Hopp til innhold

Ønsker samiskoppfordring overfor kommuner

– Sametinget bør oppfordre kommuner utenfor språkforvaltningsområdet, til å styrke samisk i mye større grad, mener Kjersti Myrnes Balto.

Kjersti Myrnes Balto

Kjersti Myrnes Balto ved Várdobáiki språk- og kultursenter i Evenes, vil ha større språkinitiativ fra Sametinget overfor samiske kommuner utenfor det samiske språkforvaltningsområdet.

Foto: Mathis Eira / NRK

Hun er daglig leder i det markasamiske språk- og kultursenteret Várdobáiki, i grenseområdet mellom Nordlands og Troms fylker (ekstern lenke).

Senterleder Kjersti Myrnes Balto bor og jobber dermed selv i en region hvor kommunene ikke offisielt er «selv-erklært» samisk, til tross for å ha en betydelig samisk befolkningsandel.

Kommunene tilhører med andre ord ikke det såkalte «forvaltningsområdet for samisk språk» (se faktaboks til høyre).

Nå vil Myrnes Balto ha økt «press» fra Sametinget overfor kommuner utenfor språkforvaltningsområdet, til at kommunene i større grad skal styrke samisk språk.

Vil ha møter mellom Sametinget og kommunene

– Her i området er det ingen kommuner som er med i forvaltningsområdet. Samisk er i en skjør stilling her, og Sametinget bør derfor oppfordre disse kommunene til å styrke samisk, sier Várdobáiki-leder Kjersti Myrnes Balto.

Hun mener Sametinget bør invitere kommunene utenfor samisk språkforvaltningsområdet til møter, og rettlede kommunene til hvordan en bør gå frem i å styrke samisk.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Sametinget

Sametinget samlet i plenum.

Foto: Eilif Aslaksen / NRK

For tids- og ressurskrevende

Ellinor Marita Jåma

Sametingsråd Ellinor Marita Jåma.

Foto: Mathis Eira / NRK

Sametingsråd Ellinor Jåma sier at Sametinget allerede oppfordrer kommuner som de besøker, til å jobbe med tiltak og prosjekter med formål å styrke samisk språk.

Hun forteller også at Sametinget benytter besøksanledningene til å oppfordre kommuner til å søke om innlemmelse i språkforvaltningsområdet.

Men å besøke hver enkelt kommune med dette formålet, blir nok for tids- og ressurskrevende, mener hun.

– Men det er ikke dermed sagt at dette er helt uaktuelt. Det er det ikke. Vi vurderer til en hver tid tiltak som kan være med på å fremme og styrke samiske språk, sier sametingsråd Ellinor Jåma.

Korte nyheter

 • Meahccebuollin várra stuorra osiin Davvi-Norggas

  Les på norsk:

  Sotnabeaivvi rájes lea báikkálaš várra suoidne- ja daŋasbuollimii Nordlánddas, Romssas ja Finnmárkkus. Meteorologalaš instituhtta sádde danne fiskes várrehusa.

  Goike guovlluin sáhttá šaddogeardi álkit buollát, danne ferte leat várrugas dolain. Dán ávžžuhit meteorologat.

  Várrehus gusto dassážii go arvá doarvái.

  Farevarsel 20. juli
  Foto: Meteorologene
 • Fortsatt utfordringer på noen apoteker etter globalt IT-kaos

  Noen apoteker sliter ennå med ettervirkninger av det massive IT-kaoset som oppsto fredag.

  Blant norske apoteker gikk IT-skandalen spesielt ut over apotekkjeden Apotek 1. Fredag måtte de stenge alle sine filialer, men de kom etter hvert opp igjen i drift.

  – De fleste Apotek1 apotek har tjenester som normalt, og for de apotekene der det fremdeles er utfordringer har Apotek 1 satt inn nødvendige tiltak for å sikre tilgang til medisiner, opplyser enhetsleder Kristine Romøren i Direktoratet for medisinske produkter til NTB lørdag formiddag.

  A sign notifies customers of a temporary closure due to IT issues at a Liquorland store in Canberra

  Alvorlige dataproblemer rammet hele verden: «Historiens største IT-kollaps»

  Alvorlige dataproblemer rammet systemer over hele verden fredag. Crowdstrike sier nå at problemet er løst.