– I tausheten lever overgrepet videre

En dansk regissør er i full gang med å gjenskape tragedien om 22 grønlandske barn, som i 1951 mot familienes vilje ble sendt til Danmark og siden på barnehjem i Nuuk.

Overgrep
Foto: "Illustrasjonsfoto: www.colourbox.no"

Det er filmregissør Louise Friedberg som står bak filmprosjektet og hun sier at grønlendernes barndom var klinisk renset for grønlandsk språk og kultur, og at mange aldri vendte hjem.

Friedberg mener at denne historien stadig er relevant.

Fiksjon bygget på virkelige hendelser

Et overgrep er et overgrep og i tausheden fortsetter overgrepet, sier Louise Friedberg. Hun håper at hennes kommende film "Eksperimentet" vil skjerpe danskenes interesse for Grønland og den felles - delvis mørke - historie.

Filmregissør Louise Friedberg.

Filmregissør Louise Friedberg.

Foto: Pressefoto, Nimbus Film

I forrige uke var hun med sitt filmteam i Nuuk for å gjenopplive en smertefull historie.

– Helt konkret er det historien om 22 barn, som ble utvalgt i begynnelsen av 1950-tallet og ble sendt til Danmark for å bli "gjenoppdratt", sier hun til Kalaallit Nunaata Radioa .

Filmen er fiksjon, men historien er ekte nok. De 22 barna skulle være Grønlands nye elite. Barna ble uten grundig forklaring eller samtykke tatt fra foreldrene og i første omgang sendt til Danmark. Her skulle de lære dansk, så de kunne bli spydspisser i det nye skolevesen, hvor dansk sto øverst på læreplanen.

Senere ble en del av barna adoptert bort i Danmark, mens resten dro tilbake til Nuuk, hvor de skulle tilbringe resten av barndommen på barnehjem.

Få ble gjenforent med familien

– For meg er det også en historie om at de mistet sitt språk mens de var i Danmark, noe som har gjort at de fleste av barna måtte kjempe en hard kamp for å finne tilbake og finne ut av hvem de egentlig er - grønlendere eller dansker, forklarer Louise Friedberg.

– I det hele tatt er dette en meget klassisk historie, som handler om idealisme som står for fall. Og historien om splittelse mellom to verdener er grunnleggende, hvis man skal være helt kynisk, god dramatikk, sier Louise Friedberg.

Av de 22 forsøksbarna ble stort sett ingen gjenforent med eller en del av sin egen familie. Tittelen "Eksperimentet" er derfor helt opplagt, mener Friedberg.

– Det ble jo simpelthen betegnet som et eksperiment den gang, og den hardhet eller kynisme, som ligger i det, synes jeg er betegnende for den politikken som på den tiden ble ført, sier regissøren.