– Mobbing kommer av ukunnskap

Det var en del av motivasjonen for 17-årige Ailo Thomassen da han takket ja til en programserie om nasjonale minoriteter som skal gå på svensk TV til vinteren.

Ailo Thomassen

Ailo Thomassen (17) er klar på at kunnskap er en vei å gå for å skaffe forståelse for andre.

Foto: Daniel Stein/UR

​​​​​​Ailo Thomassen er fra Tysfjord, men bor og har bodd i Gällivare i Sverige de siste årene. Til vinteren er han aktuell i en svensk programserie om samer.

– En historisk berettelse, men også for å vise hvordan samer lever i dag, som han selv utrykker det.

Vil gjerne bidra til kunnskap

Ailo Thomassen vil gjerne bidra til større kunnskap om samer. Derfor er han med i en TV-serie i regi av Utbildningsradion i Sverige.

– Det er som en norm at alle samer har rein. Det er den der ukunnskapen jeg vil til livs. Og så er det viktig å få fram at ikke alle samer har rein. Noen er også DJ som meg.

– Jeg vil at alle skal få mere kunnskap om samer. For mobbing kommer jo mest av fordi man ikke vet.

Nedenfor ser du en video som Utbildningsradion (UR) har produsert i samband med denne programserien.

Hej alla samer, titta hit! Vi behöver er hjälp med UR-serien om samernas historia. Lyssna på DJ Ailos efterlysning och skicka din hälsning på cirka 15-20 sekunder till oss: jar@ur.se. #minsamiskahistoria

Publisert av UR Nationella minoriteter Torsdag 12. oktober 2017

Mitt liv, og min historie

Ailo deltar i to serier som skal sendes til vinteren. I den ene programserien er Ailo én av ungdommene i den serien som er beregnet for ungdommer, og den andre er en serie beregnet for eldre barn.

– Jeg er i til sammen seks episoder der seerne skal følge meg der jeg beretter og gjør mine betraktninger om min egen historie. De vil ha et bilde av hvordan samene lever i nuet. Jeg vil fortelle om mitt liv, og min historie, og hvordan det samiske er i min verden, sier den reflekterte ungdommen.

Ailo Thomassen og Jorge Argento

Jorge Argento (th) mener Ailo Thomassen var det de trengte for å lage en slik serie.

Foto: Daniel Stein/UR

Prate i Sápmi-perspektiv

Programskaper og produsent Jorge Argento i Utbildningsradion i Sverige var ikke i tvil om at de hadde truffet på rett person da de fikk kontakt med den 17-årige ungdommen.

– I og med at han har bodd både i Norge og Sverige, passet han inn i konseptet vårt. Han har to lands perspektiv, og kan prate om å vokse opp i Sápmi. Bare det, tenkte vi, er veldig forlokkende å få med noen som kan prate ut av et Sápmi-perspektiv. Han sysler i tillegg veldig mye med ungdomsmusikk. Og det er noe som også er veldig forlokkende for vårt unge publikum, som denne serien sikter seg mot.

– Ailo kjenner seg trygg på sin identitet. Det samiske har alltid vært en selvfølge. Han behøver ikke anstrenge seg for å ha dette levende i seg. Han kjenner seg hjemme der.