– Klimaendringene er ekte

Oscar-vinner Leonardo DiCaprio brukte mesteparten av takketalen til å oppfordre til tiltak mot global oppvarming.

Leonardo di Caprio vant sin første Oscar i nattens utdeling, og brukte deler av takketalen til å sette fokus på klimaforandringer. Bilder med rettigheter fra A.M.P.A.S 2016

Etter å ha vært nominert seks ganger, fikk Leonardo Di Caprio endelig Oscar for beste mannlige hovedrolle. Prisen fikk han for hovedrollen i The Revenant. Han valgte å fokusere på klimaendringene i sin takketale.

– Den største trusselen vi står overfor

– Å lage «The Revenant» handlet om menneskets forhold til naturen. 2015 var tidenes varmeste år. Vi måtte flytte produksjonen helt til sørenden av planeten for å finne snø. Klimaendringene er ekte, og foregår nå, det er den største trusselen vi står overfor.

Leonardo DiCaprio sa videre i takketalen at nå må menneskene arbeide sammen og slutte å utsette.

– Vi må støtte ledere verden over som snakker på vegne av menneskeheten, urfolk, for de milliarder av underpriveligerte mennesker som er mest berørt av dette, for våre barns barn, og for de menneskene der ute hvis stemmer har blitt druknet i en politikk av grådighet. Jeg takker dere alle for prisen. La oss ikke ta planeten for gitt, jeg tar ikke denne kvelden for gitt, sa DiCaprio.

Urfolk med i The Revenant

Inspirert av sanne hendelser, forteller The Revenant en storslagen historie om overlevelse og gjengjeldelse. I filmen var hundrevis av urfolk involvert i castingen, som statister eller i biroller.

Tidligere i år vant Leonardo DiCaprio sin tredje Golden Globe-pris for beste mannlige skuespiller. Også da snakket han om klimaendringer og urfolk i takketalen.

– Nå er det på tide at vi anerkjenner deres historie, og at vi hører på deres stemme og beskytter jorda også for fremtidige generasjoner, sa han.

THE REVENANT

Både mennesket og natur er nådeløs i den amerikanske villmarken.

Foto: Kimberley French