte vi hadde i mai i fjor, hvor sametingsrådet og varaordføreren i Kautokeino var tilstede, sa sametingsrådet «Ja, det er bare å gå i gang med å prosjektere». Vi "shaket hands" på det, og gikk så i gang med arbeidet.

– Fra vår side var vi ti personer som jobbet med dette, og alle hadde vi inntrykket av at dette var i orden. Det var det jo ikke. Men når da Sametinget bare plutselig sier stopp, må de jo rydde opp i dette og ikke bare levne saken igjen i ruiner,

– De kan ikke sitte der, med presidenten og Vibeke Larsen i spissen, å si at det her går vi for, uten å stå for det de sier. Det er virkelig å føre folk bak lyset, og det kan ikke jeg akseptere De må jo ha litt moral, sier Hansen til NRK.

Skisse av det nye Beaivvaš-bygget

Levende teaterverksted i et moderne uttrykk var byggets grunn-idè, da skissene ble presentert til stor jubel i 2009.

Foto: Beaivváš Sámi Našunálateáhter / Jappe Nielsen

– Sametinget betaler ikke

Sametingsråd Vibeke Larsen bekrefter at møtet Gullik Hansen refererer til, fant sted i mai i fjor. Hun deler derimot ikke Hansen`s oppfatning av møtet:

– Jeg kan ikke skjønne hvordan han kan føle seg forledet, vi har ikke bestilt noe fra Gullik Hansen.

Vibeke Larsen

Sametingsråd Vibeke Larsen, sier det aldri er gitt noen klarsignal til Centrum Eiendom fra Sametingets side.

Foto: Dan Robert Larsen / NRK

– Det ble ikke gjort noen vedtak på det møtet, det ble ikke gitt noen direkte "go". I møtet som varte omtrent en halvtime, var det kun lagt frem et prospekt for Sametinget. Gullik Hansen kan vel ikke vente at et parlamentarisk system, i løpet av en halvtime, kan knytte seg opp til en avtale som gjelder 100 millioner.

– Jeg kan ikke tenke meg at Gullik Hansen, som er en oppegående finansmann, har en tro på at det er slik det gjøres i Norge i dag. Sametinget kommer ikke til å betale denne fakturaen, sier Vibeke Larsen til NRK.

– Inkasso neste

Fakturaen fra Centrum Eiendom er på 1,4 millioner kroner. Derav er de 600.000 kronene Centrum Eiendom tidligere har fått til forprosjektet fra Sametinget og Kautokeino kommune trukket fra. Sluttsummen lyder på 800. 000, inkludert mva blir beløpet 1 million kroner.

Gullik Hansen`s advokat, mener at Centrum Eiendom har en god sak mot Sametinget i dette kravet:

– Neste steg blir eventuelt inkasso. Men jeg har ikke så veldig lyst å måtte gå hele veien til retten med dette. Jeg skal ta kontakt med Sametinget før jeg eventuelt går videre med kravet, sier Gullik Hansen til NRK.

Korte nyheter

 • Árdnaprisen 2024

  Loga sámegillii.

  Paula Susanna Rauhala vant årets Árdnapris.

  Prisen deles ut til den kandidaten som i løpet av inneværende studieår har skrevet den beste masteroppgaven med tema knyttet til urfolk og urfolks situasjon. I år var det sju oppgaver som var nominerte.

  Rauhala har skrevet en masteravhandling om runebommen til noaidien Paul-Ánde/Anders Paulsen.

  Det er UiT og Senter for samiske studier som deler ut prisen på 10 000 kr.

  Prisutdelingen skjedde på årets Riddu Riđđu festival. Prisen har blitt delt ut siden 2018.

  Paula Susanna Rauhala.
  Foto: Ida Emilie Lindseth / NRK
 • Árdna-bálkkašupmi 2024

  Les på norsk.

  Paula Susanna Rauhala vuittii dán jagáš Árdna-bálkkašumi.

  Bálkásupmi geigejuvvo dasa gii lea čállán buoremus masterbarggu mas fáddá lea eamiálbmogat ja eamiálbmogiid dilálašvuohta. Dán jagi ledje ožžon čieža evttohusa.

  Rauhala lea čállán noaiddi Paul-Ánde goavdása birra.

  Leaba UiT ja Sámi Dutkamiid Guovddáš geat juohkiba bálkkašumi. Vuoitu lea 10 000 ruvnnu.

  Bálkásupmi geigejuvvui Riddu Riđđu festiválas. Lea čihččet geardde go bálkkašupmi geigejuvvo.

  Árdnaprisen 2024
  Foto: Ida Emilie Lindseth / NRK
 • Studeanttat sihkkarastet ásodaga árabut

  – Mii vásihat ahte eanet studeanttat háliidit ohcat árabut, muitala Norgga árktalaš studeanttaidovttastusa hálddahusdirektevra, Grete Sterri Kristoffersen, NRK:i.

  Vaikko ohcciidlohku Romssas lea njiedjan, de vurdojuvvo stuora lassáneapmi ohcciin studeantaásodagaide čakčat go ollu studeanttat leat vuordimin suoidnemánu 20. b. rádjái ohcat.

  Studeantaovttastus ávžžuha studeanttaid ohcat árat vai garvet guhkes vuordináiggi čakčat.

  studentbolig dramsvegen

  Studenter sikrer seg bolig tidligere: – Vi søkte bolig et halvt år i forveien

  De største studentbyene opplever at flere vil bo i studentbolig og søker tidligere for å sikre boplass.