Hopp til innhold

– Sametingets støtte betyr mye

I fravær av den norske regjeringen betyr et møte med sametingspresidenten mye for Dalai Lama, tror medlem av Den norske Tibet-komité, Marit Myrvoll.

Fra venstre: Ragnhild Nystad, Ole Henrik Magga , Dalai Lama og Marit Myrvoll.

Fra venstre: Sametingets daværende visepresident Ragnhild Nystad, Sametingets første president, Ole Henrik Magga , Dalai Lama og Marit Myrvoll. Bildet er tatt i 2005 fra Sametingets møte med Dalai Lama i Oslo.

Foto: Privat

– Det var en stor opplevelse for Dalai Lama å komme til Karasjok i 1989, og han har siden møtt både tidligere sametingspresident Ole Henrik Magga og hans etterfølger, Sven Roald Nystø, slik at kontakten med Sametinget nok betyr ganske mye for Dalai Lama, sier Myrvoll.

Tibets åndelige leder kommer til Norge onsdag morgen i forbindelse med at det er 25 år siden han fikk fredsprisen.

Ingen i regjeringen vil møte den tibetanske lederen under hans opphold. Begrunnelsen er den ekstraordinære situasjonen der det ikke er noen reell politisk kontakt mellom Norge og Kina.

– Rakrygget Keskitalo

Aili Keskitalo

Sametingspresident Aili Keskitalo gleder seg til å møte Dalai Lama. Hun skal invitere ham på besøk til Sametinget og lover at han der vil bli tatt imot som den åndelige leder av sitt folk han er.

Foto: Åse Pulk/NRK

Omlag 30 stortingsrepresentanter, Den norske nobelkomité og Sametingspresident Aili Keskitalo er altså blant de som skal møte Dalai Lama i løpet av de neste dagene.

Myrvoll roser sametingspresidenten for at hun på denne måten viser at Tibets befolkning, som har levd under kinesisk okkupasjon siden 1959, har rett til frihet og beskyttelse for sin kultur og samfunnsliv.

– Jeg får ikke rost Aili Keskitalo nok for at hun gjør nettopp dette, det er så viktig at noen står rakrygget og møter Dalai Lama, sier Myrvoll.

Programmet for den tidligere fredsprisvinnerens besøk er ganske tettpakket og Keskitalo får et kort møte med ham torsdag formiddag, i forbindelse med arrangementet i Chateau Neuf.

Gjorde Sametinget kjent

Marit Myrvoll.

Marit Myrvoll var ansvarlig for arrangementet under Dalai Lamas besøk i Karasjok i desember 1989. Som ansatt i Sametinget kom hun tettere inn på Tibets åndelige leder, enn de fleste andre. Siden har hun vært svært interessert i å følge med på situasjonen i Tibet. Hun er også medlem av Den norske Tibet-komité.

Foto: Bjørn Joachimsen

Dalai Lama kom til Norge for å motta Nobels fredspris like etter at Sametinget i Norge ble opprettet.

Det at han takket ja til å besøke Sametinget har hatt betydning for sametingets anseelse både i Norge og ute i verden, mener Myrvoll.

– For det første betydde det jo enormt mye at Kong Olav åpnet det første Sametinget, dernest var jo Dalai Lama det første internasjonale statsoverhode som besøkte Sametinget, og med det bidro han til å løfte Sametinget opp til å være gyldig også på et internasjonalt plan, sier Myrvoll.

Keskitalo har i likhet med tidligere sametingspresident Ole Henrik Magga gitt uttrykk for at det er skammelig at norske myndigheter lar være å møte Dalai Lama. Hun vil også invitere fredsprisvinneren til Karasjok igjen.

Dalai Lamas forrige besøk hos samene ble behørig omtalt.

– Da Dalai Lama var i Karasjok i 1989 ble det sendt en filmsnutt på CNN der han og Sametingspresident Ole Henrik Magga kjørte på elveisen med rein og slede i nærmere førti kuldegrader og fullmåne, og det kunne ikke blitt bedre verdensreklame for Sametinget på CNN, minnes Myrvoll, som på den tiden jobbet for Sametinget.

Dalai Lama

Dalai Lama, som under tidligere besøk i Norge har fått møte landets statsoverhoder, blir denne gangen ikke møtt av regjeringens eller kongehusets representanter.

Foto: PETRAS MALUKAS

Korte nyheter

 • Áigot dutkat jievjaskuolffi

  Les på norsk.

  Návuona suohkan lea addán Norgga luonddudutkan instituhttii (NINA) lobi seaivut ja girdit vuollegaččat helikopteriin suohkanis.

  Girdin dáhpáhuvvá áitojuvvon jievjaskuolfenáli dutkanprošeavtta oktavuođas.

  Girdin galgá dáhpáhuvvat suoidnemánu loahpas.

  Instituhtta lea maid ohcan helikopterlobi Hámmerfeasttas, Omasvuonas, Ráissas ja Gáivuonas, dieđiha Framtid i Nord aviisa.

 • Stuorra balloŋŋa áicojuvvon máŋgga sajis Davvi-Norggas

  Les på norsk.

  NRK lea ožžon máŋga cavgilemiid olbmuin geat leat oaidnán stuorra balloŋŋa girdimin máŋgga sajis Davvi-Norggas. Dat lea earret eará áicojuvvon Trænas, Oarjjelij Bájddáris, Bådåddjos, Evenáššis, Skánihis, Beardogoržžis ja Čáhcesullos.

  Čájehuvvo ahte Esrange Space Center Gironis lea sádden balloŋŋa. Das lea Davvi-Amerihká ulbmilin, ja lea 1,7 miljovnna kubihkkamehtera stuoris. Nu boahtá ovdan preassadieđáhusas.

  Balloŋŋa lea nu gohčoduvvon NASA BOOMS-balloŋŋa, ja dat lea stuorámus mii goassege lea sáddejuvvon Davvi-Ruoŧa gomuvuođaguovddážis.

  Balloŋŋa geavahuvvo poláraáibmogearddi røntgensuonjardeami dutkamii. Bohtosat geavahuvvojit dutkama várás.

  Balloŋŋa sáhttá girdit sullii 45,7 kilomehtera eatnama bajábealde.

  NASA BOOMS balloon skutt opp fra Kiruna, flyvende på blå himmel.
  Foto: Mattias Forsberg / SSC
 • Mii oastit ja vuovdit eambbo geavahuvvon gárvvuid

  Dađistaga eanet olbmot geavahišgohtet márkansajiid Tise ja Finn.no go vuvdet gárvvuid. Ollu gárvvut mat leat vuovdimassii, eai leat goassege geavahuvvon.

  Eambbosat vásihit ahte lea váddáset vuovdit gárvvuid lassáneami geažil.

  – Ádjána guhkit vuovdit. Ovdal manai jođánit jos almmuhin čuvlla .Muhto dalle eai lean seamma olu geavaheaddjit, muitala Tise geavaheaddji Paolla da Silva, gii lea geavahan márkansaji 2017 rájes.

  Maŋimus jagi lea Tise geavaheddjiid lohku lassánan 20 proseanttain.

  Maiddái Finn.no dieđiha ahte sis lea leamaš ollu lassáneapmi maŋemus jagiid Torget geavahusas, erenoamážit gárvvuid gávppašeamis ja vuovdimis.

  Paolla Da Silva holder en rosa kjole i hånda. Hun har på seg en stripete topp.

  Vi sel og kjøper meir brukt: – Det er kjøpars marknad no

  Stadig fleire tar i bruk marknadsplassane Tise og Finn.no for å selje kleda sine. Og mange av kleda som er til sals, har aldri vore brukte.