NRK Meny
Normal

– Kjempeflott at kommunen anerkjenner det samiske

Det samiske navnet på Fauske kommune er nå godkjent. – Enda mye å gjøre med det samiske, inngå samarbeidsavtale med Sametinget, foreslår en innbygger.

Fauske kommune

I tiden fremover vil bare det norske navnet prege denne steinen. – Vi begynner med skiltene først, forklarer ordføreren.

Foto: Simon Piera Paulsen / NRK

– Kjempeflott at politikerne i Fauske anerkjenner at det er en samisk kommune. Et samisk navn forplikter kommunen til å ivareta samiske interesser.

Det sier fauskeværingen Lennart Ranberg som en reaksjon på at Fuosko suohkan nå er godkjent som det samiske navnet for Fauske kommune.

– Enda mye å gjøre

– Kommunen har enda mye arbeid å gjøre. For eksempel innenfor kultur, oppvekst og eldreomsorg, mener Ranberg, som er styreleder for det pitesamiske senteret Duoddara Ráfe.

– Fauske bør engasjere seg mer for det samiske i kommunen, og ikke bare én fremvisningsdag akkurat på samenes nasjonaldag. Det samiske bør synes året rundt.

Pitesamen foreslår også en samarbeidsavtale med Sametinget.

Lennart Ranberg

Lennart Ranberg håper på mer samisk aktivitet i Fauske.

Foto: Simon Piera Paulsen / NRK

Tar stegene fremover

Ordføreren i Fauske erkjenner at kommunen gjerne kan gjøre mer for det samiske.

– Det er godt mulig at vi ikke har vært så flink med den samiske kulturen, men vi er på vei og tar stegene fremover nå, svarer ordfører Jørn Stene (Felleslista), og understreker:

Det er viktig å få frem dem samiske kulturen. For det er ikke til å legge skjul på at Norge ikke har en god historie å vise til hva som gjelder det samiske.

Jørn Stene, Ordfører i Fauske

Ingen planer

–​ Har dere noen konkrete planer for hvordan kommunen skal jobbe med det samiske?

– Nei, jeg skal ikke si at vi har konkrete planer. Men ved å sette et samisk navn på kommunen setter man det samiske på dagsordenen.

Ordføreren ønsker gjerne tilbakemeldinger på hva kommunen kan gjøre.

– Jeg synes at han skal sende et skriv til Fauske kommune om hvordan vi kan få frem den samiske kulturen. Det vil vi sette pris på. Ta initiativet så skal vi ta en seriøs behandling av det i formannskapet og ta en skikkelig diskusjon på dette.

Jørn Stene

Ordfører Jørn Stene (Felleslista) er åpen for forslag på hvordan kommunen kan satse på det samiske.

Foto: Simon Piera Paulsen / NRK

Avtale med Sametinget

For pitesamen Lennart Ranberg er nabokommunen Bodø en foregangskommune som lykkes med sin samiske satsning.

– Jeg håper at også Fauske inngår en skriftlig avtale med Sametinget, slik som nabokommunen Bodø har gjort, sier en engasjert Ranberg, og nevner hva Bodø har fått til:

– De har mye samisk på kulturhuset, Stormen bibliotek, Nord universitet og Nordlandsmuseet. Og det arbeides også med å få et samisk språksenter til byen. I tillegg har de mange arrangementer i løpet av året.

Skal se på saken

Ordføreren lover å se på saken.

– Med det initiativet som nå er tatt så ligger det en forpliktelse for oss å se på saken. Så det følger vi opp, og tar det opp med rådmannen slik at vi får en sak på det, svarer Jørn Stene.