– Et tap for samene når Helga trekker seg

– Den samiske befolkningen mister et viktig talerør inntil maktens korridorer når Helga Pedersen trekker seg som nestleder i Arbeiderpartiet.

Helga Pedersen

Helga Pedersen fra den lille sjøsamebygda Vestertana, har etter nøye vurdering bestemt seg for å ikke ta gjenvalg som nestleder i Arbeiderparatiet. Et verv som hun har hatt siden 2007.

Foto: Wenche M. Hætta / NRK

Det mener partiets parlamentariske leder i Sametinget, Vibeke Larsen.

Vibeke Larsen

Leder for Aps sametingsgruppe, Vibeke Larsen, mener at Helga Pedersen kan legge frem en lang skryteliste i den tida hun har vært nestleder i Ap.

Foto: Arbeiderpartiet

– Personlig har jeg hatt god dialog med Helga Pedersen. Som nestleder i partiet har hun ledet tunge prosesser, for eksempel valgprogrammer. Pedersen har vist en god evne til å lytte på de råd som partiets sametingsgruppe har kommet med, forklarer Larsen.

Selv om hun synes det er vemodig at Pedersen ikke tar gjenvalg i Ap , så har hun likevel stor forståelse for at tobarnsmoren ønsker å bruke mer av sin tid til familien. Hun har to jenter på 3 og 7 år som hun har lyst å bruke flere helger og kvelder sammen med.

Sjøsamisk bakgrunn

Helga Pedersen (41) kommer fra sjøsamebygda Vestertana i Tana kommune.

– Denne nærheten til det samiske har også vært en styrke for Helga Pedersens politiske arbeid, mener Larsen.

Men Pedersen får skryt også i forhold til Nordområdesatsing fra partifellen.

– Der har hun en lang skryteliste. Nordområdestemmen vil svekkes når hun trekker seg fra nestledervervet.

Ikke enige om alt

Men ikke alt har vært bare idyll. Larsen innrømmer at det også er saker hvor de har vært uenige i.

Enkelte ganger har sametingsgruppa trukket det lengste strået. Andre ganger har Helga gått vinnende ut av den kampen, medgir Larsen uten å nevne konkrete saker.

– Misbrukte muligheten

Men det er ikke ukjent at Pedersen er kritisert fra flere hold for sitt fravær i kampen om de sjøsamiske fiskerettigheter.

Denne kritikken blir delvis støttet av nyhetsredaktør Rávdná Buljo Gaup i NRK Sápmi.

– Den samiske befolkningen hadde store forventninger til Helga Pedersen da hun ble valgt som nestleder i partiet. Da Kystfiskeutvalget la frem sin innstilling om fisket i havet utenfor Finnmark, hadde hun sin store sjanse til å slå et slag for den sjøsamiske befolkningen. Men her sviktet hun, mener Buljo Gaup.

Utvalgets hovedkrav var å anerkjenne den historiske retten til fiske for folk som er bosatt ved fjordene og kysten i Finnmark.

– Da støtten fra Helga Pedersen uteble, var dette et skudd for baugen, mener Buljo Gaup.

Mange hensyn å ta

Ravdna Buljo Gaup

Det har ikke alltid vært lett for Helga Pedersen å kjempe for samiske interesser, mener nyhetsredaktøren i NRK Sápmi, Rávdná Bulju Gaup.

Foto: NRK

Samtidig minner hun om at Helga Pedersen ikke var valgt som nestleder i partiet først og fremst for å være pådriver for samiske saker.

– I nestlederrollen har hun vært tvunget til å sette andre saker foran. Det er også en kjensgjerning at det innad i Finnmark Ap har vært stor motstand mot det samiske. Og dette er noe som Helga Pedersen har vært tvunget til å ta hensyn til, mener Buljo Gaup.

Fortsetter i politikken

Helga Pedersen tar kritikken med ro, og mener at hun slett ikke har noe å skamme seg over i den tida som hun har vært som nestleder.

At hun nå ikke tar gjenvalg, betyr ikke noe farvel med politikken. Pedersen skal fortsette som nestleder for stortingsgruppa, og kommunalpolitisk talskvinne.

– Vibeke Larsen og paritets sametingsgruppe kan derfor være helt trygge på at jeg vil fortsette å ivareta både det samiske og det nordnorske perspektivet.

Kampen om nestledervervet i Arbeiderpartiet har allerede startet. Men Pedersen vil ikke si noe om hvem hun mener bør overta denne rollen etter henne.