– Pappa er fortsatt min store helt

Cara (13) er ikke skuffet over at pappaen ikke klarte sitt mål om å svømme over Porsangerfjorden.

Cara (13) var dypt bekymret for hvordan det ville gå med pappa Knut-Einar Kristiansen i det iskalde vannet i Porsangerfjorden. Kristiansen gjorde et forsøk på å svømme over fjorden.

Cara (13) var dypt bekymret for hvordan det ville gå med pappa Knut-Einar Kristiansen i det iskalde vannet i Porsangerfjorden.

– Jeg er bare veldig glad for at han er frisk og ved god helse. Pappa vil fortsatt alltid være min store helt, sa Cara Kristiansen rett etter at faren hadde gitt seg i forsøket på å svømme over Porsangerfjorden.

Knut-Einar Kristiansen

Det var en sliten, men ikke en slagen Knut-Einar Kristiansen, som måtte kaste inn håndkleet kl. 16:39 tirsdag ettermiddag.

Foto: Dan Robert Larsen / NRK

Knut-Einar Kristiansen (51) prøvde tirsdag ettermiddag å bli den første som noen gang svømmer over Porsangerfjorden.

Private GPS-målinger viser at distansen er ti kilometer, men det kan også være lenger.

Klokken 15:28 startet svømmeturen fra Seilneset (Hárveslássá) på østsiden av fjorden, cirka 11 kilometer nord for Børselv.

Klokken 16:39 hadde han svømt cirka fire av de omtrent ti kilometrene til Trollholmsund (Činavuohppi) på vestsiden av Porsangerfjorden, men da valgte han å gi seg på grunn av ulidelig krampe i begge beina.

Transportarbeideren er opprinnelig fra Brenna i Porsanger, men har de siste 14 årene bodd to mil utenfor Leeds i England.

Svømmeturen skulle opprinnelig skje sist søndag, men ble utsatt til tirsdag på grunn av dårlige vær- og vindforhold.

Bekymret for pappa

Det var kjærligheten som førte til at Knut-Einar Kristiansen for fjorten år siden flyttet til Yorkshire.

Cara er resultatet og det synlige beviset for denne kjærligheten, selv om mamma og pappa senere har valgt å gå adskilte veier i livet.

– Jeg er vant til at pappa gjør merkelige ting. Han springer utrolig lange turer både i skogen og i bygatene, svømmer i iskaldt vann og gjør andre ting som mange andre ikke gjør. Jeg synes det er greit at han gjør det, så lenge han synes det er gøy, sier 13-åringen en halvtime før pappa skal hoppe i det iskalde vannet i Porsangerfjorden.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Knut-Einar Kristiansen og datteren Cara

Cara sammen med en dødssliten pappa Knut-Einar i følgebåten rett etter at han måtte gi seg.

Foto: Dan Robert Larsen / NRK

Knut-Einar tar på seg den tettsittende våtdrakten, svømmevotter og spesielle svømmesko. Ørsmå svømmebriller skal hindre at han får vann i øynene og en klype på nesa skal hjelpe han å ikke puste inn kaldt saltvann.

– Nå er jeg klar og jeg er fast bestemt på å klare det, sier Knut-Einar.

Redd for at pappa skal fryse og ha det vondt

Rett før start blir vanntemperaturen i Seilneset målt til 14 grader Celcius. Det er par-tre grader kaldere enn svømmeren selv hadde håpet på.

Men for å tåle det kalde vannet har han blant annet spist magnesiumtabletter og med seg i hovedfølgebåten har han et spesialbrygg bestående av blåbærsaft blandet med magnesiumtabletter.

I det pappa går i vannet og holder på å akklimatisere kroppen til å tåle det kalde vannet, uttrykker Cara bekymring for hvordan det skal gå med pappa.

– Jeg vet at vannet er veldig kaldt, og jeg er redd for at han fryse og ha det vondt. Jeg vil at han skal ha det bra, og jeg har sagt til pappa at han må slutte hvis det blir altfor hardt, opplyser Cara.

På svaberget står en ti-tolv skuelystne og heier på mannen de håper skal klare den historiske bragden å svømme over Porsangerfjorden. De fleste er nære slektninger eller bekjente av svømmeren.

