Politiet får stadig flere narkotips

Politibetjent forteller at de senest på torsdag fikk tips om narkotikabruk i Karasjok. Politiet ønsker et best mulig samarbeid med de unge.

– Jeg kan fortelle at seneste i dag fikk vi tips om bruk av narkotika. Vi er glade for alle tips vi får, forteller politibetjent i Karasjok, Arvid Næss.


Politiet betrygger at foreldre som gir tips ikke vil bli nevnt med navn i saken. Næss legger til at de ønsker et best mulig samarbeid med ungdommen, en hard hånd er ikke alltid beste løsningen, men snarere samarbeid og frivillighet.

Inngår kontrakter med brukerne

Et av tiltakene de har igangsatt er å inngå kontrakter med de unge brukerne som er under den kriminelle lavalderen og deres foreldre.

– Kontrakten går ut på at vi ikke oppretter sak mot dem så lenge de ikke tester positivt på bruk av narkotiske stoffer, forteller Næss.

Den metoden har politiet god erfaring med.

Blir tiltaksløse

På mandag kom politiet med en bekymringsmelding der de offentliggjorde at så unge som 12 år gamle barn bruker narkotika i Karasjok.

I kjølvannet av bekymringsmeldingen delte Hans-Asle Berglund (23) sin historie med NRK Sápmi. Han begynte med narkotika kun 14 år gammel, og var fanget i det han beskriver som et helvete i 9 år.

Berglund frarådet de unge sterkt fra å engang prøve narkotika. Rusen stjal meningen fra livet hans. I tillegg ble han tiltaksløs og følte ikke for å gjøre noe.

Akkurat det er noe politiet har merket seg.

– Det vi har merket er at de unge som bruker narkotika er mye borte fra skolen, de slutter å bry seg om personlig hygiene, og de søker seg til andre som har den samme likegyldige innstillingen, forteller politibetjent Næss.

Været at noe var i gjære

Næss forteller at det var mens de hadde jobbet med narkotikaopplysning for ungdomskolen at de været at noe var i gjære.

– Vi opplevde at mange bare gikk ut mens vi fortalte om farene ved narkotika. Det har ikke skjedd før, dermed skjønte vi at noe var på gang, forteller Næss.

Etter det begynte de å aksjonere for å blant annet finne bakmennene som de kan opprette sak mot. Aksjonene har foregått i hele Finnmark.

Arvid Næss

Politibetjent ved Karasjok lensmannskontor, Arvis Næss, ønsker at så mange som mulig tipser politiet om narkotikabruk.

Foto: Karen Inger Lise Anti / NRK

Eks-torpedo med klar tale

Tidligere torpedo og narkoman fra Finnmark, Hans Petter Martinsen (HP), har også vært i kontakt med NRK for å advare mot narkotika.

– Jeg skulle aldri bli som de narkomane i Oslo. Jeg skulle ha kontroll. Men jeg ble som dem. Du har et valg før du tar narkotika, etter det har du ikke valget lenger. Du mister kontrollen og blir til et menneske som ikke bryr seg om andre. Jeg mistet familien min, jeg mistet livet mitt. Om du er så dum og bruker narkotika, så må du også ta konsekvensene av det, var den tidligere torpedoens klare tale.