– Nå må vi lære oss italiensk

Gjengen i partyjoik-bandet rOlfFa fra Karasjok er glade for at det økonomiske rundt deres deltagelse i Liet International nå er på plass.

rOlfFa live

rOlfFa er stolte over å få representere Sápmi i Liet International.

Foto: Dan Robert Larsen / NRK

Ailo Kemi Gjerpe

Ailo Kemi Gjerpe.

Foto: NRK

– Det var særdeles gledelig å høre at saken endelig er løst. Det var ikke meningen at vi skulle gå ut i media og bæse, men det var faktisk den eneste muligheten vi hadde da på torsdag for å prøve å få hjelp. Det viste seg at vi fikk hjelp, sier en glad og fornøyd rOlfFa-trommeslager Ailo Kemi Gjerpe.

Torsdag denne uka gikk Gjerpe ut på vegne av bandet med at rOlfFa ville trekke seg fra finalen i Liet International rett og slett fordi de ikke hadde råd til å delta. Gruppa vant påskeaften sangdelen i Sámi Grand Prix og var dermed direktekvalifisert til den internasjonale finalen i sangkonkurransen for minoritetsspråk i Europa.

Bandet fikk i vår løfter om at Samisk musikkfestival i Kautokeino ville hjelpe dem med å ordne finansiering av turen, men på torsdag formiddag kom kontrabeskjeden. Bandet måtte selv skaffe seg midler drøye to måneder før Liet-finalen i Udine i Italia 19. november.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Liet International 2011

Det er mange spennende minoritetsspråk å høre under finalen i Liet International 2011.

Foto: Skjermdump: Dan Robert Larsen / NRK

– Grand Prix-vinneren til et dekket bord

Styrets nestleder, Leif Isak Nilut, lovte umiddelbart å løse floken etter at det torsdag ble kjent at rOlfFa ville trekke seg fra finalen i Liet International. Han holdt ord.

Leif Isak Nilut

Leif Isak Nilut.

Foto: Ã…se Pulk / NRK/Ã…se Pulk

Hele fredag jobbet folkene bak Samisk musikkfestival på spreng for å finne en løsning, og den fant de. Nå er er reisen til karasjokbandet rOlfFa sikret ved et spleiselag mellom arrangørene av Liet International 2011 i Udine, Sametinget og en privat sponsor.

– Sápmi Music blir trolig også med på spleiselaget, opplyser Leif Isak Nilut i en sms til NRK.

Nilut beklager sterkt at rOlfFa har måttet gjennomgå denne usikkerheten med både finansieringen og hele opplegget rundt Liet International. Nå lover han å rydde opp slik at det de neste årene skal bli mye enklere for vinnerne av Sámi Grand Prix å forberede seg til denne sangkonkurransen.

– I dag er det slik at Samisk musikkfestival ikke har forpliktet seg til å finansiere turen til den som skal representere Sápmi i Liet-finalen. Dette skal vi imidlertid endre slik at vi mer formelt blir en samarbeidspartner for sangkonkurransen. Det er viktig for oss samene å være med der, fordi dette er en sangkonkurranse for minoritetsspråk i Europa og det er flere språkområder i Europa som har er lignende kvalifiseringssystem som det vi har i Sápmi, forklarer Nilut.

Leif Isak Nilut vil derfor gjøre alt som står i hans makt for at neste års vinner av Sámi Grand Prix skal komme mer til et dekket bord når de skal delta i Liet International.

To-tre spillejobber i Italia

Ailo Kemi Gerpe sier at medlemmene i bandet stort sett bare har fått sympatierklæringer fra folk etter at de gikk ut i media for å klage på at de ikke hadde fått den økonomiske støtten de var blitt forespeilet.

– Jeg synes vi bare har fått positive tilbakemeldinger. Det er er få negative tilbakemeldinger. Mange har vist at de er enige med oss, og at de vil at vi skal reise til Italia. Det er også mange som har prøvd å hjelpe oss. Nå ser vi at mange har villet at dette skal bli løst, forklarer Gjerpe.

rOlfFa-trommisen sier at bandet aldri egentlig hadde gitt opp håpet om at det skulle bli Italia-tur på dem i midten av november i år.

– Vi hadde på ingen måte gitt opp. Det hadde hverken vi i rOlfFa eller Leif Isak (Nilut) i Samisk musikkfestival, sier Gjerpe.

Det er Ailo Kemi Gjerpe som har tatt seg av det praktiske når det gjelder både turen til Italia og andre forhold rundt rOlfFas Italia-tur. Nå er han også iferd med å skaffe bandet spillejobber i Nordøst Italia.

– I tillegg til selve finalen i Liet International kommer vi til å ha to eller kanskje til og med tre spillejobber i Udine-området, opplyser Ailo Kemi Gjerpe.

På Facebook skriver faren til Ailo Kemi Gjerpe, Tor-Jan Gjerpe: «Da gjenstår kun et lynkurs i Italiensk !». Dette besvarer Ailo Kemi Gjerpe slik: «Molto bene :)» (Veldig bra).