Hopp til innhold

– Kvinnedagen er viktig

Hun er Sametingsråd og en av tre kvinner som sitter i rådet hvor presidenten også er kvinne. Hun har skrevet en kronikk i forbindelse med kvinnedagen.

Silje Karine Muotka/NSR
Foto: Linn Margrete Påve / NRK Sápmi

Sametingsråd Silje Karine Muotka har skrevet en kronikk om kvinnenes vanskeligheter med overgrep og om fattigdom i forbindelse med kvinnedagen.

Muotka forteller om seminaret de hadde på Sametinget om overgrep mot kvinner og at det må jobbes for å få slutt på overgrep.

– Vi kvinner har fortsatt mange utfordringer. I går hadde vi et seminar på Sametinget om overgrep mot kvinner og at dette også er en stor utfordring i våre områder. Og vi kan ikke glemme det, og vi må jobbe for å få slutt på det, sier hun.

Du skal selv på en stor FN kvinnekommisjonskonferanse i New York i neste uke, hva slags forventninger har du til denne konferansen?

– Jeg vet at velgere her hjemme tenker på hvorfor Sametingsrådet drar til utlandet, men vi har prioritert denne konferansen fordi urfolkskvinner er i en særdeles utfordrende situasjon. Og Sametinget har den muligheten at de får være med i den norske delegasjonen, og får være en del av FNs konferanse. Det kan være at kvinner i andre urfolksområder ikke kan være med på denne konferansen, og at de da stoler på at Sametinget kommer til synliggjøre disse kvinners utfordringer. Og vi i Sametinget ser på det som veldig viktig, sier hun.

Urfolk har mange utfordringer

I kronikken skriver Muotka at urfolkskvinner går under de mest fattige.

– Vi vet at i urfolksverdenen så har de mange store utfordringer, og at dette berører særlig kvinner og barn. Jeg synes at vi må gi lyd fra oss og synliggjøre våre utfordringer, for dette er våre søstre og brødre fra andre land. Vi må hjelpe til med å synliggjøre utfordringene de har og også de utfordringene vi har her hjemme, sier hun.

Urfolkskvinner opplever mest overgrep

Muotka har også skrevet i kronikken sin at en av 20 kvinner over femten år opplever overgrep, og urfolkskvinner er de som opplever mest overgrep ifølge forskning.

– Når det er krig og naturkatastrofer så kan det også oppstå andre ting. Jeg tror at overgrep og seksuelle overgrep er slike utfordringer som kan oppstå i områder hvor det er krig eller katastrofer. Men overgrep er ikke bare knyttet til plasser hvor det er spesielle situasjoner, som for eksempel krig og katastrofer, det er dessverre hverdagen til mange. Og selv om de har forsket situasjonen i verden, så må vi tenke på at våre hjemtrakter har også slike utfordringer, forteller hun.

Tilbake til det samiske samfunnet og det samfunnet hvor vi lever, hvor viktig er kvinnedagen her?

– Jeg mener kvinnedagen er viktig, og selv om vi tenker at vi har likestilling i vår samfunn, så har vi fortsatt mange store utfordringer. Men jeg må nevne at jeg er veldig stolt over at vi har et folkevalgt organ hvor halvparten er kvinner og halvparten er menn, og at denne gruppen er like stor. Og vi har en kvinnelig president og mange sentrale kvinnelige politikere. Og forhåpentligvis så kan vi oppmuntre andre til å fortsette med å jobbe hardt for å komme seg til maktorganer, slik at de kan påvirke sin egen situasjon i fremtiden, og det tror jeg er viktig, sier Silje Karine Muotka til slutt.

Korte nyheter

  • Skånland: Besøksforbud på sykehjem grunnet omgangssyke

    Ifølge et tips Harstad Tidende har fått tips om at Skånland sykehjem i Tjeldsund kommune er stengt for besøkende på grunn av et smitteutbrudd.

    En pårørende av beboer på et sykehjem i Tjeldsund kommune i Sør-Troms mener sykehjemmet i Skånland er avstengt på grunn av smitteutbrudd.

    Det skriver Harstad Tidende.

    – Jeg skulle besøke noen som bor der, men fikk ikke komme inn. Det har vært stengt for besøk en ukes tid, sier tipseren til Harstad Tidende fredag ettermiddag.

    Ifølge ordfører i Tjeldsund kommune, Robin Ridderseth, er det ikke en farlig situasjon.

    – Det minner mest omgangssyke, og er ikke et alvorlig utbrudd. Det er likevel innført besøksrestriksjoner, som oppheves i løpet av helgen, sier ordføreren til NRK.

  • Vestre lea ođđa dearvvašvuođaministtar

    Stáhtaráđis gonagaslaš šloahtas odne lea stáhtaministtar, Jonas Gahr Støre, almmuhan iežas stáhtaráđđemolsašumiid.

    Jan Christian Vestre lea ođđa dearvvašvuođaministtar.

    Romsalaš Cecilie Myrseth lea nammaduvvon ealáhusministtarin ja Marianne Sivertsen Næss lea ođđa guolástusministtar.

    Marianne Sivertsen Næss lea Hámmerfeastta ovddeš sátnejođiheaddji ja dál son lea vuosttas háve nammaduvvon stáhtaráđđin.

    Ekstraordinært statsråd
    Foto: Stian Lysberg Solum / NTB
  • Bekreftet: Vestre blir ny helseminister

    Jan Christian Vestre blir helseminister etter Ingvild Kjerkol. Cecilie Myrseth blir næringsminister, mens Marianne Sivertsen Næss blir fiskeriminister.

    Vestre (Ap) kommer fra jobben som næringsminister. Det blir Myrseth (Ap) fra Troms som overtar etter ham. Sivertsen Næss (Ap) fra Finnmark er et nytt fjes i regjeringen og kommer fra rollen som leder av energi- og miljøkomiteen på Stortinget.

    De tre ble presentert på Slottsplassen etter et ekstraordinært statsråd på slottet fredag.