Normal

– Laksen dør som fluer i Canada

Massedød av laks i Grieg Seafoods lakseanlegg i Canada bekymrer lakseaktivister.

Død laks, Grieg Seafood Canada

Biologen Alexandra Morton fikk høre at det var stor laksedød i Grieg Seafoods anlegg i Canada. Hun har tatt dette bildet som en bekreftelse på at informasjonen er riktig.

Foto: Alexandra Morton / Privat

Alexandra Morton

Marinbiolog og lakseaktivist Alexandra Morton.

Foto: Dan Robert Larsen / NRK

– I løpet av de siste ukene har jeg fått rapporter om store mengder døende laks i Grieg Seafoods anlegg i den vakre Nootka Sound, i Gold River-regionen i British Columbia, Canada. Så besøkte jeg området. Under mitt besøk ved anleggene i Williamson og Concepcion fikk jeg en bekreftelse på at det var mengder av døende fisk som fløt på overflaten.

Det skriver marinbiolog Alexandra Morton i et åpent brev til Grieg Seafoods administrerende direktør Morten Vike.

Morton har hvithvaler som sitt spesialfelt, men har de siste årene viet sitt liv i kampen mot lakseoppdrett i Canada. Hun beskriver det hun opplevde under besøket ved de to lakseanleggene som forferdelig.

– Stanken rundt anleggene er overveldende. Dette er et område med uberørt villmark hvor mange nyter sine somre. Selskapets merder er stappfulle. Døde og døende fisk flyter i vannflaten og dette har tydeligvis pågått i flere uker. Situasjonen gjør at det igjen bør stilles spørsmål ved om selskapet skal få tillatelse til å operere i Canada, påpeker Morton.

– Tegn på sykdom blant laksen

Lakseaktivisten hevder at det er mange tegn som viser at laksen i anleggene er syke.

– Atlanterhavslaksen i merdene har røde flekker og det er noe som renner av dem. Dette kan være tegn på sykdom. Dette er ikke lakselus, formen og plasseringen passer ikke med det. Fisken har også underlige merker på skinnet, og det er aldri noe godt tegn, skriver Morton i sitt åpne brev.

Hun forklarer at de hvert minutt så laks som døde.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Alexandra Morton

Alexandra Morton sier hun måtte ut for å sjekke hvorfor laksen dør.

Foto: Privat

Hun sier at kort vei fra merdene med døende laks, tar sportsfiskere store mengder med fin vill Chinook laks. Villaksen fra andre regioner er sannsynligvis også i området.

– Som dere vet øker lakseanleggene faren for lakselus, virus og bakterier. De to lakseanleggene med tilsammen over 1.2 millioner fisk er plassert i trange kanaler i en region med verdifull villaks, og anleggene representerer en alvorlig trussel mot villaksen, advarer Morton.

Alexandra Morton ber Grieg Seafood komme med en forklaring på hvorfor laksen dør og hvilken veterinær i British Columbia som har stil diagnosen.