NRK Meny
Normal

– Obama med skuespill foran kamera

USAs president fikk applaus da han løftet opp indianerjente, men barnevernsaktivister er ikke imponert over Obama-administrasjonens politikk overfor urfolksbarn.

Barack Obama

Barack Obama med en indianerjente i armene under sitt besøk i Standing Rock Indian Reservation. Da fikk mange barn gleden av å smile foran kamera sammen med presidenten.

Foto: LARRY DOWNING / Reuters

Barack Obama gjorde velferd for indianerbarn til sitt hovedtema under sitt siste besøk til Standing Rock indianerreservat i Nord-Dakota, men to barnevernsaktivister hevder at den føderale regjeringen har mislyktes i å beskytte disse barna.

Av 44 presidenter er Barack Obama den tredje som besøker et indianerreservat som president. Dette var det første besøket til et reservat for Obama etter at han ble valgt som USAs president.

Presidenten ble ønsket velkommen av lederen for Standing Rock Siux Tribe, Dave Archambault II.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Michelle Obama

USAs førstedame Michelle Obama i samtale med Nicole Archambault, mens indianerleder David Archambault II følger interessert med i det som blir sagt.

Foto: JIM WATSON / Afp

Standing Rock er reservatet til den legendariske indianerhøvdingen Sitting Bull. Stammelederen uttalte at presidenten var på «hellig grunn», og at Sitting Bull hadde vært beæret over presidentbesøket om han hadde levd i dag.

Archambault sa at Obama mer enn tidligere presidenter har erkjent forpliktelser overfor urbefolkningen i landet.

– Barna er hellige for familiene sine

Tre saker sto på agendaen i forbindelse med presidentbesøket.

Det første er forsterkning av de amerikanske indianerstammenes suverenitet. Det andre er verdien av urfolks ungdom. Det tredje er økonomiske utviklingsmuligheter for amerikanske indianere.

Barack Obama, Dave Archambault II

Dave Archambault II sammen med Barack Obama.

Foto: Manuel Balce Ceneta / Ap

– Jeg har forstått at Lakota-ordet for barn wakanyeja. Dette kommer av ordet Wakan, som betyr hellig, opplyste president Obama deltakerne av pow-wowen i Cannon Ball på fredag​​.

For å utdype dette la presidenten til:

– Det er det unge mennesker er, de er hellige. De er hellige for familiene sine og de er hellige for stammen sin, og de ​​er hellige for denne nasjonen, sa Obama.

Men Betty Jo Krenz, en tidligere ansatt i Spirit Lake Tribe nær Devils Lake i Nord-Dakota, er ikke imponert. Hun sier til North Dakota Watchdog at den føderale regjeringen har snudd ryggen til indianerbarn.

– Det er et dårlig sted. Det er et skummelt sted å leve. Av en eller annen grunn har vår regjering valgt å overse det, sier Krenz om statens reservater.

Utallige overgrep mot barn

I Spirit Lake reservatet er det kommet mange rapporter om barnemishandling og dødsfall i løpet av de siste to årene, og mange anklager stammen og den føderale regjeringen for ikke å beskytte barna der.

– De mange dødsfallene og tilfellene av barnemishandling i Spirit Lake er uakseptabelt, uttalte Nord-Dakotas kongressmedlem Kevin Cramer til avisa The Jamestown Sun.

Han mener at dagens system svikter barna.

Barack Obama

President Barack Obama var vitne til et fargerikt skue under sitt opphold i indianerreservatet.

Foto: Charles Rex Arbogast / Ap