– Man blir helt skjelven

– Når dette skjer, da føler man at det er nært. Tankene er jo der nå. Det sier Ken Hætta, som til daglig bor i Brüssel, men som da terrorbombene rammet byen i dag, er i Finland

Ken Hætta fra Kautokeino har spesiell interesse av å følge med hva som skjer i Brüssel.

Ken Hætta fra Kautokeino har spesiell interesse av å følge med hva som skjer i Brüssel.

Foto: PRIVAT (Arkivfoto)

Ken Hætta, som for tiden er i Oulu i Finland, har gjennom kjente i Brüssel fått vite at alle som de kjenner er i sikkerhet.

– Så langt vi vet er vi ikke direkte berørte, sånn sett. Alle våre kjente er i sikkerhet.

Helt skjelven

Men Ken Hætta fra Kautokeino kjenner det på seg at terroren rammer den byen der han bor sammen med kone og sønn.

– Man blir jo helt skjelven.

Terrorbombene rammet den belgiske hovedstaden i morges. En bombe gikk av på flyplassen Zaventem klokken 08.19, og en time etter ble metrostasjonen Maelbeek rammet. Til sammen meldes det så langt om 34 døde, og 136 sårede. Det er forventet at dødstallet stiger.

Reiser med metroen

Og det er nettopp fra Maelbeek stasjon som Ken Hættas kone reiser på jobb fra hver morgen. Hættas kone jobber i EU-kommisjonen, og reiser med denne metroen i Brüssel hver dag. Her smalt det klokken 0925.

– Jeg kjenner man skjelver i beina når man tenker på dette. Det er jo flere som jobber i EU-kommisjonen som reiser til og fra denne stasjonen. Man blir jo usikker og redd om noen av hennes kolleger, eller noen vi kjenner, ble rammet siden dette skjedde i morges når så mange er på jobbreise. Men så langt vi vet er ingen av våre kjenninger kommet til skade, sier Ken Hætta som er på påskeferie i Oulu i Finland.

Følger ekstra med

Og flyplassen Zaventem benyttes av Hætta og hans familie. Så også nå når de skulle nordover på påskebesøk.

– Dette skjedde jo i innsjekkingsområdet. En plass der vi alle ferdes når man er ute å reiser. Det er jo nemlig fra denne flyplassen vi reiser, og man tenker jo at dette kunne jo hende at når vi var der. Så vi følger nok ekstra godt med hva som skjer der nede nå.

Ken Hætta er godt kjent i Brüssel, og etter at trusselbildet endret seg i Belgias hovedstad etter terroren i Paris i november, sier han det ikke var noe som særmerket de "farligste" plassene.

Tenker mer på dette

Hætta var i sentrum av den belgiske hovedstaden like før familien reiste nordover på påskeferie, men kunne ikke merke noe unormalt der, annet enn at soldater og politi vises mer etter terroren i Paris i november. Livet normaliserte seg ganske raskt, og på flyplassen var det ikke noen unormal situasjon.

– Jeg tror at, etter som tiden går, får man jo alt på avstand, og prøver å fortsette livet som før. Nå endres plutselig situasjonen, og jeg forstår det sånn at etter dette blir det nok mer militære og politi i gatene. Og når det kommer så nært innpå en, så er det jo naturlig at man tenker mere på dette når man er i byen.

Hætta har så langt ikke fått noen opplysninger om endring av returreisen etter påske.

Les mer om terroren i Brüssel på NRK sine nettsider nrk.no