NRK Meny
Normal

– Mange vil holde hemmelig at de er HIV-positive

HIV-positive Paula Simonsen vet at det er mange som velger å holde tyst om at de har HIV. Hun velger derfor å snakke om det på den internasjonale AIDS-dagen.

Paula Simonsen i lilla ullgenser ordner med ved med samekniv

Det er ikke alle som er like åpne om at de har HIV som Paula Simonsen. Det er en av grunnene til at hun har tatt initiativ til å starte en egen organisasjon for HIV-positive samer.

Foto: Privat

– I dag er det mange som vil holde hemmelig at de er HIV-positive, selv i dag er det fortsatt så mye redsel for viruset, sier Paula Simonsen til Sameradion.

Hun er same og HIV-positiv. Hun vet at mange velger å være stille og ensomme i stedet for å snakke viruset.

– Derfor føler jeg at jeg må prate om dette igjen.

HIV-positive samer får eget nettverk

Som følge av det er hun en av de som har tatt initiativ til å starte en egen organisasjon for HIV-positive samer.

– Nettverket som vi har startet gjelder alle samer i Sápmi. Det er landsoverskridende, forteller Simonsen som er kontaktpersonen i den nye organisasjonen.

Behovet for et slikt nettverk er absolutt tilstede, mener hun.

– Det synes jeg helt klart, for samene har en egen måte å se på helse enn storsamfunnet. I tillegg er det viktig at samene selv også har en organisasjon der HIV-positive får prate med hverandre. Selv om jeg er åpen med min diagnose, så har vi taushetsplikt, og jeg forteller aldri til andre hvem som er HIV-positiv.

Samarbeid med andre urfolkorganisasjoner

Den nye organisasjonen vil samarbeide med eksisterende organisasjoner som aktivt arbeider med å stoppe spredningen av HIV blandt urfolk.

– Med denne organisasjonen vil vi forhindre at andre får HIV, samtidig vil vi gjerne treffe andre HIV-positive samer. For det vi ser er at når folk kan prate med noen som er i samme situasjon, så hjelper det, og det blir lettere å leve.