– Stolt av samer så lenge de er til pynt

Meningsmåling viser at nordmenn er stolt av samisk kultur. Førsteamanuensis Harald Gaski mener denne «kjærlighetserklæringen» ikke er uten betingelser.

Samer - samedrakter

Samiske kofter med all sin fargeprakt mener mange er noe av det mest eksotiske man kan vise frem i Norden. Kultur og litteraturforsker Harald Gaski ved Universitetet i Tromsø tror mange nordmenn mener at det er kun i slike sammenhenger at det samiske er verdifullt og bra.

Foto: Roald, Berit / SCANPIX

50 prosent av den norske befolkningen er HELT enig i at samisk kultur er noe Norge kan være stolt av, viser meningsmåling som Norstat har gjort for NRK.

– Vi skal selvfølgelig være glad for at tallene er slik, men da er det et paradoks at den samme undersøkelse viser at en stor prosent av norske foreldre ikke vil at deres barn skal lære et par samiske bokstaver og et par samiske ord på skolen, sier Gaski.

Meningsmåling: bør alle barn lære samisk?

Resultatene fra meningsmålingen der folk ble spurt om alle barn bør lære litt samisk.

Meningsmålingen er gjort i forbindelse med NRK2-serien «Den stille kampen» , som har tatt for seg samenes historie.

Andre del av serien, som sendes torsdager kl.19.45, dreier seg om den kulturelle oppblomstringen innen samisk kultur. Den verdenskjente samiske artisten Mari Boine er blant de som bidrar i programmet.

Eksotisk salgsartikkel

Harald Gaski

Kultur og litteraturforsker Harald Gaski ved Universitetet i Tromsø.

Foto: Dan Robert Larsen / NRK

Kultur og litteraturforsker Harald Gaski ved Universitetet i Tromsø har sett på resultatene i underøskelsen, der 1000 mennesker fra hele landet er blitt spurt om syv ulike påstander om samer.

I og med at det ikke ser ut til at de som er spurt er konsekvente når det gjelder sin begeistring for det samiske, så kan man tolke resultatet på ulike måter, mener Gaski.

– Man kan om man er skeptisk og kritisk vurdere dette som en parallell til Finland, at med det samme man kan bruke samisk kultur som en eksotisk salgsartikkel, så synes man at samisk kultur er fint, men hvis det kreves noe av en selv, at man skal lære noe, så er man mer skeptisk og unnfallende, sier han.

Gaski mener at det samtidig selvfølgelig er positivt at så mange som halvparten av de spurte mener at samisk kultur er noe Norge bør være stolt av.

Lar seg dog imponere

Bare tre prosent av de som er med i spørreundersøkelsen er helt uenig i påstanden om betydningen av samisk kultur for nasjonen.

Dette er kanskje noe av det som er mest oppsiktsvekkende, mener Gaski.

– Hvis man ser hvor lite det samiske fortsatt omtales i skoleverket og at det i offentligheten stort sett omtales når det er noe negativt om samer, så er det jo imponerende at kun tre prosent mener at det det samiske ikke er noe å være stolt av i Norge, sier Gaski.

Han tror at programmer som dokumentarserien «Den stille kampen» kan være med å få ned prosentandelen av de som stiller seg negative til det samiske.

– Det er viktig å arbeide for at den gruppen blir så liten som mulig, sier han.

Samisk oppblomstring

Kveldens episode av «Den stille kampen» har fått tittelen «Samisk oppblomstring»

Den samiske artisten Mari Boine var en stille jente som lærte at joik var synd og samisk mindreverdig. Da hun oppdaget sitt folks historie, ble raseriet en drivkraft når hun laget sanger som oppnådde internasjonal anerkjennelse.

I programmet besøker NRK Porsanger i Vest-Finnmark, Jokkmokk i Nord-Sverige og Helsinki. Seerne får oppleve den enorme endringen i synet på samisk kultur.

Norsk dokumentarserie.
Mari Boine var en stille jente som lærte at joik var synd og samisk mindreverdig. Da hun oppdaget sitt folks historie, ble raseriet en drivkraft når hun laget sanger som oppnådde internasjonal anerkjennelse. I Porsanger, Jokkmokk og Helsinki opplever vi den enorme endringen i synet på samisk kultur. (2:6)

Den stille kampen: Samisk oppblomstring

SE: Den stille kampen: Skam og stolthet 1:6