– Mattilsynet nektet for flytting

Kautokeino kommune hadde tidligere i år kontakt med Mattilsynet om omorganisering og nedleggelse i Kautokeino, men svaret var at dette ikke er tilfelle.

Mattilsynet
Foto: Åse Pulk/NRK

I går kom det frem at Mattilsynet omorganiseres og at de to regionkontorene i Nord-Norge, som ligger på Sortland og i Kautokeino, ikke lenger skal være regionkontorer.

Hele omorganiseringen innebærer at åtte regioner skal bli til fem, og at Tromsø får det nye regionkontoret for Nord-Norge, forklarer direktør i Mattilsynet, Harald Gjein.

Ført bak lyset

Varaordfører Hans Isak Olsen i Kautokeino føler på en måte at kommunen er ført bak lyset i denne saken, når Mattilsynet først sa det ikke var hold i de ryktene som kommunen hadde hørt.

Hans Isak Olsen fra Fastboendes liste i Kautokeino

Varaordfører Hans Isak Olsen er forundret over Mattilsynets vedtak om å legge ned regionkontoret i Kautokeino.

Foto: Liv Inger Somby / NRK

– Det er jo litt rart at denne beslutningen kommer noen måneder senere og selv om de sier at ingen ansatte mister jobben, men kan flytte etter til andre steder, har jeg ikke helt troen på det, sier Olsen.

Varaordføreren mener det ikke er lett for etablerte å bryte opp og flytte etter, mens kommunen sliter med høy arbeidsledighet.

Mindre administrasjon

– Målet med hele omorganiseringen er at vi skal få mindre administrasjon og flere tilsyn, sier direktør i Mattilsynet, Harald Gjein.

Direktøren lover dialog med de ansatte om fremtiden utover høsten, når Kautokeino og Sortland mister regionkontorene.

Skal ta opp saken

– Kautokeino kommune kan ikke gjøre noe med Mattilsynets prosess, men jeg lover at vi skal ta kontakt for å høre hvorfor dette skjer og finne ut hva som skjer med de ansatte ved dagens regionkontor i Kautokeino, sier Hans Isak Olsen.

Varaordføreren tenker først og fremst på de ansatte ved regionkontoret for Troms og Finnmark i Kautokeino, når det oppstår usikkerhet rundt deres arbeidsplasser.