– Porsanger skal ikke være samisk

Fremskrittspartiet (FrP) og Høyre (H) skal fremover styre Porsanger kommune. Nå vil de melde kommunen ut av forvaltningsområdet for samisk språk.

Thorvald Aspenes og Knut Roger Hansen

Påtroppende varaordfører Thorvald Aspenes (FrP) i samtale med påtroppende ordfører Knut Roger Hansen (H).

Foto: Ođđasat / NRK

Thorvald Aspenes

Thorvald Aspenes (FrP).

Foto: Ođđasat / NRK

– Vi har programfestet det i programmet vårt at vi vil melde Porsanger ut av forvaltningsområdet for samisk språk, og da vil vi selvsagt gjøre det. Vi kommer også til å undersøke hvor mye penger Porsanger kommune bruker til samiske formål, sier den nye varaordføreren i Porsanger, Thorvald Aspenes (FrP).

Samelovens språkregler ble vedtatt i 1990, og ble iverksatt i 1992. Formålet med språkreglene er å bevare og utvikle samiske språk ved særlig å styrke bruken i offentlig sammenheng.

Sameloven slår fast at samisk og norsk er likeverdige språk, og at de skal være likestilte etter bestemmelsene i sameloven.

– Ikke redd for å miste 5,3 millioner kroner

Porsanger ble innlemmet i språkforvaltningsområdet for snart 20 år siden og mottar årlig en støtte på 5,3 millioner kroner, som skal brukes til samiske språkformål.

Ordføreren, Høyres Knut Roger Hansen sier at han ikke frykter det at kommunen vil miste denne støtten.

Leder i Porsanger Høyre/ Sametingsrepresentant Knut Roger Hansen

Påtroppende ordfører Knut Roger Hansen (H).

Foto: Piera Balto / NRK

– Hva jeg vil, det kan man jo diskutere, men kommunen er per i dag en såkalt trespråklig kommune, samisk, norsk og kvensk. Det har kommunestyret vedtatt. Inntil noe annet er vedtatt, så foholder jeg meg til dette vedtaket, sier Hansen.

Den nye ordføreren har heller ikke noen sterke følelser knyttet til om Porsanger i fremtiden ikke lenger skal defineres som samekommune.

– Det er øynene som ser som bestemmer hvordan følelser man har til dette. I denne saken har folk mange forskjellige standpunkt, men jeg er jo fortsatt ordfører i en samekommune, understreker Hansen.

Vibeke Larsen

Sametingsråd Vibeke Larsen (Ap).

Foto: Arbeiderpartiets sametingsgruppe

Sametingsråd Vibeke Larsen sier det vil være uheldig hvis noen av kommunene i forvaltningsområdet for samisk språk melder seg ut. Hun tror ikke det er økonomien som er den egenlige grunnen.

– De bruker økonomien som en forklaring, men her er det snakk om holdninger. I denne saken vises det helt klart dårlige holdninger mot samer og samisk språk, mener Vibeke Larsen.

Sammelignet sametingspresidenten med Hitler

Varaordfører Thorvald Aspenes gjorde seg bemerket da han 12. februar 2009 i et intervju med avisa Ságat kom med en uttalelse der han sammenlignet sametingspresident Egil Olli med både Adolf Hitler og landssvikeren Vidkun Quisling.

Egil Olli

Sametingspresident Egil Olli (Ap).

Foto: Eilif Aslaksen / NRK

«Den nye sameretten er det største landssviket siden Vidkun Quisling og Nasjonal Samling kuppet Norge i 1940. Og når man hører same­tingspresident Egil Olli snakke om «det samiske riket», bruker han samme terminologi som Hitler før andre verdenskrig.»

Mer enn to år senere gikk han ut i media for å beklage sine uttalser .

Sametingspresident Egil Olli mener at FrP må rydde i egne rekker for å få bort slike holdninger.

– Jeg mener Fremskrittspartiet må ta avstand fra denne type retorikk. De bruker den samme retorikken i forhold til innvandrere og samene. Dette er ren skremselspropaganda, og ingen realiteter i den.

Presidenten sier han fortsatt ikke kan ta Hitler- og Quisling-sammenligningen på alvor.

– Dette er er så grovt at det ikke er mulig å si noe om dette, sier han til NRK.

Thorvald Aspenes i Ságat-intervjuet

Skjermdump av Ságat-oppslaget på nett.

Korte nyheter

 • Vaksinemotstandere tok seg inn på vaksinesenter

  Politiet fikk melding av vaksinesenteret på Grønland i Oslo om at det var flere personer som hadde trengt seg inn på selve vaksinesenteret.

  – Dette skulle være vaksinemotstandere som hadde et motiv om å fjerne vaksinene på senteret, sier operasjonsleder Cathrine Silju til NRK.

  Silju opplyser om at politiet har kontroll på ti voksne personer. To av de nektet å fjerne seg, og blir innbragt til arresten og bøtelagt.

  Det skal i første omgang ha virket som en demonstrasjon, noe som ble avkreftet.

 • Nedgang på innlagte koronapasienter

  Torsdag er det innlagt tre koronapasienter på UNN i Tromsø, en nedgang på to fra onsdag. Èn er innlagt i Harstad og èn i Narvik.

  Pasient løftes av leger og sykepleiere på intensivavdelingen på Haukeland sykehus
  Foto: Katrine Sunde