– Må granske sin mørke historie

Danmark må finne en måte å gå sin egen dystre historie og behandling av inuittene etter i sømmene, mener dansk antropolog.

Den Lille Havfruen i København

Den Lille Havfruen i København.

Foto: Illustrasjonsfoto: colourbox.com

– Saken om Eksperimentet i 1951 skal undersøkes grundig. Det mener museumsinspektør på Dansk Forsorgsmuseum, Maria Rytter.

Derfor foreslår hun nå at museet sammen med Grønlands Nationalmuseum går sammen om en undersøkelse og en utstilling i henholdsvis Grønland og Danmark. Nationalmuseet er positiv. Og det kan sette gang i en statlig undersøkelse, sier Maria Rytter.

LES OGSÅ: Inuittene vil vite sannheten

LES OGSÅ: – Grønland må ta opp overgrepene

LES OGSÅ: – I tausheten lever overgrepet videre


– En offisiell unnskyldning

– En god måte å formidle en vanskelig historie på er faktisk å gjøre det med museumsutstillinger. Det er også mulig at to museer går sammen i Danmark og Grønland, og deretter lage en underkøgelse - i hvertfall en første undersøkelse av saken. Det vil sette full fokus på denne historien, sier Maria Rytter til Kalaallit Nunaata Radioa .

Det er Radioavisen i Kalaallit Nunaata Radioa som har løftet saken om Eksperimentet i 1951 frem i lyset. Dette overgrepet mot inuittene har aldri før blitt grundig belyst.

Maria Rytter foreslår nå at Dansk Forsorgsmuseum sammen med Grønlands Nationalmuseum foretar en undersøkelse og deretter holder utstillinger i Grønland og Danmark om denne skjebnesvangre historien.

En slik undersøkelse vil kanskje føre til en statlig undersøkelse og en offisiell unnskyldning.

– Vi er nødt til å gå vår egen historie etter i sømmene - det er det slettes ikke noen som helst tvil om - så vi kan få gjort opp med historien, får kikket på det med friske øyne, og kan komme videre, mener Maria Rytter.