Hopp til innhold

– Respektløs behandling av krigsminnesmerke

Serbere bosatt i Karasjok vil gjerne hedre slektninger som falt under andre verdenskrig, men en enorm snøhaug sperrer veien til minnelunden.

Slaviša Petrovič

SKUFFET: Slaviša Petrovič synes det er trist at befolkningen i Karasjok ikke viser respekt for falne serbere. Bak ser man snøhaugen som sperrer inngangen.

Foto: Dan Robert Larsen / NRK

– Det er respektløst å stenge tilgangen til minnelunden med en kjempestor snøhaug, sier Slaviša Petrovič.

Slaviša Petrovič
Foto: Dan Robert Larsen / NRK

6. januar feirer ortodokse kristne over hele verden jul. Denne dagen ville Petrovič sammen med en god venn gå til minnelunden for å nyte roen, tenne noen lys og hedre de mange serberne som døde i Karasjok under andre verdenskrig.

Minnelunden er viktig for flere enn de to.

– Vi har ingen ortodoks kirke her i Karasjok.For meg er minnelunden en ortodoks kirke, forklarer Petrovič.

Minnelund for jugoslaviske krigsfanger

STILLE STED: Minnelunden ligger i skogen i nærheten av Samisk videregående skole i Karasjok.

Foto: Dan Robert Larsen / NRK

– Beklagelig

Karasjok-ordfører Svein Atle Somby understreket så sent som i fjor sommer hvor viktig det er å vite om det som skjedde under andre verdenskrig.

– Dette må aldri gå i glemmeboken. Vi må aldri glemme, sa Somby til NRK i forbindelse med at Serbias ambassadør til Norge, Suzana Boškovič-Prodanovič, besøkte minnelunden.

Svein Atle Somby og Suzana Boškovič-Prodanovič

ÆRET SINE FALNE LANDSMENN: Ordfører Svein Atle Somby og Suzana Boškovič-Prodanovič foran minnebautaen for de falne jugoslaviske fangene. Ambassadøren la ned roser ved minnebautaen.

Foto: Marit Sofie Holmestrand / NRK

– Jeg er veldig takknemlig på vegne av min regjering og det serbiske folk for at innbyggerne i Karasjok gjennom denne minnelunden hedrer minnet om de som mistet livet langt hjemmefra, sa ambassadør Suzana Boškovič-Prodanovič i sin tale.

Kommunalleder for plan, teknisk, miljøutvikling og næring, Helge Nystad, legger seg paddeflat og beklager det som har skjedd.

Helge Nystad

BEKLAGER: Kommunalleder Helge Nystad.

Foto: Dan Robert Larsen / NRK

– Jeg beklager. Vi må undersøke hvem som har laget snøhaugen og hvorfor dette er gjort. Det er trist at tilgangen til minnelunden nå er sperret, sier Nystad.

Kommunallederen opplyser at kommunen sammen med Lions Club og Kapro rustet opp minnelunden for få år siden.

Når vil dette bli rettet opp?

– Jeg regner med i løpet av uken, svarer Nystad.

En av de verste SS-leirene

Av til sammen 4044 politiske fanger fra Jugoslavia, var det knapt 1700 som overlevde oppholdet i Norge. Karasjok var en av de fem SS-leirene i Norge, og var en av de verste leirene i hele landet.

Til Karasjok kom det 374 jugoslaviske fanger i juli 1942. 111 overlevde. 263 døde. Det vil si at 70 prosent av fangene som kom til Karasjok ikke overlevde. Bare Beisfjord er verre med 82 prosent døde på fire måneder.

Jugoslav-fanger bygger veien mellom Karasjok-Karigasniemi

Jugoslaviske krigsfanger som bygget veien fotografert mellom Karasjok og Karigasniemi i Finland under 2. verdenskrig. Dette bildet er tatt tidlig på høsten av en tysk presseoffiser, før fangene var utmagret på grunn av lite mat og tidvis bestialsk behandling fra fangevokterne.

Foto: Bundesarchiv, Federal Archives of Germany

Fangene i Karasjok skulle arbeide på veien til Finland. Veien ble kalt «Blodveien». I åpningstalen sa den tyske sjefsingeniøren følgende da han kom til Karasjok:

Det er 18 kilometer til Finland og for hver 50 meter skal det ligge èn død.

