Pengestøtten til NSR kuttes

Norske Samers Riksforbund (NSR) får tilskudd både som hovedorganisasjon og politisk parti fra Sametinget. Dette vil AP nå sette en stopper for, og foreslår kraftig kutt i organisasjonsstøtten til NSR.

Foto: Sara Beate Eira / NRK

NSR mottok i fjor ca.1,3 millioner kroner i tilskudd som samisk hovedorganisasjon, som politisk parti mottok NSR totalt 1,3 millioner kroner (gruppe og opposisjonstilskudd).

Det var bare to organisasjoner som mottok organisasjonsstøtte i fjor, den andre var Samenes Folkeforbund (SFF), som fikk cirka 1,2 millioner kroner.

Dette synes Arbeiderpartiet (Ap) er urettferdig og de vil nå endre kriteriene for tilskuddene til samiske hovedorganisasjoner.

– I pose og sekk

Willy Ørnebakk

Willy Ørnebakk (Ap).

Foto: Thor Werner Thrane / NRK

Partiets parlamentariske leder i Sametinget, Willy Ørnebakk, har bedt rådet om å fremme dette som sak til plenum, nye retningslinjer for tilskuddene til hovedorganisasjoner.

– NSR har mottatt denne støtten helt siden Sametinget ble etablert i 1989 og det er de selv som har utformet kriteriene for å oppnå tilskuddet, sier Ørnebakk.

– Nå er det på tide at andre organisasjoner også for endel av denne tilskuddspotten og derfor ønsker vi å endre retningslinjene, blant annet det med at organisasjonen skal ha minst 500 medlemmer og være etablert i minst tre fylker, sier Willy Ørnebakk.

HØR: Willy Ørnebakk

Han avviser at dette har med misunnelse å gjøre og viser til at AP har i alle de årene de har vært i opposisjonen, 17 år, krevd at NSR skulle miste organisasjonsstøtten så lenge de også var et politisk parti.

– Slutten for kulturbæreren NSR

Gunn Britt Retter

Gunn-Britt Retter (NSR).

Foto: Thor Werner Thrane / NRK

Fungerende leder for NSR, Gunn-Britt Retter, mener at dette er ren og skjær misunnelse fra Ap, og konsekvensene vil bli alvorlige for NSR som en av de viktigste samiske kulturbærerne.

HØR: Gunn Britt Retter

– For oss som kulturorganisasjon og formidler, vil dette bety en kraftig redusering i de tilbudene vi hittil har gitt via våre 26 lokallag i hele Norge. AP har jo i mange år misunt oss disse midlene og nå når de er i posisjon, så benytter de anledningen til å frata oss mulighetene til å utøve forskjellige kulturtiltak, sier Retter.

LES OGSÅ: NSR,s historie

– NSR ble stiftet 30.11.1968, men vår historie går mye lengre tilbake. Den første sameforening på norsk side ble stiftet allerede i 1906, to år etter Elsa Laulas manende appell fra 1904 og den første forening på svensk side.