NRK Meny
Normal

Pengestøtten til NSR kuttes

Norske Samers Riksforbund (NSR) får tilskudd både som hovedorganisasjon og politisk parti fra Sametinget. Dette vil AP nå sette en stopper for, og foreslår kraftig kutt i organisasjonsstøtten til NSR.

Foto: Sara Beate Eira / NRK

NSR mottok i fjor ca.1,3 millioner kroner i tilskudd som samisk hovedorganisasjon, som politisk parti mottok NSR totalt 1,3 millioner kroner (gruppe og opposisjonstilskudd).

Det var bare to organisasjoner som mottok organisasjonsstøtte i fjor, den andre var Samenes Folkeforbund (SFF), som fikk cirka 1,2 millioner kroner.

Dette synes Arbeiderpartiet (Ap) er urettferdig og de vil nå endre kriteriene for tilskuddene til samiske hovedorganisasjoner.

– I pose og sekk

Willy Ørnebakk

Willy Ørnebakk (Ap).

Foto: Thor Werner Thrane / NRK

Partiets parlamentariske leder i Sametinget, Willy Ørnebakk, har bedt rådet om å fremme dette som sak til plenum, nye retningslinjer for tilskuddene til hovedorganisasjoner.

– NSR har mottatt denne støtten helt siden Sametinget ble etablert i 1989 og det er de selv som har utformet kriteriene for å oppnå tilskuddet, sier Ørnebakk.

– Nå er det på tide at andre organisasjoner også for endel av denne tilskuddspotten og derfor ønsker vi å endre retningslinjene, blant annet det med at organisasjonen skal ha minst 500 medlemmer og være etablert i minst tre fylker, sier Willy Ørnebakk.

HØR: Willy Ørnebakk

Han avviser at dette har med misunnelse å gjøre og viser til at AP har i alle de årene de har vært i opposisjonen, 17 år, krevd at NSR skulle miste organisasjonsstøtten så lenge de også var et politisk parti.

– Slutten for kulturbæreren NSR

Gunn Britt Retter

Gunn-Britt Retter (NSR).

Foto: Thor Werner Thrane / NRK

Fungerende leder for NSR, Gunn-Britt Retter, mener at dette er ren og skjær misunnelse fra Ap, og konsekvensene vil bli alvorlige for NSR som en av de viktigste samiske kulturbærerne.

HØR: Gunn Britt Retter

– For oss som kulturorganisasjon og formidler, vil dette bety en kraftig redusering i de tilbudene vi hittil har gitt via våre 26 lokallag i hele Norge. AP har jo i mange år misunt oss disse midlene og nå når de er i posisjon, så benytter de anledningen til å frata oss mulighetene til å utøve forskjellige kulturtiltak, sier Retter.

LES OGSÅ: NSR,s historie

– NSR ble stiftet 30.11.1968, men vår historie går mye lengre tilbake. Den første sameforening på norsk side ble stiftet allerede i 1906, to år etter Elsa Laulas manende appell fra 1904 og den første forening på svensk side.