– Måtte bare ta utfordringen

Magne Svineng fra Karasjok fylte 50 år forrige høst. Som bursdagsgave ble han meldt på sykkelrittet «OnroadFinnmark»

OnroadFinnmark

Syklister i aksjon under årets «OnroadFinnmark».

Foto: Jan Roger Østby

«OnroadFinnmark» er et landeveisritt på 444km og ble for andre gang arrangert forrige helg. Magne Svineng forteller at han gjorde ikke annet enn å ta utfordringen han hadde fått i gave.

– Jeg fikk en gave fra en god kompis og kollega, Rune fjellheim. Han sa bare at han hadde meldt meg på «OnroadFinnmark» og at jeg hadde bare med å delta, sier han.

Når Svineng mottok utfordringen, utfordret han også sin fetter Torgeir Gamst Moen til å delta.

– Jeg klarte å holde følge med han helt til Karasjok, men der forlot han meg. Han hadde best tid.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Magne Svineng og Torgeir Gamst Moen

Magne Svineng (t.v.) og fetteren hans, Torgeir Gamst Moen. Torgeir vant også klassen for de over 45 år, knappe 20 minutter foran Mangne.

Foto: Jan Roger Østby

Tar mye tid

Svineng forteller at oppladningen til løpet tok opp mye av hans tid, men alt det var glemt da han krysset mållinjen.

– Du sitter ganske mange timer på sykkelsetet før du er klar for en slik konkurranse. Utfordringen er vel egentlig å finne tid til dette. Men når man nå har gjennomført det, og det gikk bra, så glemmer man alt dette.

Vant hennes klasse

Blant deltakerne finner vi Målfrid Paltto fra Tana som stilte sterkt i kvinneklassen. Hun trener året rundt med blant annet løping, styrke og ski.

–Jeg hadde veldig lyst å prøve en slik konkurranse fordi jeg har aldri prøvd det før. Det var veldig artig og samtidig tungt. Det er litt trist på slutten når man er våt og lei, men jeg hadde bestemt meg for å fullføre det.

Ikke bare fullførte Målfrid rittet, hun vant i hennes klasse.

–Bare å komme i mål i seg selv og fullføre føltes veldig bra. Spesielt siden været var så dårlig. Det gir mye til meg, det gir meg motivasjon og da vet jeg at jeg kan klare alt neste gang.

Måtte fullføre

Hilde Skaret og Målfrid Paltto

Vinneren av dameklassen for de over 45 år, Målfrid Paltto.

Foto: Jan Roger Østby

Til tross for det kalde og sure været så stoppet ikke dette Målfrid.

–Jeg tenkte at hvis jeg slutter nå midt på vidda så kommer jeg sikkert ikke til å stille neste år. Jeg visste at denne turen ville da forbli ufullført. Jeg visste da at jeg måtte fullføre dette og bare komme meg i mål.

Foretrekker naturen

Målfrid er heller ikke den typen som tar seg et glass vin med solsenga i varmere strøk.

–Det tiltrekker ikke meg, jeg liker å være i naturen. Jeg liker å bruke kroppen slik at jeg blir sliten. Jeg liker å være blant folk og spesielt i naturen.

En motiverende faktor

Målfrid er ikke alene om å trene og delta på konkurranser. Hun legger ikke skjul på at det sosiale aspektet med treningen hjelper på motivasjonen.

–Det motiverer meg veldig mye. Når man er flere og planlegger å trene så blir alt mye enklere. Man bare gjør det, det blir lettere å møte opp.