– Matglede er viktig for de eldre

Lanbruksministeren sier at god mat er viktig for eldres trivsel. – For samiske eldre gir samisk mat mye glede, sier hun.

Sylvi Listhaug

Landbruks- og og matminister var på besøk på Helsesenteret i Karasjok der hun snakket om matglede.

Foto: Mattis Wilhelmsen / NRK

Den nye landbruks- og matministeren Sylvi Lysthaug (FrP) var i Karasjok i dag, der hun blant annet besøkte helsesenteret.

Der snakket hun om matglede blant beboere på alers- og sykehjem.

Sylvi Listhaug

Sylvi Listhaug.

Foto: Mattis Wilhelmsen / NRK

– Det skulle bare mangle at ikke eldre i Norge får god mat når de kommer på alders- og sykehjem. Det er viktig med næringsrik mat og mat som de eldre selv liker. Mange eldre får dårlig matlyst og da er det ekstremt viktig at den maten de får servert både smaker god og ser innbydende ut på tallerkenen, understreker Listhaug.

Kurs i matglede og matlyst

Landbruks- og matminister Sylvi Listhaug inviterer i disse dager ansatte på kjøkken og post som anretter mat på pleie- og omsorgssentrene til inspirasjonskurs i regi av Norges Kokkemesteres Landsforening.

Målet med kursene er å bidra til mer matglede og økt matlyst for alle beboere på alders- og sykehjem. Kursene er derfor et tilbud til både kjøkkenpersonell og personell på post.

– Konferansen Omsorg gjennom mat og måltider viste klart hvor viktig mat og matglede er for eldre som bor både hjemme og på institusjon.

Matservering til eldre

Målet med kursene er å bidra til mer matglede og økt matlyst for alle beboere på alders- og sykehjem.

Foto: Pressebilde / Colourbox

Norges Kokkemesteres Landsforening (NKL) ved Kokkenes Mesterlaug regionalt vil være ansvarlige kursholdere og teknisk arrangør.

De vil gi tips om tilbereding av mat, smakfullt og spennende tilbehør og hvordan få tallerkenrettene til å se innbydende ut. Det er erfaringsmessig stor interesse for disse kursene og det kan bli aktuelt å sette begrensninger på antall påmeldte fra hver institusjon.

Landbruksministeren sier at ofte er undervekt blant eldre et større problem enn overvekt. Ofte får de seg altfor lite mat, noe som også ofte er grunnen til at de havner på sykehjem.

– Derfor er det viktig å ha fokus på matglede også når de eldre bor hjemme. Dette vil spare samfunnet for utgifter for sykehjemsplasser og de eldre får da også muligheten til å bo lengre hjemme, forklarer Listhaug.

– Samiske mattradisjoner er viktig

Listhaug understreker at samiske mattradisjoner og andre lokale mattradisjoner er viktig for folkehelsen, og selvsagt også for de eldre.

– Det er kjempeviktig. Det er viktig at de eldre får den maten de har lyst på. De med samisk bakgrunn ønsker selvsagt å få den maten de er vant til å spise, sier Listhaug.

Hennes hovedbudskap når det gjelder matglede blant de eldre er dette:

– Det er mulig med små grep å gjøre maten mer næringsrik og enda mer innbydende. Dette vil føre til at de eldre får enda bedre mat i norske sykehjem. Dette trenger ikke å koste noe mer og det er disse triksene kokkene som holder kursene kan lære sykehjemmene rundt omkring i Norge, sier Listhaug.

Kursene arrangeres flere steder i landet og det er stor interesse for å delta.

– Det er et godt tegn på at disse kursene treffer et behov som er ute i norske kommuner. Jeg håper også at dette er et kurs som kommer til nytte, håper Sylvi Listhaug.

– Vi tenker på hva vi serverer de eldre

Suvi Somby Rasmus jobber som kokk ved helsesenteret i Karasjok, og hun sier at de hele tiden prøver å være bevisste på hva de serverer de eldre.

Suvi Somby Rasmus

Kokken Suvi Somby Rasmus.

Foto: Piera Balto / NRK

– I dag serverer vi karbonader, poteter og kålstuing i brunsaus. Dette er noe som mange av de eldre her setter stor pris på. Det beste ville kanskje vært hvis vi kunne ha servert dem reinsdyrkjøtt og fisk hver dag, men det har vi dessverre ikke mulighet til. Reinsdyrkjøtt og fersk fisk er dessverre altfor dyrt og derfor har vi ikke råd til å tilby slik mat hver dag, sier Rasmus.

Hun sier at de prøver å variere kosten så godt som mulig under de økonomiske rammene og råstofftilgangen som er til enhver tid.

– Folk vil selvsagt gå lei hvis de får servert den samme maten hele tiden, sier Rasmus.

Menyen består ofte av lokale matvarer, som er innkjøpt enten i Karasjok eller i distriktet.

Korte nyheter

 • Samisk TV-serie vant pris

  NRK Sápmis TV-serie «Agnete jienáda/ Agnete bruker stemmen» vant kategorien beste TV-program i Northern Character TV og filmfestival som ble arrangert i Murmansk lørdag kveld. Regissør Biret Ravdna Eira tok imot prisen. – Det var veldig uventet å vinne denne prisen. Jeg er så takknemlig for at Agnete ville fortelle sin historie og om sine følelser i serien. Og jeg er takknemlig for at jeg fikk jobbe med denne serien, sier Eira som har skrevet manus og hatt regi i serien. Se hele serien i NRK TV her, eller les historien om Agnete her. Loga dán ođđasa sámegillii dá.

  Biret Ravdna Eira
 • Sámi ráidu vuittii bálkkašumi 

  NRK Sámi ráidu Agnete jienáda vuittii ikte eahket internationála TV ja filbmafestivála Northern Character TV-prográmma luohká. Lei mánusčálli ja bagadalli Biret Rávdná Eira gii válddii vuostá vuoittu. – Lei hui vuorddeskeahttá vuoitit dán bálkkašumi. Lean nu giitevaš go Agnete duostái muitalit iežas historjjá ja dovdduid birra. Ja lean hui giitevaš go bessen juste dáinna buktagiin bargat, lohka Biret Ravdna Eira. Geahča olles ráiddu dáppe dahje loga eanet Agnete muitalusa birra dáppe. Les nyheten på norsk.

  Biret Ravdna Eira har vunnet a Northern Character , beste TV-program med Agnetes stemme.
  Foto: NRK
 • Marja Mortensson fikk hederspris

  Marja Mortensson mottok torsdag kveld hedersprisen «Årets folkemusiker 2021» på Folkelarmprisen. – Årets folkemusiker er en meget særegen stemme i nordisk folkemusikk og har vist seg som en av landets mest spennende unge artister uavhengig av sjangerm sa juryen. – Tusen hjertelig takk! Giitu! Det er utrolig stort å få denne prisen, sa Marja Mortensson da hun mottok prisen og la til: – Og jeg håper jo virkelig vi skal jobbe mange år fremover, for det finnes så mye å løfte frem, så tusen hjertelig takk! Joiken den lever alltid og på mange forskjellige vis, sier hun.

  Marja Mortensson
  Foto: (c) knut utler / (c) knut utler