– Mitt samiske drømmelandslag

Før Sápmis første kamp i Conifa World Cup på mandag, har vi utfordret blant annet sametingsråd Henrik Olsen med å komme med hans samiske drømmelandslag i fotball.

Henrik Olsen

Mange profilerte spillere på drømmelandslaget til sametingsråd Henrik Olsen.

Foto: Photographer: Marius Fiskum / Pressebilde

Sametingsråd Henrik Olsen har ansvaret for blant annet kulturelle saker på Sametinget, også samisk idrett hører til ansvarsområdet.

Flere er blitt utfordret til å komme med sitt samiske drømmelandslag, men de fleste har ikke svart på utfordringen. Assistenttrener Roger Boltås for Sápmi ønsket å være med, men fikk ikke tid til å sette opp drømmelaget sitt.

Slik spilles kampene under VM i Östersund, i Sverige fra 31. mai til 8. juni, under Conifa World Cup.

Gamsten på Olsens lag

Sametingsråd Henrik Olsen er en av dem som tok denne utfordringen, og her er hans samiske drømmelandslag i fotball. Noen av disse gamle fotballstorheter og noen fortsatt toppspillere. En av de på laget er landslagssjef for Norge, Per Mathias Høgmo, som også har spilt og vært trener for det samiske landslaget.

Høgmo og Høgli

Per Mathias Høgmo, landslagstrener Norge og Tom Høgli, landslagsspiller for Norge (begge har spilt for Sápmi).

Foto: Grøtt, Vegard / NTB scanpix

Målvakt:
Thomas Tøllefsen (Lyngen)

Forsvar:
Tom Høgli (Skånland), Tor Sara (Alta), Jo Nymo Matland (Tromsø) og Hans Norbye (Karasjok).

Midtbane:
Morten Gamst Pedersen (Vadsø), Magnus Andersen (Øksfjord) og Jan Egil Brekke (Karasjok).

Angrep:
Per Mathias Høgmo (Gratangen), Trond Olsen (Lyngen) og Kalle Tjäder (Gällivarre)

På benken
Espen Minde (Tromsø), Steffen Nystrøm (Vadsø), Olav Råstad (Harstad)
Ruben Kristiansen (Vålerenga), Vegard Braaten (Nordreisa) og John Pettersen (Olderdalen IK, keeper reserve).

Skulle ha med Braaten

Henrik Olsen hadde kommet med sitt drømmelag, men noen timer etter førsteuttaket, ville han ha med Kalle Tjäder fra Gällivarre i angrep, som skåret det historiske førstemålet for Sapmi. Da ble Braaten plassert på benken.

Det Svenske Sametingstyrets varaordfører Ol-Johan Sikku som selv bor i Östersund, hvor årets Conifa World Cup spilles, svarer etter noen dager at han har tenkt mye på denne utfordringen, men kjenner ikke samisk fotball nok til at han tør å komme med noen lag.

– Mange glemt

Tidligere Alta IF spiller, og elitespiller for både Bodø/Glimt og TIL, Jan Egil Brekke, som nå bor i Alta, har også kommet med sitt samiske drømmelandslag, som er i en 4-2-3-1 formasjon. Han legger til at det sikkert er mange samiske spillere han har glemt og som kunne vært med på drømmelandslaget.

Slik er Brekkes drømmelag:

Målvakt er Cato Nilsen.

Leif Arne Brekke, Tom Høgli, Thomas Bråten og Roy Arild Rasmussen i bakre firer.

Sentral midtbane:

Olav Råstad og Jan Egil Brekke

Offensiv midtbane.

Magnus Andersen, Svein Ove Thomassen og Morten Gamst Pedersen.

Spiss: Trond Olsen

Trond Olsen spilte for Sápmi under Viva World Cup i 2006.

Trond Olsen (spiller for eliteserielaget Bodø/Glimt) var med for Sápmi i 2008 da bildet er tatt) og er på drømmelaget til både Henrik Olsen og Jan Egil Brekke.

Foto: Åse Pulk / NRK/Åse Pulk

På benken har Brekke satt disse. Kristian Bergfald, Hans Norbye, Jon Harjo, Roger Hammari, Martin Norbye, Vegard Braaten og Erik Sandværn.

Roy Arild Rasmussen er en av spillerne som er tatt ut på det samiske landslaget som skal spille årets verdensmesterskap i Östersund, han er også på drømmelaget til sin barndomsnabo fra Karasjok. Brødrene Norbye er også gamle naboer av Brekke fra Karasjok, og Leif Arne er bror.