NRK Meny
Normal

– Presidenten må ikke kunne samisk

Aps sametingsrepresentant fremmer forslag om at sametingspresidenten ikke må kunne samisk, men må lære seg det etterhvert.

Sametinget
Foto: Sergey Gavrilov / NRK Sápmi

Aps sametingsgruppe er samlet til møte i Tromsø i dag, hvor partiets sametingsrepresentant Ronny Wilhelmsen fremmer forslaget.

Ronny Wilhelmsen

Arbeiderpartiets sametingsrepresentant Ronny Wilhelmsen

Foto: Sametinget

– En sametingspresidentkandidat bør kunne samisk, men det bør ikke være et absolutt krav, for man må ha den beste politikeren til å fremme Arbeiderpartiets politikk.

Skuffet

I den siste tiden har debatten gått om hvorvidt sametingspresidenten skal beherske samisk språk eller ikke. Sametingspresident Egil Olli (Ap) mener at en president skal beherske minst et av de samiske språkene , eller være villig til å lære seg det. Mange innad i Arbeiderpartiets sametingsgruppe følte seg krenket av utsagnet og gruppa ble delt i språkspørsmålet .

– Jeg må si at jeg var skuffet over det utsagnet, at man må pinadø lære seg samisk. Mange ganger stilte jeg meg selv spørsmålet om det virkelig er sant at han har sagt det, men når ikke Egil Olli går ut og avkrefter det utsagnet, så gikk jeg utifra at det er sant.

– Urimelig krav

Wilhelmsen ble skuffet fordi han synes det er et urimelig krav fra Olli.

– På grunn av at jeg kommer fra der jeg kommer fra og på grunn av min identitet og oppvekst, så synes jeg det er et urimelig krav. Vi er blitt fratatt språket og nå føler jeg at vi blir fratatt muligheten til å drive samepolitikk på toppnivå.

– Hva hvis Arbeiderpartiets sametingsgruppe ikke vedtar forslaget?

– Det er ikke sikkert de vedtar forslaget først, alle må ha en mulighet til å tenke seg om. Det har vært et portrett av Egil Olli i NRK Sápmis nettsider hvor ting kommer mer fram og hvor han går langt i å ha samme syn som meg. En sametingspresident bør kunne samisk, det er dét det vi egentlig snakker om og det er egentlig det vi bestandig har snakket om i Arbeiderpartiet.

Hør hele intervjuet:

Hør saken på samisk: