– Upassende av reindriftssjefen

Reindriftssjefen får flengende kritikk av et styremedlem i Norske Reindriftssamers Landsforbund.

Ellen Inga O. Hætta

Ellen Inga O. Hætta

Foto: Eilif Aslaksen / NRK

– Det er upassende at Ellen Inga O. Hætta er politisk aktiv, samtidig som hun er reindriftsjef, mener styremedlem i Norske Reindriftssamers Landsforbund (NRL) Inge Even Danielsen.

HØR: BETVILER HÆTTAS LOJALITET

LES OGSÅ: Tror på Høyre-comeback

– På begge sider av bordet

Inge Even Danielsen

Inge Even Danielsen

Foto: Eilif Aslaksen / NRK

Danielsen spør hvem reindriftssjef Ellen Inga O. Hætta har mest lojalitet til i reindriftspolitiske spørsmål, Høyre eller reindrifta.

NRL-styremedlemmet viser til at Høyres stortingsgruppe har stemt i mot reindriftsavtalen.

– Jeg skjønner det at hennes rolle som politiker diskuteres. I en forhandlingssammenheng sitter hun faktisk på den andre siden av bordet av reindrifta, undres Danielsen.

– Jeg mener at Ellen Inga bør gå i seg sjøl og fundere over om det passer å være politisk aktiv med tanke på at hun sitter i den stillinga som hun har. Hun er jo faktisk den samepolitikeren som profileres mest i dag, mener Inge Even Danielsen.

Avviser kritikken

Reindriftssjef Ellen Inga O. Hætta avviser at hun blander rollene sine.

Eivind Smith

Eivind Smith

Foto: Arkivbilde / Scanpix

Heller ikke professor Eivind Smith synes det er grunn til å tvile på Hættas lojalitet.

Smith er ekspert i offentlig rett.

– Nei, jeg har litt vanskelig for å forstå det, hvis man ikke mener at hun ikke utfører sin jobb som reindriftssjef på en ryddig og ordentlig måte. Og jeg har naturligvis ingen grunnlag for å hevde at hun ikke gjør det, sier Smith.

– Det er så langt jeg kjenner saken ingen grunn til å stille spørsmålstegn ved Hættas habilitet. Det kan jo være ting jeg ikke kjenner til, men det momentet som gjelder reindriftsavtalen og Høyres stortingsgruppes syn på den kan ikke danne grunnlag for en slik mistillit, mener Smith.

Korte nyheter

 • UNN i gul beredskap

  Universitetssykehuset Nord-Norge (UNN) går fra i dag over fra grønn til gul beredskap etter at det har vært en jevn økning av innlagte pasienter med covid-19 den siste uken.

  Det innebærer at UNN forbereder opptrapping av pandemidrift, og vurderer ekstra bemanning og tilrettelegging av flere sengeplasser for disse pasientene.

  Per nå skal det være 15 pasienter med covid-19 innlagt, 14 i Tromsø og én i Narvik. Det er høyeste antall innleggelser siden pandemien startet.

  UNN Tromsø
  Foto: Fabian Ubeda
 • Guokte ođđa njoammuma Kárášjogas

  Dán vahkkoloahpa lea guovtti olbmos duođaštuvvon korona Kárášjogas. Nu lea gielddas dál njealji olbmos korona.

  Guoktásis eai dieđe gos njoammun boahtá. Buohkat leat ollásit boahkuhuvvon.

  Kárášjoga gielda ávžžuha olbmuid garvit dárbbašmeahttun oktavuođa earáiguin go iežas lagamusaiguin dassážii gielddas čielggadit njoammundilálašvuođa.

  Karasjok kommune logo
  Foto: Dan Robert Larsen / NRK
 • Norrbotten šaddá ruoksadin

  Mánnodaga rájes rivdet sisabeassan njuolggadusat Norgii. Dál fertet erremii jus boađát Norrbottenis Ruoŧas, Ungáras ja golmma guovllus Suomas. Dat golbma guovlu leat Keski-Pohjanmaa, Etelä-Pohjanmaa ja Vasa.

  Errengáibádus guoská dušše daidda geain ii leat koronasertifikáhtta. Mánát ja nuorat vuollel 18 jagi eai dárbbaš erremii.

  Lassin Norrbottenii, de lea Ruoŧas ain errengáibádus olbmuide geat bohtet Stockholmmas, Västerbottenis ja Västermanlandas.

  Dat riikkat bissot ain ruoksadin dahje sevdnjes ruoksadin, ja nu lea ain errengáibádus daidda geat bohtet doppe: Belgia, Bulgaria, Greika, Irlánda, Kroátia, Luxemburg, Slovakia, Šveica, Duiska, Nuortariika, Estteeana, Látvia, Lietuva, Románia, Slovenia ja Stuorra- Británnia.

  Utsikt mot Kirunas nye bysentrum
  Foto: Kiruna kommune