– Jeg tror han klarer det, sier alle NRK snakker med.

Hovedfølgebåten føres av Frode Nilsen fra Lakselv. Ansvarlig for sikkerheten til svømmeren har Knut-Einars nevø Carl Kristian Pedersen. Også svømmerens søster, Hildur Kristiansen Pedersen er ombord i følgebåten.

Føreren av den andre følgebåten er Knut-Einars onkel og gudfar Edvin Aikio, som bor i Børselv.

– Dette var første forsøk

Det er en dødssliten, men ingen slagen mann, som må gi opp svømmeturen en time og elleve minutter etter at den startet. Krampene i begge beina gjør det uforsvarlig å fortsette.

Kramper og hypotermi (ekstern lenke) er de to største utfordringene for de som svømmer i kaldt vann. Hvis svømmeren først blir nedkjølt, så klarer han til slutt ikke lenger å koordinere armer og bein. Dette vil gjøre det umulig å svømme videre.

Knut-Einar Kristiansen

Knut-Einar Kristiansen.

Foto: Dan Robert Larsen / NRK

– Dette var bare første forsøk. Denne turen har lært meg mye. Jeg skal nok prøve igjen, lover Kristiansen.

Hele kroppen hans skjelver og han er tydelig medtatt etter kraftanstrengelsen.

Cara er snar med å trøste pappa. Hun gir ham en god klem og noen rosende ord.

– Jeg synes du er flink, sier hun.

Knut-Einars søster, Hildur er også med i hovedfølgebåten. Hun er stolt av det broren har utført.

– Jeg synes broren min er tøff, fastslår Hildur Kristiansen Pedersen.

Svømmeren selv sier at før neste forsøk vil han blant annet trene enda mer på å klare å svømme i kaldt vann. Kroppen skal bli herdet.

Samtidig vil han også se om det kanskje kan være lurt å velge en annen rute. Med en annen rute kan det være håp om å unngå «kuldegropa» midt i fjorden, som denne gang satte ham ut av spill.

Svømmer over Porsanger

NRK Sápmis fotograf Nils John Porsanger (med cowboyhatt) var blant de skuelystne som fulgte Knut-Einar Kristiansens forsøk på å krysse fjorden.

Foto: Dan Robert Larsen / NRK

Referat fra svømmeturen

NRK fulgte Knut-Einar Kristiansens tapre forsøk på på svømme over Porsangerfjorden. Slik rapporterte vi om turen:

Klokken 15:28: startet Knut-Einar fra Seilneset, cirka 11 km nord for Børselv.

Klokken 15:40: Knut-Einar holder god fart. Tilbakelagt distanse er cirka 500-600 m. Vannet holder 14 grader. Vindstyrke på rundt 2-3 m/s. Minimale bølger.

Klokken 16:03: Knut-Einar tar sin første drikkepause, hjemmelaget blåbærsaft blandet med kalsiumtabletter. Svømmeren opplyser at han sliter med krampe i venstreleggen. Cirka 2 til 2,5 km er tilbakelagt.

Knut- Einars datter, Cara (13) er med i følgebåten. Hun har gitt klar beskjed til pappa:

– Slutt hvis det blir altfor hardt!

Klokken 16:19: Første mål er Auskarholmen, som ligger akkurat halvveis mellom Seilneset og Trollholmsund. Knut-Einar vil ta en liten pause på Auskarholmen, hvis han føler seg sliten.

Klokken 16:28: Knut-Einar har svømt i en time. Han holder god fart og stø kurs mot Auskarholmen. Ekkoloddet viser en dybde på 110 meter. Klokken 16:10 snudde tidevannet fra fjære sjø. Sakte men sikkert begynner det å flø. Dette vil forhåpentligvis gi svømmeren større fart mot målet.

Klokken 16:39: Knut-Einar sliter med krampe i begge beina. Veldig ille. Han velger å komme opp i følgebåten og gi seg. Tilbakelagt distanse er cirka fire km.

Den pensjonerte fiskeren Edvin Aikio i den andre følgebåten opplyser at han målte vanntemperaturen her til 11 grader Celcius.