NRK Meny
Normal

– Ødelegger samisk utmarkshøsting

Visepresident Marianne Balto i Sametinget frykter at ny motorferdelslov kan ødelegge den samiske tradisjonelle utmarkshøstingen.

Marianne Balto
Foto: Eilif Aslaksen / NRK

  Bilida sámi meahccásteami

– Motorferdselsloven vil blant annet føre til at innlandsfiskevann blir mindre tilgjengelig for folk. Mindre fisking vil forsure fiskevann, mener Balto.

Tenker ikke likt

Visepresident Marianne Balto mener forslaget til den strenge motorferdselsloven fra Direktoratet for naturforvaltning (DN) er ikke i samme spor som Sametinget.

– Den nye loven har som hovedformål å bevare naturen, og tenker bare i de baner, mens Sametinget ønsker å jobbe for bærekraftig utnyttelse, forklarer Balto.

Marianne Balto forklarer at en bærekraftit utnyttelse vil si at folk bruker naturen på en fornuftig måte, etter samisk tankegang.

Arbeiderpartiets sametingsgruppe har også uttalt seg kritisk til DNs lovforslag.  

Bevarer fiskevann    

– Man kan bruke fiskevann slik at de ikke surner og ellers er jo den samiske tradisjonelle utmarkshøstingen viktig for mange, hvor man ofte bruker motorkjøretøy, legger Balto til.

Hun er redd man bare har en tanke med det nye lovforslaget, men visepresidenten håper den ikke går igjennom verken i regjeringen eller Stortinget.