– Fangeleiren i Karasjok var særskilt grusom. Svært kaldt om vinteren. Regimet var brutalt og fangene ble behandlet ekstremt dårlig, forklarte forfatter Eirik Veum til NRK.

I 2013 ble hans bok «Nådeløse nordmenn – Hirden 1933-1945» gitt ut.

Snøhaugen ble fjernet etter at NRK tok opp saken, men det er fortsatt rundt 50 meter å vasse i dypsnøen for å komme frem til minnelunden.

Korte nyheter

  • Dáhtošii dutkat manne mánát rittus masse eadnegielas

    Les på norsk.

    Dán vahko lea Stuorradikkis Duohtavuođa- ja soabahankommišuvnna raportta gulaskuddan.

    77 jagi boares Jarl Hellesvik mielas leat maŋŋá soađi skuvlainternáhtat ožžon stuorra oasi sivas go sápmelaččat ja kvenat dáruiduhtto.

    Hellesvik, gii ieš orui internáhtas jagiid bajásšaddamis, mielas berre

    Hellesvik lea orron eanaš mánnávuođajagiid internáhtas, ja su mielas livčče berren eambbo dutkat manin mánát rittus masse sin eadnegiela, sámegiela, go mánát siseatnamis eai massán gielas.

  • Dutket kvenaid ja norggasuopmelaččaid

    Les på norsk.

    UiT dutkit dutkagohtet nuorra kvenaid ja norggasuopmelaččaid dearvvašvuođa. Dutkit leat čoaggigoahtán dieđuid ođđa dutkanprošektii.

    Dan muitala prošeavtta dutki ja poastadoavttir, Soile Hämäläinen.

    Prošeavtta ulbmilin lea ásahit bijuid mat loktejit skuvlla- ja dearvvašvuođabargiid máhttu, nu ahte buorebut sáhttet vuostáiváldet nuorra kvenaid ja norggasápmelaččaid.

  • Kristin (25) kaller seg for «oppdrettssame»

    I sju år har Kristin Tvare stått i Sametingets valgmanntall. Som gjest i podkasten «Gozuid alde» forteller hun åpent at hun er litt usikker på om kan stå der.

    Da hun skrev seg inn som 18-åring krysset hun av «ja» på disse to kriteriene;

    1. Jeg føler meg som same
    2. Jeg har forelder som står/har stått i valgmanntallet

    Kristin gikk i samisk barnehage og var elev ved sameskolen i Tana, og der var hun en naturlig del av det samiske samfunnet. Alle vennene hennes snakket samisk, men hjemme snakket familien norsk.

    Hennes foreldre flyttet sørfra til Tana kommune da Kristin var liten, og selv har hun gransket i slekta si etter samiske aner. De har hun hittil ikke funnet.

    – Jeg lurer på om min nå avdøde far fant noe som jeg ikke har funnet, siden han kunne melde seg inn i samisk valgmanntall, sier Kristin.

    Hun er veldig klar på at hun ikke har løyet da hun meldte seg inn i valgmanntallet. Hun har svart ærlig, sier hun selv. Den samiske identiteten er sterk i henne.

    Kristin liker ikke at media skriver «samene mener at....».

    – Sápmi er så mangfoldig at man ikke kan snakke på vegne av et helt folk, mener hun.

    Plenumsleder i Sametinget, Tom Sottinen, har ansvar for valgmanntallet.

    På spørsmål om en som er skrevet inn i valgmanntallet kan strykes av dem, svarer han at han ikke kjenner til at folk har blitt strøket fra valgmanntallet.

    – Jeg kan ikke kommentere enkelttilfeller, men i følge Samelovens §2-6, så kan barn av dem som står eller har stått i valgmanntallet kreve seg innført i valgamanntallet, i tillegg til at man oppfatter seg sjøl som same, sier Sottinen.

    Dette er kriteriene som Sametinget følger.

    Plenumslederen oppfordrer folk å kontakte Sametinget hvis de er usikker på om de har gitt riktige opplysninger eller ikke. Den samme oppfordringen gjelder de som vurderer å melde seg inn.

    Kristin Tvare på sin side oppfordrer folk til å være ærlige når de melder seg inn i samisk valgmanntall.

    – Man bør være ærlig, og samtidig tenke over hva som føles riktig for en sjøl, sier Kristin.