NRK Meny
Normal

– Også samene trenger sitt eget teaterbygg

Den norske skuespilleren Knut Walle klasker til regjeringa og mener at den viser en mangelfull forståelse for samisk kultur når de ikke bevilger penger til nytt samisk teaterbygg.

Fra teaterstykket "Den Rimhårende og drømmeseeren 2013"

Det Samiske Nasjonalteateret Beaivváš er en nasjonal institusjon som gjennom et bredt teatertilbud først og fremst tjener et samisk publikum. Men er også en sterk ressurs som står i dialog med det flerkulturelle Norge, Sverige, Finland og til tider også Russland. Bildet er fra teaterstykket 'Den Rimhårede og drømmeseren 2013.'

Foto: Beaivváš

Knut Walle, Nils Gaup og Aage Gaup.

Skuespiller Knut Walle sammen med filmregissør Nils Gaup og kunstner Aage Gaup.

Foto: Aslak Mikal Mienna / Beaivváš

I 2008 fikk Norge sitt operahus i havn til en pris i overkant av fire milliarder kroner. Nå er det på høy tid at også den samiske befolkningen får sitt eget katedral.

Et nytt samisk teaterbygg er kostnadsberegnet til cirka 200 millioner kroner.

– Dette må staten Norge ha råd til, og er bare spytt i havet i forhold til hva Operahuset kostet, mener den temperamentsfulle skuespilleren som i 2001 startet sitt eget teater: Udhavn Teater i Ny-Hellesund. I 1990-årene medvirket han også i produksjoner ved Det Samiske Nasjonalteateret Beaivváš.

– Viser lite respekt

Skisse av det nye teaterbygget til Beaivvaš

Her er skisse av det teaterbygget som Det Nasjonale Samiske Teateret Beaivváš ønsker å bygge. Prislapp: Cirka 200 millioner kroner.

Foto: Beaivváš Sámi Našunálateáhter / Jappe Nielsen

Manglende vilje til å bevilge penger til nytt samisk teaterbygg, kan etter hans mening bety at Norge ennå ikke har forstått at den samiske befolkningen er en del av det moderne Norge.

– Det er ikke en reservat med raringer i flotte klær. Og skal det være likeverdighet, må også den samiske nasjonen ha sine spesialbygg, sier Walle med klar adresse til Solberg-regjeringa.

– Har ikke råd til alt

Også Sametinget har i årevis kjempet for et nytt samisk teaterbygg i Kautokeino. Men statsbudsjettet for 2015 som finansminister Siv Jensen (FrP) la frem i forrige uke, har ikke avsatt en eneste krone til dette .

– Det er lang liste av kulturinstitusjoner som ønsker seg både ombygging, fornying og mer penger. Og vi har ikke plass til alt dette i budsjettet, svarer statsminister Erna Solberg.

– En forpliktelse

Walle biter ikke på denne argumentasjonen. Han oppfordrer Beaivváš, Sametinget og den samiske befolkningen om å ikke gi opp kampen for et eget samisk teaterbygg.

– Dette er ikke et ønske og et krav. Men en forpliktelse. Det er gjennom teateret at vi ser hverandre, forklarer Walle.

Etter hans mening vil et eget samisk teaterbygg vil så ledes også være til nytte for majoritetsbefolkningen, ikke bare for den samiske befolkningen.