– Må ikke bli statssekretær

Advokat Trond Biti fra Karasjok reagerer på at vedkommende som er en stert kandidat til å bli statssekretær for samiske saker, tar part i nerveisaken, skriver Ságat.

Ragnhild Vassvik Kalstad
Foto: Nils Henrik Måsø / NRK

Det er i lørdagens Ságat at Biti går ut og sier at Ragnhild Vassvik Kalstad (Ap) er uegnet som statssekretær for samiske saker, etter Raimo Valle, fordi hun virker å ha tatt part i nerveisaken.

Biti er advokat for reinbeitedistriktet som har krevd erstatning for tap av beiteområder ved byggingen av vei til Nervei.

Denne uken har ankesaken om veien til Nervei i Finnmark, vært behandlet i Hålogaland lagmannsrett.

– Upassende krtitikk

Advokat Trond Biti fra Karasjok mener at Ragnhild Vassvik Kalstad kritiserer reindrifta åpnelyst i striden om veiforbindelse til Nervei, og har tatt part med den sjøsamiske befolkningen i området.

– Jeg synes ikke hun passer til jobben som statssekretær for samiske saker etter de uttalelsene, sier Biti til avisen.

Skrev på Facebook

Fredag kom Ragnhild Vassvik Kalstad med denne kommentaren på Facebooksiden til NRK Sápmi, til artikkelen om ankesaken rundt veien til Nervei.

«Liker ikke dette. I denne saken har reindrifta (distriktet) opptrådt uryddig ».

Det skrev Vassvik Kalstad.

Ragnhild Vassvik Kalstad fra Karsjok sier til Ságat at uttalelsene er kommet som privatperson, og det må det være lov til. Hun kjenner til saken og og står for det hun har skrevet.

– Jeg kjenner svært godt til denne saken og står for det jeg sier, her ser jeg at veilaget har opptrådt ryddig hele veien, med god dialog, men reindrifta endret sine syn, mener Kalstad.

Ragnhild Vassvik Kalstad fra Karasjok har fått forespørsel fra Finnmark Arbeiderparti om å være kandidat til stillingen som statssekretær for samiske saker i regjeringen.

Bør ikke være kandidat

Advokat Trond Biti på sin side mener at statssekretær kandidaten fra Karasjok er upassende til oppgaven etter kritikken av reindrifta.

– Reindrifta kan ikke ha tillit til en kandidat som tar part i slike saker, avslutter Biti.

– Glad for støtten

I den sjøsamiske bygda Nervei er de desto større glad for den støtten som kommer fra Ragnhild Vassvik Kalstad, i veistriden med reindrifta i området.

– Jeg synes hun er en god kandidat til stillingen som statssekretær for samiske saker, og om noen kjenner til denne saken og behovet som den sjøsamiske befolkningen i Nervei har, så er det akkurat Ragnhild Vassvik Kalstad.

Det skriver leder Solfrid Pettersen i Nervei veilag, i en pressemelding.

– Kun en håndfull politikere i Finnmark kjenner denne veisaken så godt som Ragnhild Vassvik Kalstad, skriver Pettersen.