NRK Meny
Normal

– Hyttesak mistenkeliggjør en hel næring

Leder for Norske Reindriftssamers Landsforbund er opprørt over at reineiere beskyldes for å ha ramponert en hytte i Alta.

Nils Henrik Sara
Foto: Eilif Aslaksen / NRK

– Det er ubehagelig å høre at reindrifta regelrett blir angrepet på denne måten. Uten noen form for bevis hevdes det at reineiere står bak ramponeringen, sier Sara.

GULDAL: Eai dárbbaš leat boazodoallit

I går kom det fram at Altakvinnen Tanja Romsdal Paulsen hevder at hytta hennes er ødelagt etter at hun ble truet av noen reineiere.

– Ikke sammenheng med konflikten

De siste ukene har det vært konflikter mellom bønder og reineiere i Alta, fordi at reinen har trukket ned til dyrket mark. Hytteieren mener at hytta er ødelagt på grunn av at bøndene har kritisert reieneirne.

Men Sara mener at man ikke må se hytteramponeringen i sammenheng med konfliktene.

–Disse to sakene kan ikke automatisk knyttes sammen. Storsamfunnet kan få et skjevt bilde av reindriftsnæringen, hvis det viser seg at det ikke er reineiere som står bak hærverket. Det er jo det etterforskningen må vise, sier Sara.

Vant til å bli mistenkeliggjort

Men selv om Sara er opprørt over påstandene, er han langt fra overasket. Han mener at reindrifta ofte mistenkeliggjøres i denne type saker.

– Vi er vant til å bli beskyldt for å ha ødelagt hytter og andre ting utenfor tettsteder. Hvis noe er ødelagt blir reineirne automatisk misttenk. Det synes jeg er uhørt, og rett og slett dårlig folkeskikk.