– Kongen vil lære opp kronprinsen

Sametingets avdelingsdirektør tror det er en spesiell grunn til at både kongen og kronprinsen kommer til sametingsåpningen 15. oktober.

Sametinget forbereder seg på kongelig besøk.

Avdelingsdirektør Randi Romsdal Balto har det overordnede ansvaret for sametingsåpningen.

– Det er veldig stas at kronprinsen også kommer til åpningen av Sametinget. Jeg tenker at kongen kanskje ønsker å lære opp kronprinsen nå til å foreta åpningen av Sametinget. Det er viktig at kronprinsen er forberedt til den dagen kongen selv ikke kan gjøre denne jobben, sier avdelingsdirektør Randi Romsdal Balto.

Det er hun som har det overordnede ansvaret både for åpningen av det sjuende sameting og plenumssamlingen, som starter etter at selve åpningen er foretatt.

– Alt er ikke klart. Blant annet skal plenumsrommet ryddes slik at det skal være plass til både kongen og kronprinsen. De skal ha egne stoler og da må dirigentbordet ryddes bort slik at det blir plass til disse stolene, forklarer Romsdal Balto.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Kong Harald åpner det 6. sameting

Kong Harald V åpnet det sjette sametinget for fire år siden.

Foto: Sigve Nedredal / NRK

Besøker kongetro samer

Det har blitt en tradisjon at kongen foretar åpningen av Sametinget hvert fjerde år. Kong Olav V sto for åpningen av det første Sameting 9. oktober 1989.

15. oktober i år er det 76 år gamle Kong Harald V som åpner Sametinget og med seg har han Kronprins Haakon.

Kronprinsesse Mette-Marit og kronprins Haakon

I 2011 var både kronprinsesse Mette-Marit og kronprins Haakon i Karasjok.

Foto: Sigve Nedredal / NRK

– Det blir ekstra streng sikkerhet i og rundt sametingsbygget i forbindelse med det kongelige besøket. Plenumssalen vil bli stengt og plombert et døgn før selve åpningen. Da er det ingen som får gå inn i salen. Det vil også være ekstra politivakt både før og under åpningen, opplyser Romsdal Balto.

Åpningsseremonien begynner tirsdag 15. oktober kl. 13.00. Alle har mulighet til å komme og ta i mot Kongen og Kroneprinsen når de kommer til Sametinget. Åpningen av Sametinget sendes direkte på NRK1 og på Sametingets nett-tv. Her er hele programmet for kongebesøket.

– Samene er veldig kongetro. Derfor tror jeg at mange samer setter stor pris på at både kongen og kronprinsen kommer, tror Randi Romsdal Balto.

Det første plenumsmøtet i det nye Sametinget starter etter at Kongen og Kronprinsen har forlatt Karasjok.